More


  La vânătoare de candidați vinovați?!

  - Advertisement -

  Stau și mă întreb dacă această căutare retroactivă de politicieni vinovați, după tragicul eveniment de la Spitalul din Piatra Neamț, va ostoi durerile familiilor îndoliate. Acuzarea unor partide sau a unor politicieni, indiferent de apartenența lor politică, potrivit căreia au greșit de-a lungul ultimelor mandate, mi se pare o inepție electorală. Parlamentul României nu este format din reprezentanții aleși ai unui singur partid! Disocierea unor parlamentari de ceilalți colegi, numai pentru a-i incrimina că sunt vinovați de ceea ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate sau de învățământ este de-a dreptul lipsită de logică. Mai degrabă ar fi valabilă afirmația: „Vinovați sunt toți !”, dacă tot e să căutăm vinovați, pentru deciziile luate în Camera Deputaților și în Senat referitoare la organizarea și reformarea sistemelor. Pentru a parafraza această afirmație am rămas surprins când am auzit, după drama de la Piatra Neamț, expresia lansată în spaţiul public: ,,Vinovați suntem cu toții!”.

  Pentru a scoate „basma curată” anumiți „politruci”, cuiva i-a venit ideea să caute în trecut niște politicieni vinovați. Pe bune, dar de-a lungul precedentelor mandate parlamentare și guvernamentale, „politrucii” justițiari din zilele noastre de ce nu au ținut cont de avertismentele periodice venite din sistemul de sănătate…ba s-au „mai închis și spitale ?”. Cei care acuză astăzi au fost la putere și-au văzut la vremea respectivă reportajele care arătau condițiile precare din spitalele județene. Apropo, ştiţi, cunoaşteţi, aţi fost informaţi de numărul deceselor din spitalele din România cauzate de infecţiile intraspitaliceşti ? Să nu spuneţi nimănui că un partid anume este vinovat. Da, ce, domniile dv., care aţi fost giraţi de alegători să-i reprezentaţi, ,,trăiţi în altă ţară”? Ce-au făcut președinții României, în calitate de mediatori, după ce au constatat că există oponență sau „sabotaj” în Parlamentul României din partea unor partide politice ? Eu nu cred că au existat parlamentari români care s-au opus modernizării și perfecționării sistemului medical din România. N-am citit nicăieri despre o astfel de „opoziție” nărăvaşă venită din partea unui partid. „De când și până când un anume” partid, oricare ar fi acesta, a promulgat sau promulgă legi ? De ce au fost promulgate legi incomplete, insuficient de bine documentate, care ar fi avut poate ,,rolul” să prevină evenimentele dramatice de la ,,Colectiv” sau de la Spitalul din Piatra Neamț? Unde au fost şi ce au lucrat consilierii care aveau misiunea să supervizeze anumite hotărâri legislative ale parlamentarilor înainte ca acestea să fie promulgate? Prerogativele unor parlamentari sau a unui partid: ,,… nu veghează la respectarea Constituției României și la buna funcționare a autorităților publice… “ sau nicidecum nu: ,, exercită funcția de mediere între puterile statului precum și între stat și societate.”

  Dacă tot căutăm vinovaţi în trecut, oricare ar fi ei, de orice culoare politică, atunci să milităm pentru perfecţionarea flexibilităţii funcţionării statului român prin intermediul Parlamentului României. Şubreda noastră democraţie de 30 de ani nu se poate compara cu sutele de ani de experienţă ale ţărilor capitaliste dezvoltate. Trebuie ,,să învăţăm din greşeli”, cu voie sau fără de voie, dar importantă este restartarea permanentă a tânărului sistem democratic din România. Când scriem ce scriem, când luăm atitudine pe marginea marilor probleme ale ţării nu trebuie să ne duşmănim şi să vedem un duşman în concurenţii noştri politici. După toate evenimentele din ultima perioadă de timp au apărut în sfârşit la capătul tunelului câteva străluciri ale mult aşteptatei ,,Luminiţe”. ,,În toate domeniile, deciziile se iau de acum după consultarea experţilor şi specialiştilor”. Acesta este ,,răsăritul” unei gândiri inteligente pentru toţi românii. Ne vom bucura tare, tare mult, dacă în următoarea perioadă de timp vor avea loc astfel de ,,sclipiri”, iar la un moment dat vom vedea în toată măreţia ei ,,Luminiţa de la capătul tunelului”. Iată avem deja o decizie obiectivă, care vizează profilaxia pentru toate sistemele din România. Nu căutarea vinovaţilor din trecut este esenţială. Importante sunt deciziile inteligente pe care le vor lua viitorii parlamentari aleşi, dacă vor lua în considerare şi greşelile din trecut conform zicalei din popor: ,,De la tăt prostul poţi învăţa ceva!”.

  Legiferarea condiţiilor în care se derulează campaniile electorale este un alt deziderat care ar putea să-i disciplineze pe candidaţi şi consilierii lor din partid, care-i face ,,troacă de porci” pe unii contracandidaţi şi partidele pe care le reprezintă. Este de-a dreptul ridicol să cauţi vinovaţi în campania electorală pentru ,,a câştiga capital electoral”. Nu vi se pare ridicolă această strategie electorală, puerilă şi lipsită de consistenţa unor argumente solide, care să susţină vinovăţia unor candidaţi ai unui partid sau altul. Pe bune, parcă suntem ,,în filmele cu proşti!”. Parcă nu am evoluat de loc în aceşti ani ai Democraţiei libertăţii mult visate de poporul român. ,,Stăm la colţuri”, ca hienele, să vânăm vinovaţi. Acestea sunt aşteptările românilor, care vor merge în curând în faţa urnelor? Se vor uita pe buletinele de vot şi îşi vor pune întrebările: ,,Ăsta e vinovat? Acesta este nevinovat!…”. De ce doriţi să transformaţi alegerile parlamentare în: ALA BALA PORTOCALA…UITE ALBA, UITE NEAGRA!

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img