More


  SĂRBĂTOARE. Ziua Națională a României, marcată sobru la Satu Mare

  - Advertisement -

  De Ziua Națională a României, prefectul Radu Bud, președintele Consiliului Județean Pataki Csaba și primarul municipiului Satu Mare Kereskenyi Gabor au depus o coroană cu flori la statuia Dr. Vasile Lucaciu din parcul central din municipiul Satu Mare. Ziua Națională a fost sărbătorită cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, fără paradă militară, ca în anii trecuţi.

  Mesajul premierului
  După intonarea Imnului național, prefectul Radu Bud a dat citire mesajului premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Naționale a României.

  “Ziua Națională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârșirea statului național. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost și perioade de grea încercare, pe care românii le-au depășit uniți în atingerea unor idealuri sau depășirea unor situații de criză.
  Astăzi, când ne vedem nevoiți, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Națională fără parade, defilări și alte evenimente intrate în tradiție, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră.

  Ne emoționează semnificația acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea națională și stăruința unui popor de a deveni o națiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile românești în interiorul acelorași granițe.

  Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăși cu bine dând dovadă de coeziune și maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieți și învinge virusul, doar prin convergența tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României.

  La mulți ani, România!”, se arăta în mesajul premierului României.

  Mesajul primarului
  Tot cu această ocazie, primarul municipiului Satu mare, Kereskenyi Gabor, a transmis, tuturor sătmărenilor, un mesaj emoționant.

  ”La mulți ani, dragi români, iar următoarea Zi Națională a României să ne găsească pe toți cu bine și să o sărbătorim din nou așa cum se cuvine!” Am spus-o în fiecare an, de 1 Decembrie, că toți cei care trăim în România ar trebui să citim măcar o dată Proclamația de la Alba Iulia. Am înțelege că marile reușite ale unei țări sunt posibile numai dacă cetățenii ei sunt uniţi, nu dezbinaţi, dacă avem aspiraţii înalte, nu meschine.

  Acum, în 2020, sunt mândru că la Satu Mare, noi sătmărenii reușim să legăm istoria noastră de prezent și de viitor. Am înțeles că trebuie să reînvățăm să trăim împreună, să avem încredere în forța noastră colectivă.

  Anul acesta, mai mult ca oricând, ne-am unit și am luptat cu toții împotriva unui adversar care ne-a ținut în case, chiar și atunci când am fi avut motive să ieșim în stradă și să sărbătorim.

  De 1 Decembrie, în mod firesc privim spre trecut, dar ar trebui să fim capabili să ne adunăm, să facem un bilanț și să privim spre viitorul pe care îl vom petrece ÎMPREUNĂ, aici, ACASĂ, în SATU MARE. Să lăsăm deoparte tot ce ne separă și să ne spunem întâi nouă, apoi celorlalți, să muncim, să construim, să unim!

  La mulți ani tuturor românilor!”, a fost declarația făcută de primarul Kereskenyi Gabor.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img