More

    In memoriam Doctor Ioan Brândeu

    Astăzi când aștern aceste rânduri, lumea medicală sătmăreană și lumea medicală în general este mai săracă prin trecerea în neființă a celui care a fost Ioan Brândeu, doctor în științe medicale, pe care bunul Dumnezeu l-a chemat la el ca să practice actul medical printre îngeri. Fondatorul gastroenterologiei în Satu Mare, secție înființată de către acest ilustru slujitor al lui Hipocrate și care functioneaza în cadrul Spitalului Județean, născut în data de 31 martie 1941 în Timișoara, după absolvirea Facultății de Medicină din Timișoara a urcat și promovat toate treptele de specializare posibile ajungând în final doctor în științe medicale.

    Autor a numeroase și prestigioase lucrări științifice, repere pentru viitoarele generații de cadre medicale, doctorul Ioan Brândeu și-a adus o contribuție uriașă în formarea și îndrumarea unor rezidenți care au ajuns gastroenterologi de prestigiu. Amintesc aici pe doctorul Ursu Codruța un urmaș al marelui dispărut și ea la randul ei autoarea unor lucrări științifice de mare întindere, doctorul Ovidiu Sălăjan reputat gastroenterolog în Suedia, doctor Ghiță Boroș și mulți, mulți alții care s-au format sub bagheta acestui mare doctor care a fost Ioan Brândeu.

    Tuturor le-a şlefuit cu multă răbdare formarea lor ca viitori specialiști de prestigiu în lumea medicală de-a lungul carierei sale de excepție, a tratat și a vindecat mii și zeci de mii de pacienți cărora le reda speranța de viață în condiții în care, uneori, el doctorul era mai bolnav decât pacientul din pat pe care îl consulta și îi stabilea diagnosticul, fapt ulterior confirmat. Fire scormonitoare, mereu în căutarea de tratamente care să scoată pacientul din ghearele morții, de multe ori acolo unde totul părea pierdut.

    A fost exemplu de competență de dăruire și de profesionalism desăvârșit, lumea medicală și mai ales lumea medicală sătmăreană, va fi văduvită de experiența, competența și profesionalismul acestui mare doctor dispărut.

    Din păcate viața nu iartă și nu cruţă pe nimeni. Din momentul când ne naștem și până în momentul în care închidem ochii în fiecare zi, murim câte un pic. Nu suntem nemuritori și oricâte vieți am salvat la un moment dat ne vine și nouă rândul să dăm bănuțul, luntrașului ce ne trece râul morții.

    Minunatul doctor Ioan Brândeu a trecut la cele veșnice și ne-a lăsat nouă, celor care l-am cunoscut, un gol imens în suflete. Nu știm dacă, chiar la toți dar unii dintre noi îl vom purta în inimile noastre pururea. Îi rămânem datori pentru tot ce a făcut semenilor săi, îl vom plânge şi ne vom aminti cu nostalgie de pașii care l-au călăuzit în viaţă spre binele nostru.
    Dormi în pace suflet blând!

    Cu deosebită recunoştinţă, unul din pacienţii care a avut norocul să fie tratat de ilustrul doctor.
    Timiș Ioan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE