More


  Imunitatea parlamentară a ajuns de „râsul curcilor”?

  - Advertisement -

  Imunitatea parlamentară are în esența ei elementele juridice necesare pentru protejarea deputaților și senatorilor, dacă cineva încearcă să-i condamne pe nedrept. Pe ce bază se poate ridica imunitatea parlamentară din moment ce nu se știe cu exactitate dacă deputatul sau senatorul în cauză este vinovat sau nu? Cu multă nonșalanță un politician din zilele noastre a lansat în presă următoarea precizare extrem de surprinzătoare și lipsită de consistența faptelor penale, referitoare la ridicarea imunității parlamentare:,,…toți colegii ( parlamentarii – n.a.) care au probleme de natură penală să poată merge în fața procurorului și, ulterior, în sălile de judecată să-și susțină nevinovăția”. Dacă se va purcede la această „măsură”, „colegii” respectivi trebuie să renunțe la „calitatea” de parlamentar și să se transforme musai în potențiali vinovați, care ulterior vor pleda în fața instanței de judecată, conform procedurilor juridice, cu nenumărate argumente, probe, care să le susțină nevinovăția. E o „nemernicie” să ridici imunitatea unui parlamentar, fără să existe probe concrete, care să-l încadreze în categoria penalilor.

  În art. 72, alin. (2), din Constituția României se stipulează: ,,Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”
  Așadar, deputații și senatorii: ,,…nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.”. La noi ? Cine ,,să-l asculte” pe un deputat acuzat sau nu pe nedrept?

  Este foarte ușor să acuzi un parlamentar sau un politician în zilele noastre, după cum bine se știe, mai ales când probele din „ditamai dosarul” nu sunt obiective și nici verificate în urma unor anchete juridice profesionale. Când ești acuzat este foarte greu să te aperi în fața instanței. Când este acuzat un parlamentar, se nasc în jurul lui suspiciunile incomode ale colegilor de partid, prietenilor de familie, rudeniilor și altor observatori existenți pe tărâmul teatral al vieții sociale. Cum să le explici tuturor, pe îndelete, că ești nevinovat?

  Chiar așa! De ce trebuie să fie ridicată imunitatea parlamentară, în necunoștință de cauză, unui deputat sau senator, care are dreptul la prezumția de nevinovăție? Cine repară imaginea morală a parlamentarului respectiv, căruia i s-a ridicat în mod intempestiv imunitatea, dacă se dovedește ulterior în instanță că acesta a fost nevinovat ? Prima percepție, care se regăsește în mintea electoratului, este aceea că parlamentarul respectiv este vinovat, chiar dacă nu este și nu s-a dovedit cu fapte concrete în fața „colegilor” din Parlamentul României. Unul dintre colegii parlamentari a fost de acord cu ridicarea imunității unui parlamentar și a afirmat că nu știe dacă acesta este vinovat sau nu. Măi, să fie ! Adică, votul a fost „mecanic”, cum de altfel ,,se mai practică” prin Parlamentul României. Cum e posibil să votezi, împotriva rațiunii și voinței tale, pentru ridicarea imunității parlamentare, așa „ca orbu-n Brăila…”.

  Cu siguranță ar trebui regândite condițiile constituționale necesare pentru ca unui deputat sau senator să le fie ridicată imunitatea parlamentară. Criteriile ar trebui să fie ancorate în dovezi concrete, pentru ca „nimeni niciodată să nu mai fie condamnat pe nedrept!” în virtutea unor speculații sau „scenarii politice”. E o mare rușine pentru un demnitar să-i fie ridicată imunitatea parlamentară. În acest sens, deciziile parlamentarilor trebuie să fie mai bine fundamentate și, mai cu seamă, consolidate cu evaluări juridice de specialitate. “Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie…” și nu altor ,,făcători de texte nimicitoare” redactate probabil în urma unor ,,ordine venite de sus”… din lumea dezaxată a parveniților din politica românească.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img