More


  Radu Ioan Boţ cinsteşte judeţul şi România

  - Advertisement -

  Cine nu-şi aduce aminte de renumitul profesor de matematică de la Col. Naţ. “Mihai Eminescu”? Păcar, a plecat prea repede dintre noi şi n-a apucat să-şi vadă fiul complet împlinit! Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa! Am spus “fiul împlinit” pentru că toată viaţa a vegheat la formarea lui şi i-a fost, acest fiu minunat, lumina ochilor lui.

  Desigur, l-am cunoscut exact de la repartiţia noastră după facultate şi am rămas prieteni adevăraţi până la final. Păcat c-a existat acest final! Dar mi-a rămas întipărit în minte, fiind un bun colaborator în tot ce se numeşte carte, învăţământ şi educaţie. A condus bine, împreună cu profesorul Viorel Solschi, acest colegiu, într-o perioadă destul de grea, având şi o garnitură de cadre didactice pretenţioasă cu ei şi cu elevii.

  Ioan Boţ a ştiut să lucreze cu dascălii, cu părinţii, dar şi cu elevii. Mulţi foşti elevi de-ai lui s-au realizat în viaţă. Dar, cea mai mare realizare este cel despre care îmi povestea cu mândrie înainte de şedinţele de Consiliu Local, adică fiul săuRadu, care preda la Universitatea cunoscută în lume. Astăzi, acest sătmărean a ajuns să fie decanul Facultăţii de Matematică a Universităţii din Viena. Nu pot, decât să-l felicit pentru această reuşită, rezultat al activităţii sale bogate pe baricadele dreptăţii şi demnităţii. De aceea, cei care i-am cunoscut familia,. ne bucurăm că reprezintă România ca un minunat ambasador al ştiinţei matematice şi nu numai!

  Mama sa, sunt sigur, aşa cum o cunosc, se bucură mai mult decât oricine pentru reuşita lui Radu. Prin Radu şi prin mai mulţi asemeni lui, de acolo, din Viena, transmite importante mesaje în favoarea păstrării identităţii şi unităţii naţionale româneşti, aşa cum i-a lăsat “cu limbă de foc” minunatul profesor Ioan Boţ.

  Cu astfel de oameni, cu astfel de inteligenţă şi hărnicie în studiu se aduce contribuţie deosebită la scrierea istoriei unui atât de greu încercat spaţiu transilvan.
  Profesorul Ioan Boţ a fost unul dintre membrii fondatori ai “Vetrei Româneşti” şi apoi membru marcant al PUNR. Acest om tremura când vorbea de ţară, de patrie, de neam şi de limbă. De fapt, toată viaţa a făcut educaţie generaţiilor în acest sens!

  În Consiliu local, la Colegiul “Mihai Eminesc”, în activităţile multiple la care participa, la evenimentele petrecute în spaţiul nostru strămoşesc, a contribuit la punerea în lumină a frământatei istorii româneşti. Sunt sigur că nici astăzi, acolo în ceruri, gândul lui nu-i întru odihnă, dar, a rămas una din cele mai importante voci româneşti de pe aceste meleaguri, cum spune mereu prof. Ioan Pop, conducătorul nostru pe tărâm politic şi, de ce nu, pe plan educativ.

  Fiul Radu a rămas frate de neam şi credinţă, rămânând pe mai departe un excelent “luptător cu pana”, om de ştiinţa remarcat de elita matematicii europene şi apărător al credinţei strămoşeşti şi a neamului nostru românesc!

  Atunci când vei vorbi, Radule, despre tatăl tău, acolo printre străini, deşi eşti primit şi privit ca acasă şi oricând vei scrie despre el şi nu vei mai avea cerneală în călimară, spune-mi şi-ţi voi trimite una plină cu lacrimile celor care l-au cunoscut şi l-a apreciat atât de mult!
  Prietenii vobesc despre el şi… mulţi i-au rămas adevăraţi prieteni pentru că prietenia adevărată ţine cât o viaţă!

  Radu Ioan Boţ, ca nou decan la o facultate de prestigiu vieneză, prin complexitatea profilului său este, deopotrivă, un cunoscut matematician, dar şi un talentat om de ştiinţă, un om adevărat, cu multă decenţă, ordine sufletească, cu respect şi iubire pentru mama sa, om cu calităţi necesare celui care poartă cu el bunul simţ! Toate semnifică demnitate, curaj, muncă şi argumente zilnice prin care ne putem raporta, cu puterea exemplului pe care l-a constituit de-a lungul anilor cel care a fost profesorul Boţ!

  Suntem siguri că onorezi România prin participarea la publicaţiile de specialitate şi proiecte europene de cercetare şi-ţi dorim sănătate, fericire, ani mulţi şi succes în tot ceea ce faci!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img