More


  Artişti şi manifestări culturale în Sătmarul mileniului trei

  - Advertisement -

  În 2000 s-au sărbătorit 50 de ani de la înființarea Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu această ocazie organizându-se o expoziție reprezentativă la Muzeul de Artă din Satu Mare, la care au participat cu lucrări: Corneliu Baba, Henri Catargi, Alexandru Ciucurencu, Ion Sălişteanu, Constantin Piuliţă, Vasile Grigore, Erdős I. Pál, Aurelia Călinescu, Radu Ciobanu, Ion Sasu, Dorel Petrehuş, Eugen Munteanu, Cristina Gloria Oprişa, Muhi Sándor, Erdei István. S-au organizat expoziții colective, personale și în anii 2001, 2002, dar din punct de vedere al vieții artistice anul 2003 a fost și mai bogat. În acest an au fost organizate două expoziții colective mai importante cu titlul InterArt. Prima, împreună cu colegii din Baia Mare, la care au participat 44 de artiști. La a doua expoziție (InterArt II) au participat și cinci artiști din Nyíregyháza (Ungaria).

  Spre bucuria iubitorilor de artă și a artiștilor, după terminarea studiilor mulți tineri talentați se întorc în oraș, în județ și se integrează în viața artistică de la noi, dar vin colegi și din alte județe mai îndepărtate: Bernáth Diana, Narcisa Munteanu, Lepedus Ildikó, Adrian Golban, Nyiri Angela Cilu, Oana Mirabela Păcuraru, Mihaela Galea, Valer Sasu, Szántó Szilárd, Florin Ţiţoc, Veres Szabolcs.

  Astfel, asistăm la o creștere numerică și la diversificarea fără precedent a manifestărilor artistice din județul Satu Mare. În anul 2006 a fost organizată la Galeria din centul nou expoziția Expo Art Grup. În anul 2007, artiștii din Satu Mare organizează o expoziție colectivă la Csenger (Ungaria).În 2008 se deschide o expoziție interregională la Muzeul de Artă din Satu Mare. La expozițiile artiștilor sătmăreni, spre bucuria tuturor apar și nume noi: Rodica Baciu, Antal Anamaria, Daniela Frumușeanu, Ana Iancu, Gabriela Király, Lázin Csaba, Lepeduș Ildikó, Mira Marincaș, Lia Paul Trifu, Adriana Popa Canija, Ioana Liana Popa, Ioan Pop Prilog, Révész Csaba, Ana Maria Rugescu, Cristina Sabou Trifu, Valer Sasu, Liviu Scripor, Maria Zoita Suiugan, Szemák Papp Zsuzsa, Kálmán Sztrharszky, Vasile Tolon, Diana Varga.

  În anul 2012 se organizează expoziția de arte vizuale intitulată Apocalipsis, unde expun, pe lângă artiști sătmăreni deja cunoscuți: Abkorovits Robert, Lepedus Ildikó, Talpos Elisabetea, Zita Pop, Veres Wermescher Erika. La Negrești-Oaș, la Galeria „Dr. Pop Mihai” se organizează expozițiile intitulate: Art Bunavestire. În anul 2016 la Galeria din Centrul nou se organizează Salonul de primăvară, la care participă: Ana Maria Antal, Cristina Busuioc, Aurelian Busuioc, Dan Cisma, Radu Ciobanu, Stefan Gnandt, Ovidiu Hațeganu, Gabriela Király, Edvard Herceg, Lázin Csaba, Timea Mitroi, Muhi Sándor, Eugen Munteanu, Nyiri Zoltán, Nyiri Angéla, Cristina Gloria Oprișa, Maria Olteanu, Liviu Paul, Dorel Petrehuș, Virginia Pișcoran, Lia Paul Trifu, Nicolae Pop, Ioan Pop Prilog, Zita Pop, Minerva Radu Mărginean, Valer Sasu, Mica Sasu, Liviu Scripor, Andrea Tămășan, Lola Scripor, Cristina Sabău Trifu, Florin Țițoc, Székely Tünde, Szemák Zsuzsa, Vasile Tuns, Veres Wermescher Erika. Un eveniment artistic deosebit a fost Salonul de artă organizat în anul 2015 la Muzeul de Artă: Insemn alb, Alb în semn Alb semn Alb, urmat de expoziții În semn solar (2016), Semn iubire (2018). În această perioadă se organizează numeroase expoziții personale la Satu Mare și în diferite localități din județ, numărul participărilor la expozițiile colective locale, naționale, și din străinătate crește considerabil, lucrările artiștilor sătmăreni ajung în mai multe țări europene dar și în Statele Unite ale Americii, Canada etc. De ani de zile, în luna mai se organizează la Muzeul de Artă expoziția Atelier. La ediția din anul 2018 au participat: Radu Ciobanu, Valer Sasu, Alexandru Ciobotariu, Lola Berciu, Cristina Busuioc, Aurelian Busuioc, Csilla Rapa, Annamaria Antal, Liviu Scripor, Timea Mitroi, Gabriela Király, Edward Herceg. Expoziția internațională „Micul Prinț”, organizat de Cristina Gloria Oprișa ajunge în 2020 la ediția XXV, numărul participanților crescând de la an la an.

  Sursa: – Muhi Sándor – SATU MARE STUDII ȘI COMUNICĂRI XXXV/II

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img