More

    Spectacole-coupé de percuție susținut de Alexandru Anastasiu la Filarmonica Dinu Lipatti

    Filarmonica Dinu Lipatti ne invită joi, 29 octombrie, la o nouă provocare. În seria Concertelor Simfonice din stagiunea 2020 – 2021, ne oferă o călătorie prin lumea celor care cuvântă cu ciocănele sau alte ustensile de lovire astfel încât vibrația membranelor, lamelor sau a plăcilor metalice să ne afecteze plăcut melomania, creând o emoție aparte.

    Sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, tizul său, Alexandru Anastasiu, ne va delecta cu pasaje din „Iarmarocul” lui Joe Porter (concert pentru vibrafon), dar mai ales prin „Despărțirea” lui Joseph Haydn (simfonia nr. 45 în fa diez minor).

    Alexandru Anastasiu este un virtuoz al vibrafonului și unul dintre cei mai apreciați instrumentiști din România. Născut în 1979, a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București – secția Percuție și pe cele ale Internationale Sommerakademie Universitat Mozarteum din Salzburg.

    În anul 1999 accede în semifinala Concursului Internațional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand, iar doi ani mai târziu (2001), câștigă Bursa Yamaha pentru instrumente de percuție. Printre alte premii câștigate se numără premiul Fundației Soros pentru întreaga activitate din 1998 împreună cu ansamblul de percuție GAME și premiul “Revelația anului 2009” al Galei de Jazz, oferit de Fundația Muzza.

    Alexandru Anastasiu (preferă Alex Anastasiu) a participat la numeroase festivaluri, precum Festivalul International de Jazz Bucuresti (2004, 2005, 2006), Festivalul de muzică contemporană „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” (1998, 2000, 2008, alături de ansamblul de percuție GAME), Festivalul Internațional „George Enescu” (1998, 2001, 2005, 2007, 2009, 2011, în calitate de membru al Orchestrei Naționale Radio). În plus, este inițiator și organizator al Festivalului Internațional de Vibrafon (prima ediție a avut loc în martie 2012 la București). În prezent este angajat al Orchestrei Naționale Radio (din 2003) și colaborator în diferite formații de jazz (Marius Popp Band, Nicolas Simion and the Wild Dogs, Andreea Pauta Band). Din 2012 este profesor în cadrul Academiei ICon Arts, secția de Percuție.

    Dirijorul Alexandru Ilie s-a născut în Bucureşti, unde a absolvit Colegiul Naţional de Muzică şi Universitatea Naţională de Muzică. În prezent acesta este dirijor permanent şi conduce departamentul de Studii Muzicale al Operei Comice pentru Copii din Capitală, din luna februarie a anului 2017, iar din anul 2019 a preluat şi funcţia de dirijor permanent al Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian”. Colaborează şi cu orchestre din întreaga ţară.
    Pentru acest spectacol sunt valabile abonamentele cu nr. 11. Biletele se găsesc la sediul Filarmonicii Dinu Lipatti la prețurile de 42 de lei pentru adulți și 21 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. În continuare vor fi respectate regulile legate de protecția față de vicisitudinile pandemiei.

    Gruiţă Ienăşoiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE