More


  Muntele…ultimul refugiu!

  - Advertisement -

  Acelora care iubesc viața și știu să pună un strop de culoare în negura acestor vremuri sumbre, muntele le rămâne …ultimul refugiu!

  Dacă mai ai și cu cine împărți această bucurie, ba mai mult dacă reușești să deschizi unui novice calea muntelui, satisfacția îți va fi nemăsurată prin prisma bucuriei oferite aproapelui.

  Neputința în fața unei pandemii necruțătoare, își gasește alinare în eternitatea muntelui, în foșnetul pașilor pierduți pe covorul ruginiu al frunzelor căzute, în sentimentul libertății din vărful unui țanc de stâncă…acolo unde poți vedea liniștea!

  Nefastul virus, ne-a învățat să respirăm, să tragem aer adânc în piept, să ne bucurăm de oboseala unei drumeții, de tricoul ud de transpirație, să ne bucurăm chiar și de norii reci plumburii desprinși parcă din poeziile bacoviene.

  Dacă înainte vremuri, rar întâlneam turiști care să coboare muntele pe întuneric, acum luminile frontalelor se văd până târziu în noapte, lungind bucuria unei zile de neuitat, furând ore de normalitate care devin încet…amintire.

  Înaintea înăspririi măsurilor antipandemie, SPJ Salvamont a reușit să ofere unui grup de 26 montaniarzi, majoritatea tineri, o zi de povestit nepoților, în cadrul unui proiect coordonat și implementat de către Asociația Cutezătorii Munților cu sprijinul DJTS Satu Mare. Încet, încet, adunăm ani de colaborare, cu singurul ONG sătmărean cu profil montan, o veritabilă pepinieră în formarea viitorilor montaniarzi… în prezentarea unui alt stil de viață, mult mai simplu, mult mai apropiat de natură, mai pământean.

  Dovada elocventă a muncii acestui mic grup inimos, constă în faptul că de fiecare dată, la fiecare activitate la care ne-au solicitat sprijinul, am văzut în marea majoritate, fețe noi, mulți tineri, care evident după familiarizarea cu muntele, o iau pe cont propriu, prin prisma personalității fiecăruia. Un sentiment deosebit te încearcă atunci când… pe cărări de munte …regăsești acel tânăr care la prima lui ieșire pe munte l-ai văzut în adidași și blugi, cu ghiozdanul de școală pe umăr, iar acum stă în fața ta echipat cu bocanci, parazăpezi, pantaloni de trekking, iar pe spate, rucsacul nou din cordură….și nelipsita întrebare, „…vă mai amintiți de mine?…am fost cu Cutezătorii!”

  Dedicăm această postare tuturor acelor tineri entuziaști care au pornit în regăsirea pe munte, precum și acelora dintre noi care din motive de siguranță medicală, lesne de înțeles , nu se pot bucura de nostalgia culorilor de toamnă.
  …pe cărări de munte…mereu alături de dvs!.

  Serviciul Public Salvamont Satu Mare

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img