More


  Peste Porcină Africană face ravagii în județ

  =

  În ciuda eforturilor făcute de autoritățile sanitar veterinare sătmărene, Pesta Porcină Africană continuă să se extindă la nivelul județului Satu Mare. Doar în cursul săptămânii care a trecut au fost raportate zece noi susiciuni de focare.

  12 UAT-uri afecate
  La această oră, în județul Satu – Mare, PPA evoluează în 12 U.A.T, potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare.

  În această săptămână au fost raportate 10 suspiciuni, de Pestă Porcină Africană în localitățile Chereușa – 7, Pir – 1, Sărvăzel – 1 și Ghilești – 1. Probele recoltate de la suinele bolnave au fost expediate spre confirmare sau infirmare, la Laboratorul acreditat pentru diagnosticare PPA. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte localități din județul nostru.

  Măsuri luate
  D.S.V.S.A Satu -Mare, atenționează crescătorii de suine din județul Satu – Mare, să sporească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin, datorită cazurilor de Pestă Porcină Africană care evoluează în județul nostru, atât la porcii domestici cât și la mistreți.

  Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

  Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.

  Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

  Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.

  Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu – Mare.

  Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu / familial, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

  Principala sursă incriminată în transmiterea PPA o reprezintă mediul silvatic, reprezentat de mistreți.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img