More


  ,,FETE PENTRU FETE”! PRIMA REȚEA ȘCOLARĂ DE SPRIJIN ÎN SITUAȚII DE ABUZ

  - Advertisement -

  Polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat la data de 6 noiembrie a.c., împreună cu elevele Liceului Teoretic Negrești Oaș primele activități din proiectul ,,Fete pentru fete – Rețea școlară de sprijin în situații de abuz”. Proiectul a fost lansat în martie 2020, dar a fost suspendat din cauza pandemiei și reluat în prezent.

  Prin acest proiect realizat cu suportul Direcției Județene de Sport și Tineret Satu Mare, polițiștii sătmăreni își propun să formeze câte o fată din fiecare clasă de liceu, pe problematica violenței împotriva femeilor. Astfel, elevele implicate vor participa pe parcursul acestui an școlar la o serie de activități de informare în urma cărora vor putea da mai departe colegelor lor îndrumare în recunoașterea situațiilor de abuz de orice fel și în luarea atitudinii potrivite în astfel de cazuri, inclusiv prin raportarea lor către autorități și către serviciile de suport existente în comunitate.

  Pentru început rețeaua fetelor va fi creată în cursul lunii noiembrie în 5 licee din județ (Liceul Teoretic Negrești Oaș, Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din Carei, Liceul George Barițiu din Livada, Liceul de Industrie Alimentară George Emil Palade și Liceul Economic Gheorghe Dragoș), urmând ca activitățile să continue pe parcursul anului viitor și în alte licee din județ.

  Publicul ţintă îl reprezintă 100 de eleve din 5 licee din judeţ, cu vârste cuprinse între 14-18 ani, activitățile urmând să se adreseze și unui număr de 25 de specialişti (psihologi, cadre didactice, consilieri şcolari, polițiști, medici, reprezentanți ai societății civile).

  Scopul proiectului este reducerea victimizării fetelor şi femeilor ca urmare a oricărei forme de abuz prin facilitarea accesului victimelor/potențialelor victime la serviciile specializate.
  Obiectivele principale ale unei astfel de rețele sunt informarea publicului țintă cu privire la principalele forme de abuz asupra femeilor: fizic, sexual, emoţional, economic, spiritual și cunoaşterea de către elevele participante a abuzurilor ce intră în sfera infracţiunilor şi a factorilor de risc în producerea acestora.

  Coordonarea la nivelul fiecărei unități de învățământ va reveni consilierului școlar, care va facilita organizarea întâlnirilor online cu specialiștii implicați din cadrul Poliției, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, instituții partenere în proiect, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, D.J.S.T. și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

  Membrele rețelei precum și coordonatorii și specialiștii implicați vor primi materiale de suport privind violența domestică și violența sexuală, dar și resurse online pentru a-și îmbogăți cunoștințele în domeniul violenței împotriva femeilor și a acorda ajutorul potrivit la nevoie, știut fiind că o comunicare pe orizontală, de la egal la egal, este mult mai eficientă și poate conduce spre rezolvarea unor situații de viață aparent fără ieșire.

  Totodată, fetele implicate în proiect vor fi încurajate și susținute să transmită informaţiile la clasele lor folosindu-se de resursele puse la dispoziţie, să iniţieze proiecte în şcoală, să propună teme de dezbatere la orele de dirigenţie, să participe la evenimente, workshop-uri sau alte întâlniri pe teme privind prevenirea violenţei asupra femeilor la invitaţia iniţiatorilor campaniei, să facă cunoscut colegilor că sunt persoane de suport şi pot intermedia accesul la serviciile oferite victimelor şi potenţialelor victime prin proiectul G.R.A.B. Satu Mare (consiliere individuală, consiliere de grup live sau online, învăţare de tehnici de autoapărare).  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  Anunt mediu

  0

  Bogdaproste!

  0
  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare