More


  Disputele electorale și interesele comunităților

  =

  Campania electorală pentru alegerile locale nu este lipsită de tot felul de acuzații, uneori nefondate, ce-i drept mai timide, care au ca ,,țintă” influențarea, într-un fel sau altul, a deciziilor alegătorilor. De-a lungul ultimilor ani ,,s-a încetățenit ideea” potrivit căreia ,,nota dominantă” a vieții locuitorilor județului Satu Mare este dată de multiculturalitate. Cu excepția altor așezări din România, județul Satu Mare se bucură de aprecieri pozitive, care se referă în mod excepţional și decisiv la armonia conviețuirii inteligente între etniile existente în acest colț de țară. Anumite ,,dispute politice electorale” încearcă să tulbure această armonie, uneori în mod tacit, pe alocuri cu accente de naționalism excesiv, care nicidecum nu pot fi benefice pentru comunitățile județului Satu Mare.

  Dincolo de ,,zbaterile” candidaților din această campanie electorală, concentrate pe obținerea de cât mai multe voturi din partea alegătorilor, rămân interesele comunităților, care sunt surprinse în programele electorale ale fiecărui partid. Electoratul este divizat, iar o parte din acesta ar trebui să militeze pentru ,,unitatea în diversitate” în ceea ce privește acordarea voturilor ,,celui mai bun și demn candidat”, indiferent de ,,culoarea politică”. Pe această temă sunt însă foarte multe comentarii lansate în spațiul public de alegători și candidați. Echitabil și drept ar fi ca în această campanie electorală să se coaguleze anumite forțe politice, dincolo de orgolii și răutăți de tot felul, pentru a echilibra balanța electoratului la alegerile din 27 septembrie. Dezechilibrele de altă natură electorală vor da satisfacție unor candidați, mai ales pe tărâmurile noastre, conform zicalei: ,,Când doi se bat, al treilea câștigă!”. Cine va fi de vină după aflarea rezultatelor? Pluripartidismul exagerat?

  Marea provocare o regăsim în imposibilitatea unor lideri politici de a găsi „formula magică” cea mai eficientă pentru a uni forțele politice, mai mari, mai mici, înaintea alegerilor, pentru desemnarea unui singur candidat pentru diferitele funcții aferente administrației locale. Ar fi nevoie de Unitate, de o mare Alianță …dacă tot avem „puzderie” de ,,partidulețe politice”, doar e democrație, nu? Cum se supără doi-trei membri dintr-un partid, imediat aceștia formează un alt partid, împotriva partidului din care au făcut parte ani mulți… Unii lideri politici sunt categorici, orgolioși, exclusiviști, cu mentalități anacronice și nu acceptă niciun fel de alianțe, darămite o astfel de „unitate politică”. Din păcate, anumite „înțelegeri politice electorale” sunt condiționate de tot felul de pretenții exagerate, chiar incorecte, în spatele cărora nu există nicidecum interesele comunităților locale. Scopul acestor condiții este ancorat în scenarii diverse, „cu bătaie lungă”, străine și ostile Interesului Național. Unii alegători afirmă că „această stare de fapt nu este benefică României” și că unele „concesii”, făcute de dragul câștigării supremației majorității, au destabilizat și vor destabiliza în continuare „viața socială, economică și politică din România”. Cine este de vină? Pluripartidismul exagerat? Trădările? comise de dragul obținerii unor funcții politice prin intermediul cărora să devină viabile ,,interesele economice de grup sau personale” ?

  Dincolo de aceste realități (mai sunt și altele, „stați liniștiți”- n.a.), cei mai expuși au fost și sunt alegătorii. Unii sunt derutați, alții rămân fideli partidului din care fac parte, iar o altă categorie este independentă și cumpănește foarte bine: „cui să dea sau să nu dea votul…” . Mai există și o altă alternativă, care se referă la „unitatea forțelor politice”, vehiculată în această campanie electorală de un tânăr candidat la funcția de primar. Aceasta se referă la faptul că, după încheierea alegerilor locale, noii aleși ar trebui să lase apartenența („Culoarea”) politică la intrarea în: Consiliul Județean, primării și consiliile locale. În acest fel, consilierii județeni și locali, împreună cu președintele Consiliului Județean și primarii, vor putea analiza detașați proiectele aflate în derulare sau alte nevoi stringente, iar în echipă vor putea găsi cele mai eficiente soluții în vederea rezolvării marilor probleme cu care se confruntă comunitățile din județul Satu Mare. „Nu vă temeți! De lucru va fi pentru toată lumea!”. E nevoie doar de înțelegere și consens politic constructiv. Imixtiunile politice, gen „Gică Contra”, ar putea fi eradicate, iar „Majoritatea” va deveni astfel „Numitorul comun” al deciziilor corecte, realiste și nepărtinitoare luate de aleșii comunităților locale.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img