More


  “Cadou” de Moş Nicolae: “… reducerea pesonalului din instituţiile publice”

  - Advertisement -

  „Copii” bugetari, să nu vă fie frică!:,,…angajaţii care-şi fac treaba să stea liniştiţi, nu vor fi în pericol…” să fie disponibilizaţi. Ei nu vor primi un astfel de „cadou” înfricoşător pentru familiile lor. „De-o fi una de-o fi alta…Ce e scris şi pentru noi,/ Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război…”, preamărite „Sultan!”, cu „treaba” ta cu tot (mare sau mică?)… Dacă nu sunt „tăieri de salarii şi pensii”… decidenţii s-au gândit că: „…este posibil să reducem numărul de angajaţi…”sau mai precis: „dacă situaţia bugetului de stat o va impune, se va reduce personalul din instituţiile publice”. După acest „anunţ incendiar”, menit să-i „înveselească” de sărbători pe anumiţi bugetari, „se vor înroşi telefoanele”. Fiecare bugetar, care ar putea fi disponibilizat, va suna la partid, îi va suna pe cei mai buni prieteni, pentru ca ei să rămână în schemă. În anumite „bisericuţe” politice vor fi „croşetate” cele mai abile strategii pentru ca membrii acestora să nu cumva să fie disponibilizaţi. Dacă o fi să fie reduceri de personal, primii sacrificaţi vor fi angajaţii, care n-au niciun fel de susţinere politică sau de altă natură. În acest fel, dacă va fi cazul, listele vor fi întocmite în tăcere, iar zicala: „Decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-sa!” va funcţiona din plin, fără regrete sau alte procese de conştiinţă.

  Pentru eliminarea acestor posibile situaţii penibile, ridicole în alte situaţii, decidenţii ar putea să găsească soluţii complementare, menite să crească veniturile la bugetul de stat. Nu prin disponibilizări de personal „ se va întări economia României!”. Mai degrabă domniile lor ar trebui să se „focuseze” pe proiectele de investiţii aducătoare de profit. O altă variantă profitabilă ar fi aceea a încurajării mediului de afaceri şi a parteneriatelor public-private. Da, împrumuturile externe sunt o soluţie temporară pentru a ţine „la linia de plutire funcţionarea instituţiilor statului”. În schimb, în paralel trebuie dezvoltate şi încurajate afacerile, care vor aduce ,,plus valoare” şi implict mai mulţi bani la bugetul consolidat al statului. Decidenţii vorbesc de posibilele disponibilizări, dar poate dumnealor nu ştiu sau nu vor să ştie că în anumite „compartimente ale instituţiilor publice” există deficit de personal. Pentru a funcţiona mai bine instituţiile statului nu ar fi nevoie de disponibilizări, ci mai degraă de o redistribuire a forţei de muncă. În ţările dezvoltate, de exemplu în Japonia, personalul calificat nu este disponibilizat, „aruncat în stradă”, lăsat de izbelişte. Cu mult înainte de a se face preconizatele disponibilizări, decidenţii caută soluţii alternative pentru reangajarea personalului calificat în alte instituţii sau poate chiar în mediul privat.

  Decizia tranşantă potrivit căreia „ar putea avea loc nişte disponibilizări în instituţiile publice…”,nu este productivă pentru climatul actual al crizei creată de pandemia Covid – 19. Soluţiile economice alternative, complementare ar putea să echilibreze deficitul bugetar prin creşteri economice etapizate. Disponibilizarea personalului din instituţiile publice va duce la prosperitatea economică a României? Aceste soluţii administrative preconizate vor avea repercursiuni negative şi asupra tinerilor absolvenţi de facultate, care vor „îngroşa rândurile” celor, care vor merge să lucreze în străinătate. Dezamăgirea acestora este prezentă în toate discuţiile colegiale, prieteneşti, studenţeşti, din care reiese că perspectivele de a avea un loc de muncă în România, „cât de cât bine plătit”, sunt descurajatoare şi nemotivante. Dacă decidenţii vorbesc acum de posibilele disponibilizări în instituţiile publice, unde se vor angaja o parte din miile de absolvenţi de facultate şi masterat din vara anului 2021 ?

  Crearea de noi locuri de muncă este „problema numărul unu” în România!. Dacă există producţie, exporturi şi eficienţă, vom asista la o creştere economică menită „să îngraşe” Produsul Intern Brut (PIB). Decidenţii vorbesc de anumiţi angajaţi din sistemul de stat, care nu-şi justifică pe deplin eficienţa la locul de muncă. Această afirmaţie este una „politicianistă”. Toţi angajaţii, indiferent că au simpatii politice de stânga sau de dreapta, au dat un exament pentru a obţine un loc de muncă în specialitatea respectivă. Desigur, încărcarea cu sarcini de lucru este diferită, dar importantă este intervenţia acestora, în calitate de specialişti, la momentul oportun, pentru rezolvarea unor probleme vitale, uneori, existente în instituţia publică respectivă. „Copii” bugetari, să nu vă fie frică!:,,…angajaţii care-şi fac treaba să stea liniştiţi, nu vor fi în pericol…” să fie disponibilizaţi.

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img