More


  Să-l scoatem pe “Nu” din vorbire!

  - Advertisement -

  Trebuie să fie foarte trist când soarele se stinge şi nu mai apare, cum suntem obişnuiţi, pe cer! Semnalul îl vor da păsările care au un simţ aparte şi simt şi schimbările vremii. Păcat că nu simt şi schimbările vremurilor. De fapt animalele dau semnalul aproprierii furtunii, a izbucnirii vulcanilor, a începutului de cutremur… Atunci pământul i-a asemănarea unui plânset sau bocet trist, pământ pe suprafaţa căruia părinţii devin neliniştiţi şi-şi adună copii lângă ei, ca o cloşcă puii, când cei dragi se apropie ca nicicând şi, de groază nici nu mai comunică unii cu alţii, totţi simţind aceeaşi spaimă! Ce scene groaznice! E ca şi când se revarsă rapid un râu peste o localitate şi rămâi neputincios în faţa valurilor mari şi puternice! Doamne, am trăit asemenea momente cu ani în urmă în Satu Mare! Să nu se mai întâmple!

  Când începem să ducem lipsă de razele soarelui este un semn ce duce la semnale de atenţie şi grijă, când, mai toţi, cei conştienţi prin ce perioadă tristă trecem, vom închide ochii şi ne vom aminti ce plăcut era sub razele de soare, începând cu răsăritul lui aşteptat şi cu apusu-i minunat!

  Cred că, văzând atâta răutate, duşmănie şi invidie între oameni, soarele a cam obosit şi cam dispare de pe bolta cerească, fiind obosit la văzul dispariţiei sentimentelor specifice omului, iar paralel cu ele, simţind cum clocoteşte frica-n oameni. N-a existat atâta frică în oameni nici în războaiele trăite de-a lungul anilor de acest popor. Să nu-mi spună cineva că nu trăieşte aceste sentimente de frică în zilele de epidemie, de acest vrăjmaş nevăzut, dar prezent pretutindeni! Frica de moarte, mai ales acum, a risipit şi ultima fărâmă de sentimente umanitariste, de bunătate, transformându-ne în persoane ce se îndepărtează una de alta, ca de ciumă, care ne acoperim zâmbetul necesar cu masca şi ascultăm doar comenzi: păstrează distanţa, pune masca, nu da mâna, spală-te pe mâini! Sigur, am avut discuţii cu mulţi oameni din judeţ şi din afară, care m-au întristat pentru faptul că nu mai au răbdare, că nu mai pot suporta restricţiile. I-am auzit şi pe copii, care nu se mai bucură de zâmbetul şi seninătatea învăţătoarei, a dirigintelui sau profesorilor!

  Eu am încredere în capacitatea învăţătorului, dar vreau să-l văd pe unul ce reuşeşte să-l înveţe pe elev să scrie prin telefon! Ar merita premiul Nobel! Este ca amprenta unui gând rostit de C. Brâncuşi: “Sub umbra unui stejar nu poate creşte decât iarba”. Se risipeşte treptat şi fărâma de umanitate şi de tristeţe nici iarba nu vrea să mai răsară, iar omul începe să renunţe la el însuşi. Ce trist! Ne obişnuim cu lacrimile, dar mai sărate precum cele obişnuite, de parcă nici pământul nu le mai înghite! Se mai duc oamenii la biserici sau se roagă pe unde apucă, cu voce sau în gând, lui Dumnezeu, care, pare că nu încearcă cu acest “coronavirus”, îndemnându-ne să fim mai buni şi mai umani. E mare nevoie să ne transformăm în a fi buni, mai apropiaţi, mai săritori spre a ajutora pe alţii când au nevoie. Acum sunt cele mai necesare orele educative, pe care mulţi diriginţi le transformă în lecţii de specialitatea lor. E adevărat că în facultate, mai ales recente, n-au făcut o pregătire pentru aşa ceva! Dar, multe face omul împins de nevoi. Acum e cazul să nu mai facem filozofii, ci să fim aproape de copii, cu sfaturi, cu îndemnuri, cu modele. Dascălul şi preotul nu pot fi înlocuiţi cu aparate! Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu pentru iertare şi să ne apropiem cu gândul şi cu sfatul bun de copii şi de oamenii din jur, învăţând să apreciem tot ce are un om mai bun în el – lucru de la care să începem să-l caracterizăm şi să-l încurajăm! Să încercăm, mai ales cei cu funcţii, să-l scoatem pe NU! din vocabularul nostru, să nu fie o obişnuinţă “spălare pe mâini!” Cred că puteţi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunț condoleanțe

  0
  spot_img
  spot_img