More


  George Negrea despre folk, oameni şi omenie…

  - Advertisement -

  Situația actuală ar trebui să ne facă mai mult să apreciem momentul prezent. Câți nu au avut planuri în această perioadă, câți s-au crezut invincibili. Ei! Uită, Universul ne arată că defapt nu e cum credem noi și că totul se poate nărui într-o clipă.

  Dacă ar fi să te caracterizezi în câteva cuvinte, ce-ai spune despre tine?
  În primul rând aș spune că sunt puțin comod, deseori nu dau din mine totul când este vorba să obțin ceva. Sunt conștient că aș putea să fac mult mai multe atât pentru mine cât și pentru cei din jur. În schimb nu am pus niciodata interesul personal pe primul loc. Nu pot, nu pot să rănesc pe cineva ca să îmi fac mie bine, prefer să nu obțin eu ceva decât să provoc rău altuia.

  Eşti printre puţinii tineri, care a ales să cânte folk,de ce acest gen muzical?
  Muzica folk pentru mine este o altă dimensiune, este un ritual propriu prin care eu îmi găsesc liniștea și bucuria. Muzica folk este o îmbinare între poezie bună și muzică de calitate, acestea două, dau mâna pentru a forma o armonie perfectă, muzica folk. Armonie pe care o trasmit publicului. Sunt de părere că doar cei ”inițiați” pot să înțeleagă acest gen de muzică.

  Care este melodia ta de suflet şi de ce?
  Nu am o melodie anume, îmi plac majotitatea pieselor care trasmit un mesaj transcendental, nu muzica de duzină, acele zgomote care nu fac altceva decât să ne impacteze negativ centrul emoțional și nu numai. Din păcate oamenii nu sunt conștienți de asta, dar muzica este benefică, dar este și dăunătoare.

  Cât de mult a afectat pandemia, zona artistică?
  Din păcate foarte mult, doar că acum se va face o triere naturală, doar cei puternici vor supravietui. Exact ca o luptă pe viață și pe moarte. Lumea artistică va arată altfel după ce va trece această perioadă.

  Unde te vezi din punct de vedere muzical peste zece ani?
  Nu mai îmi fac planuri. Situația actuală ar trebui să ne facă mai mult să apreciem momentul prezent. Câți nu au avut planuri în această perioadă, câți s-au crezut invincibili. Ei! Uită, Universul ne arată că defapt nu e cum credem noi și că totul se poate nărui într-o clipă.

  În ce relaţii esti în acest moment cu prietenii tăi din Polonia, mai păstaţi legătura?
  Da, ținem legătura foarte des. Ne este dor să ne revedem, din păcate din cauza restricțiilor nu am reusit să continuam proiectele pe care le aveam în plan, nu am reușit să ne întâlnim. Discutăm la telefon, pe rețelele de socializare. Exersăm cunoștințele lingvistice. Eu Limba Poloneză. Ei Limba Română. Așteptăm redeschiderea granițelor și ridicarea restricțiilor.

  Cum a ajuns această prietenie să se dezvolte atât de mult?
  Ne leagă pasiunea pentru automobilele de vechi, în special cele românești, Dacia, Aro, Oltcit. Așa ne-am și cunoscut și am legat de atunci o prietenie ce va dura toata viața. Învățăm mereu unii de le alții multe lucruri, facem schimburi de experiențe, ne vizităm țările.

  Ce-ti lipseşte cel mai mult în acest moment?
  Încrederea în oameni. Îmi este din ce în ce mai greu să am încredere în oameni și din această cauză nu am curaj să fac multe lucruri. Am fost de multe ori dezamăgit de oamenii din jur. A lucra cu omul este cel mai greu lucru, ei sunt imprevizibili. Cine astăzi îți jură loialitate, mâine îți poate băga cuțitul în spate.

  Cu cine ţi-ai dori să cânţi pe aceeaşi scenă?
  Cu Dan Bittman, mi se pare un om în adevăratul sens al cuvântului, un artist complet. Am avut ocazia să-l cunosc personal, dar nu am reușit să cânt cu el. Aș face-o, nu îmi este frică de asta. Poate voi avea ocazia.

  Ce i-ai sfătui pe tinerii care îndrăgesc folk-ul?
  Să aibă răbdare cu ei înșiși dar și cu publicul. Publicul de folk este foarte pretențios, dar minunat.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img