More


  POVESTEA DE DRAGOSTE A UNEI CRUCI

  =

  Aflați în spiritul de bucurie a Sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii de la Biserica Romano – Catolică ”Sfântul Spirit” din Carei și nu numai, au participat în număr mare la resfințirea Crucii amplasate la ieșirea din municipiu spre Zalău, pe partea dreaptă a străzii Calea Armatei Române din localitate, într-un moment ecumenic excepțional la care au participat locuitori ai Careiului atât români cât și maghiari strânși în jurul Crucii … care de un secol străjuiește și apără orașul.

  Scurt istoric al monumentului
  Legenda povestește că în acest loc în care se află actualul monument se afla o Cruce de lemn construită de autori anonimi încă dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944 locul fiind supus intens bombardamentelor care au ras împrejurimile … Crucea rămânând neatinsă … trecând prin vitregiile războiului. După terminarea conflagrației … la câțiva ani, alți binefăcători anonimi au înlocuit Crucea de lemn cu una din piatră și beton cu postament, monumentul rezistând eroic diferitelor vitregii ale vremurilor.

  Datorită scorojirii suprafeței exterioare dar și structurii de rezistență, precum și pericolului de surpare a terenului, se cerea imperios consolidarea și refacerea monumentului, lucru care s-a realizat, consiliul parohial al Bisericii ”Sfântul Spirit” în colaborare cu Primăria Municipiului Carei, demarând lucrările de proiectare și construcție a noului edificiu care s-au finalizat în mai puțin de opt luni.

  Români și maghiari uniți în jurul CRUCII
  Clipe unice de înălțare sufletească și de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru marea și inegalabila Jertfă de pe Cruce a Fiului Său pentru mântuirea de păcate a întregii omeniri; aceasta ar fi ideea dominantă de la slujba de sfințire săvârșită de părintele Borota Ottó.

  ”Tot timpul cât au durat lucrările am fost ajutați de colegii mei din comisie, de cunoscutii meseriași și oameni cu bunăvoință de a ajuta în muncă iar acum, având conștiința muncii dusă la bun sfârșit, mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu sfaturi și vorbe bune! Bunul Dumnezeu să-i răsplătească! (Balogh Anton – Prim – curator al Bisericii ”Sfântul Spirit” – Carei)

   

  Parohia romano-catolică “Sfântul Spirit” sub conducerea Părintelui Paroh Ottó Borota a decis înlocuirea piedestalului acestui monument sacru. Astfel, în cursul lunii ianuarie a acestui an, s-a format o comisie pentru a face demersurile necesare demarării lucrărilor, fiind prezentate mai multe schițe pentru noul piedestal, iar forma actuală a fost aleasă în unanimitate de voturi, parohia noastră asigurând și fondul necesar realizării acestei lucrări; executarea lucrării fiind încredințată domnului Vaju Ioan – maestru cioplitor în piatră.
  Pe parcursul perioadei, s-au făcut mai multe analize de fezabilitate și s-a avut în vedere alegerea unei forme moderne care să se intergreze în noua înfrățișare a orașului nostru care pe zi ce trece se înfrumusețează din ce în ce mai mult, curatorului Parohiei Romano – Catolice “Sfântul Spirit” fiind desemnat drept coordonatorul lucrărilor până la finalizare.

   

  În numele tuturor credincioșilor din cardru Parohiei “Sfântul Spirit” cerem bunăcuvântarea Domnului Isus Christos asupra tuturor familiilor orașului nostru, iar spiritul noii Cruci sfințite să-i urmărească și să-și întindă mâna ocrotitoare asupra lor! Bunecuvântarea Sfintei Cruci să fie asupra drumeților care trec în fața ei și cu o rugăciune sau prin aplecarea capului aduc omagiu Domnului răstignit pe Cruce.

  În numele Parohiei “Sfântului Spirit” aducem cele mai sincere mulțumiri tuturor persoanelor care ne-au ajutat și ne-au sponsorizat pentru realizarea acestei lucrări, printre care domnii: Mancz Desideriu, Vaju Ioan, Keller Ioan, Reitler Alexandru, Reitler Mitrasca Daniela, Mehi Iosif, Gyula Károly, Réthy László, dar și tuturor credincioșilor parohiei noastre care au contribuit prin donații la realizarea acestui piedestal. Bunul Dumnezeu să ne aibe în pază!
  ”Crucea asta-i apărătoare … aici e apa, aici sunt pești … rar unde e așa ceva în țara asta … (Ana Pintea – localnică binefăcătoare)

  Mulțumesc tare frumos că am ajuns zilele acestea ca să se facă sfânta Cruce. Crucea asta este făcătoare de minuni … mult m-a ajutat … mult am umblat prin aceste locuri, eram cea mai fericită.

  În timpurile mele i-am pus flori, am îngrijit-o și sunt tare bucuroasă și fericită. Îi mulțumesc și preotului romano – catolic că s-a implicat să facă Crucea asta, pentru că e și a noastră … a românilor. Și trebuia să se refacă această Cruce pentru că (înainte) era de dărâmat.”

  Scurt istoric al Bisericii Romano – Catolice ”Sfântul Spirit”
  Biserica Romano – Catolică ”Sfântul Spirit” s-a înfiinţat în anul 1943, conducerea fiind încredinţată preoţilor Salvatorieni de către episcopul János Scheffler, fiind condusă ulterior de frații franciscani şi piarişti … și primind loc pentr biserică într-o clădire spaţioasă oferită de municipalitate.

  Mai târziu activitatea liturgică s-a mutat într-o casă obişnuită transformată în biserică, pentru ca în anul 1983 să fie construită o nouă casă cu etaj, unde funcționează acum parohia.

  Biserica actuală a fost ridicată în anul 2003, fiind sfinţită în 2005 de episcopul Jenő Schönberger în cinstea Sfântului Spirit, turnul actual fiind ridicat în anul 2006.

  ”Sunt fericit că Parohia noastră ”Sfântul Spirit” din Carei, credincioșii mei … și-au pus sufletul și trupul pentru această Cruce prin donațiile, rugăciunea … prin munca lor … (pr. Borota Ottó – Parohul Bisericii ”Sfântul Spirit” – Carei)

  http://https://www.youtube.com/watch?v=gAMwZz8o7_g

  Este o mare bucurie pentru noi că astăzi sfințim Sfânta Cruce! Crucea pentru creștini este un simbol foarte important, dacă ne uităm pe Cruce și vedem iubirea lui Dumnezeu față de oameni. Pentru această iubire trebuie să răspundem: dacă facem o cruce; dacă stăm în fața Crucii și ne rugăm … dacă ne aplecăm în fața Crucii. Să cerem ajutorul Domnului, ca întradevăr în fiecare zi să putem purta Crucea noastră mai mică … sau mai mare. Întregul oraș este binecuvântat de Dumnezeu și să ne rugăm pentru ca întradevăr CRUCEA să fie întotdeauna simbolul nostru, al credinței … al iubirii față de Dumnezeu. Să Binecuvânteze Dumnezeu tot orașul și pe toți cetățenii care locuiesc în el.”

  Valeriu Ioan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img