More


  Unde sunt alternativele comerţului românesc?

  - Advertisement -

  Suntem extrem de inventivi şi tranşanţi când e vorba să luăm măsuri restrictive, cu iz de stare de urgenţă, în vremea pandemiei. Mulţi români recunosc faptul că virusul buclucaş a intrat de-a dreptul în minţile unor decidenţi şi a unor români excesiv de creduli, care văd pericole şi infectări peste tot în spaţiul public. Mai nou, loviturile măsurilor extreme s-au abătut asupra micilor producători din agricultură. Nimeni nu a studiat şi alte alternative preventive, care să le îngăduie legumicultorilor şi micilor întreprinzători să-şi continue activitatea comercială. Nici măcar nu a fost instituită o măsură legală, care să le permită acestora să caute ei înşişi soluţii alternative. Uite, de pildă, patronul unei cafenele a reuşit să investească câteva mii de euro pentru a crea nişte capsule din plastic şi metal pentru a proteja consumatorii, care vin la o cafeluţă, un suc sau la o bere. Acestea au fost amplasate pe spaţiul public cu distanţarea socială legală şi alte mijloace prin care potenţialii clienţi au posiblitatea să se dezinfecteze înainte şi după ieşirea din aceste capsule.

  Ia, să vedem, care sunt soluţiile alternative propuse de îngrijoraţii decidenţi, care închid şi deschid pieţe, cafenele, târguri şi alte segemente ale comerţului românesc? Bate vântul Toamnei…că nu e niciuna. Nu le pasă de consecinţele şi pierderile băneşti ale unor mici producători şi investitori români. Nu ,,şi-au pus mintea la contribuţie” pentru a lăsa şi alte „portiţe” necesare pentru continuarea în alte condiţii de siguranţă a activităţii comerciale. Aceşti întreprinzători particulari români nu mai au bani pentru a plăti chiriile, utilităţile şi salariile angajaţilor. Se ştie, toată lumea vorbeşte…Sute şi sute de români au rămas fără un loc de muncă, în timp ce decidenţii sunt cu un ochi la pandemie şi cu un ochi la alegerile parlamentare. N-am asistat la nişte dezbateri publice pe marginea acestor reglementări legale, care s-ar preta mai mult pentru starea de urgenţă a naţiunii şi nicidecum pentru starea de necesitate. Asistăm în schimb la tot felul de proteste anemice, care nu au efect asupra puternicilor decidenţi, nici măcar cât „o înţepătură de ţânţar”. Da, e adevărat pentru unele alternative ar trebui şi bani, probabil, gândire…, dar cum să mai bage dumnealor mâna în sac, că e gol şi plin de datorii, darămite să mai şi gândească…,,E grele”, toate…

  În alte ţări s-au găsit alternative prin intensificarea şi îmbunătăţirea comerţului online la diverse produse electronice, îmbrăcăminte etc., care a început să funcţioneze şi la noi din plin prin intermediul internetului. Pentru producătorii agricoli, poate că ar fi o soluţie temporară vânzarea produselor agricole prin intermediul marilor supermarketuri. În acest sens, ar fi nevoie de reglementări legale, care să le confere patronilor şi micilor producători garanţia că aceste valorificări se vor petrece în deplină siguranţă comercială. Încheierea unor protocoale între grupurile de legumicultori şi patronii acestora le-ar oferi şansa de a valorifica producţia aferentă anului 2020, care în urma ultimelor „restricţii legale” radicale riscă să se deprecieze. Ar mai fi o soluţie, dintre atâtea câte ar putea fi identificate de specialiştii cu care lucrează făcătorii de măsuri legale specifice crizei pandemice. Încă mai funcţionează în România diverse cantine la nivelul: spitalelor, staţiunilor balneare, spitalelor de recuperare, diverselor instituţi publice sociale şi altele, care au nevoie de aprovizionarea pentru iarnă cu legume şi fructe. Încurajarea achiziţionării de la producătorii agricoli români a produselor agricole de strictă necestiate, prin acordarea anumitor facilităţi legale, ar putea rezolva soluţia radicală de a închide pieţele…

  În repetate rânduri am remarcat faptul că există o încrâncenare politică în momentul când ar fi nevoie de un dialog constructiv între reprezentanţii forţelor politice. Există un fel de respingere prostească a unor soluţii eficiente propuse de unii parlamentari, numai şi numai pentru că ele au o anumită culoare politică. Puterea de decizie, oricare ar fi aceasta, nu trebuie să fie oarbă, mută, plină de răutate, exclusivistă şi plină de orgolii demne de Măria sa Prostia. Orice idee, orice alternativă sau strategie propusă de unii lideri de partid trebuie să fie analizată, probată cu argumente, la care ar trebui să se adauge şi părerile specialiştilor. Unii decidenţi din zilele noastre dau cu bâta-n balta plină de noroi a orgoliilor ş-apoi se miră de ce sunt luaţi la întrebări de „oamenii de la talpa ţării”. Ba, mai mult, dau vina pe unele partide cum că ele ar fi de vină pentru că ei nu au putut „scoate luna din baltă”, dar au postat pe cerul patriei reglementări legale pripite, pentru ei strălucitoare, conform cunoscutei snoave „Nărodul şi luna”: ,,Într-o noapte tare senină și cu lună plină, un nărod (politruc – n.a.) trecea pe marginea unui lac. Cum era apa liniștită și limpede, zărește chipul lunii în fundul lacului și unde începe să strige cât îl țineau plămânii (pe posturile de televiziune n.a.):

  -Săriți, măi! Săriți că s-a înecat luna! ( pandemia –n.a.)

  Dar, până să vină cineva, se hotărî el s-o scoată!( reglementarea legală pompieristică – n.a.). Băgă bățul în apă vrând să-l înfigă în lună, dar, dând mereu în noroi, apa se tulbură.
  Acum luna nu se mai vedea și el crezu că a înfipt bățul în ea. Atunci trage cât poate de băț și…hop! cade pe spate. Noroc că era malul apei. Și, cum veni el cu fața în sus, rezemat de mal, zări luna pe cer ( strălucitoarea reglementare legală destinată închiderii pieţelor…-n.a.). Prostul strigă atunci cu îngâmfare către oamenii care veneau din sat să vadă ce s-a întâmplat:

  -Iaca, măăă, unde am urcat luna ( decizia mea …-n.a.), tocmai în cer! “-ul nemulţumirilor comerciale româneşti.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img