More

    Vaccinul contra COVID – 19 – între speranţă şi teamă

    La orizontul celor mai arzătoare aşteptări ale omenirii, plin de prejudecăţi, teamă şi nenumărate întrebări, este aşteptat să apară din laboratoarele cercetării medicale vaccinul contra Covid – 19. Se spune că antidotul împotriva acestui virus este cunoscut, dar anumiţi decidenţi mondiali se pare că nu sunt de acord încă ,,să-i dea drumul în lume” pentru a pune capăt: deceselor, suferinţei fizice şi psihice. Nimeni nu ştie dacă povestea aceasta cu antidotul este adevărată sau doar este o ficţiune. Din unele sondaje a reieşit faptul că populaţia nu prea este încântată de viitorul vaccin contra Covid – 19. Există români, care sunt de acord să le fie administrat vaccinul, mai ales unele cadre medicale din sistemul de sănătate, în timp ce alţii afirmă că acesta ar putea avea repercursiuni negative asupra corpului omenesc.

    Imaginaţia unor români sau poate accesul la unele informaţii scăpate din anumite laboratoare de cercetare crează tot felul de argumente împotriva acestui vaccin, despre care se discută la: serviciu, în familie sau în alte împrejurări ale vieţii. Argumentele refractare sunt legate de posibilele efecte negative ale vaccinului asupra: metabolismului, sistemului genetic, ba se vorbeşte şi de introducerea în organism a unor cipuri, şi, desigur, ,,cireaşa de pe tort” o deţine eficienţa economică a vânzării acestuia în întreaga lume. Nimeni nu discută însă şi de o altă variantă mai sigură, care să pună capăt acestui coşmar al omenirii.

    Dintr-un articol scris de conf.univ.dr. N.Grigorie Lăcriţa, cadru didactic, scriitor şi jurnalist, intitulat „Problemele vaccinării obligatorii sau facultative contra Covid – 19” am selectat câteva idei, care ar trebui să le dea de gândit decidenţilor români şi în acelaşi timp cercetătorilor din domeniul sănătăţii:,, În întreaga lume se poartă discuţii aprinse cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, dacă trebuie sau nu să fie obligatorie sau facultativă…În ceea ce ne priveşte pe noi românii, în cazul vaccinării contra Covid – 19, deciziile nu se vor lua de către specialiştii români, după o consultare a populaţiei, ci de către decidenţii de la nivel european sau mondial, care hotărăsc tot mai mult asupra destinelor noastre…Sunt de acord cu vaccinarea obligatorie contra Covid – 19, dar numai în condiţiile în care studiile cu o temeinică fundamentare ştiinţifică, recunoscute la nivel internaţional, vor garanta: (1) că sunt sigure efectele benefice ale acestuia (2) că acest vaccin nu va avea efecte grave secundare…”.

    Cum pot fi contracarate aceste prejudecăţi, care bântuie ca nişte stafii înspăimântătoare prin minţile unor români, pe bună dreptate îngrijoraţi şi iscoditori ? Nu cred că ,,decidenţii de la nivel european sau mondial”, după cum scria jurnalistul Grigorie Lăcriţa, pot să-i oblige pe decidenţii români ,,să execute orbeşte” anumite ordine în ceea ce priveşte administrarea vaccinului. Este dreptul nostru vital de a organiza în mod profesional campania de pregătire a administrării în România a vaccinului. În acest sens, hotărâtoare va fi strategia iniţiată de către decidenţii politici şi specialiştii români din domeniul sănătăţii.

    Nimeni nu are dreptul şi nu trebuie ,,să-şi permită luxul” de a administra orbeşte acest vaccin populaţiei. Dacă nu vom fi prevăzători, probabil ne vom trezi iarăşi cu consecinţe dramatice, care poate se vor ,,solda cu pierderi de vieţi omeneşti” sau cine ştie ce complicaţii medicale secundare. Pe lângă măsurile strategice ale campaniei premergătoare administrării vaccinului, cercetătorii cu experienţă, din domeniul medicinei, au principala misiune de a testa vaccinul în laboratoarele româneşti. În urma unor studii aprofundate se va putea constata dacă acesta este sigur şi nu va avea efecte negative asupra populaţiei. Dacă vaccinul va fi eficace, iar rezultatele primare vor fi încurajatoare, din ce în ce mai mulţi români vor fi de acord să fie vaccinaţi. Garanţiile nu vor fi altele decât: scăderea ratei mortalităţii şi a numărului de români infectaţi cu Covid-19. PREVENIREA ESTE MAI BUNĂ DECÂT TRATAREA…unor posibile reacţii negative în urma administrării vaccinului împotriva Covid-19.

    Dumitru Țimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE