More


  Mandatul lui Zenoviu Bontea, primarul comunei Păulești, va fi invalidat

  - Advertisement -

  Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, a lui Zenoviu Bontea care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 07 august 2012-21 octombrie 2014, întrucât, simultan cu exercitarea funcției de viceprimar, a desfășurat și activități remunerate de audit public intern în cadrul mai multor primarii, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003”.

  O situație cel puțin bizară se întâmplă după alegerile locale din țară , la 103 persoane care au fost lăsați să candideze le vor fi invalidate mandatele.Printre aceștia se află și proaspăt realesul primar din comuna Păulești, Zenoviu Bontea.

  Chiar dacă au fost realeși, mandatele lor trebuie invalitate
  Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni că a transmis judecătoriilor și tribunalelor din țară lista tuturor candidaților la alegerilor locale din 27 Septembrie care au găsiți definitiv, prin decizii ale instanțelor, în incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce înseamnă că, dacă au fost realeși în funcții, mandatele lor nu pot fi validate.

  Potrivit unor surse din cadrul ANI, este vorba despre 103 candidați la funcțiile de primar, viceprimar sau consilier din întreaga țară. Pe lista această lungă să află și Zenoviu Bontea, conform G4Media.ro. ANI atrage atenția că, potrivit legii în vigoare, persoanele care au primit decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese nu mai pot ocupa o funcție electivă vreme de trei ani.

  ANI a dat un comunicat care explică clar interdicția de 3 ani
  În data de 5 octombrie 2020, ANI a transmis un comunicat privind măsurile dispuse pentru asigurarea integrității în faza post-electorală pe care îl redăm : “În contextul alegerilor locale care au avut loc în data de 27 septembrie 2020, Agenția Națională de Integritate aduce la cunoștința persoanelor care au fost alese să ocupe o funcție eligibilă, o serie de informații utile privind respectarea cadrului legal de integritate:

  -Persoane aflate sub interdicția de a ocupa o funcție eligibilă

  Agenția Națională de Integritate a comunicat către entitățile care validează mandatele aleșilor locali, date și informații referitoare la candidații la alegerile locale care se află sub interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010. Potrivit dispozițiilor legale, validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, sau de către tribunalul în a cărui circumscripție se află unitatea administrativ-teritorială respectivă. Astfel, art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 stipulează faptul că „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.” În ceea ce privește articolul de lege menționat, subliniem faptul că prin Decizia nr. 418/2014, Curtea Constituțională a României a constatat că prevederile art. 25 alin. (2), teza a doua, sunt constituţionale în măsura în care sintagma „aceeaşi funcţie” se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege.

  Secțiunea „INTERDICȚIE 3 ANI”
  Totodată, Agenția a actualizat secțiunea privind persoanele care au interdicția de a ocupa o funcție aleasă timp de 3 ani, conform art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, punând la dispoziția publicului date și informații cu privire la persoanele în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese: https://bit.ly/2DPeVLd.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img