More


  APRECIERI. Județul Satu Mare a făcut pași importanți în managementul deșeurilor

  =

  Ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Raul Pop, s-a aflat marți într-o vizită de lucru în județul Satu Mare. Acesta a dorit să vadă modul în care se implementează Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor. Secretarul de stat a afirmat că până în prezent județul a făcut pași importanți în managementul deșeurilor.

  Județul Satu Mare, lăudat
  Alături de prefectul Tamas Atfatter, subprefectul Lavinia Kiss, președintele Consiliului Județean Satu Mare Pataki Csaba și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, la întâlnire au participat vicepreședinții Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus și Valer Beseni, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare, Izabela Stier, comisar-șef Fănățan Vasile de la Garda Națională de Mediu și Claudiu Ardelean, directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor Satu Mare. La întâlnirea de la Satu Mare au mai participat Cecilia Marin – consilierul secretarului de stat Raul Pop.

  Discuțiile au fost inițiate de secretarul de stat Raul Pop care a prezentat prioritățile Ministerului Mediului, respectiv de prevenire a procedurilor de infringement declanșate de Uniunea Europeană, de închidere a celor 63 de depozite de deșeuri neconforme care mai există la nivel național, de reglementare a transporturilor de deșeuri, pe platforma SIATD (aplicație informatică pentru monitorizarea și verificarea trasabilității deșeurilor de ambalaje) în sistemul responsabilității producătorului) și de recuperare a decalajului față de țintele privind colectarea selectivă a deșeurilor și de valorificare a acestora, România aflându-se la acest capitol pe ultimele locuri în Uniunea Europeană.

  “Satu Mare este un județ inedit ca mod de organizare, din perspectiva deșeurilor (funcționând prin Serviciul Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor (SPASIMD), înființat în subordinea Consiliului Județean Satu Mare). Deocamdată, județul Satu Mare funcționează foarte bine sub această formă de administrare. Istoria recentă legată de funcționarea Agențiilor de Dezvoltare Intracomunitară din celelalte județe îmi arată că funcționarea lor este destul de șovăielnică”, a afirmat la Satu Mare secretarul de stat, Raul Pop.

  35 de hectare verzi pentru Sătmar
  Consiliul Județean Satu Mare a început implementarea Managementului Regional al Deşeurilor Urbane şi Ecologizarea Rampelor de Deşeuri, în anul 2006.

  “Până în prezent, prin acest proiect am reușit să finalizăm Depozitul regional pentru deşeuri nepericuloase Doba, Microstația de transfer deșeuri Livada și am închis depozitele neconforme din localitățile Carei, Tășnad și Negrești-Oaș. Mai trebuie să finalizăm procesul de închidere a gropii de gunoi din municipiul Satu Mare, iar aici am avea nevoie de un sprijin pentru acoperirea costurilor legate de acest proces, în prezent lucrările de închidere a depozitului fiind realizate în proporție de aproximativ 38%. După închiderea acestui depozit vom reda intravilanului municipiului Satu Mare 35 de hectare de spații verzi”, a precizat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, în cadrul întâlnirii cu ministrul secretar de stat, Raul Pop.

  Propuneri din partea sătmărenilor
  Prefectul Altfatter Tamas consideră ca privilegiată situația județului nostru, sistemul de management integrat al deșeurilor este funcțional iar președintele Pataki apreciază că administrarea de către autoritatea publică județeană a componentei de tratare și depozitare a deșeurilor municipale contribuie la păstrarea tarifelor de salubrizare în limite rezonabile pentru cetățeni. Investițiile continuă, în acest moment prima celulă de depozitare de la Depozitul Ecologic de la Doba se apropie de capacitatea maximă de depozitare, cea de-a doua celulă, cu o suprafață de 3 hectare este aproape de finalizarea lucrărilor.

  În cadrul discuțiilor purtate la Instituția Prefectului, s-au ridicat diverse probleme pe partea de reglementare, autorizare și control al deșeurilor și s-au făcut diverse propuneri pentru încurajarea colectării selective a deșeurilor verzi.

  Conducerea județului a propus revizuirea legislației privind veniturile la Fondul de Mediu, privind programele finanțate de această autoritate și a prezentat, în cadrul master-planului ”Managementul regional al deșeurilor și ecologizarea rampelor de deșeuri existente în județul Satu Mare” proiectul de finalizare a lucrărilor la închiderea fostei gropi de gunoi a municipiului Satu Mare, prin care se vor reda intravilanului municipiului Satu Mare 35 de hectare care vor fi amenajate ca spații verzi, parcuri.

  După această întâlnire, secretarul de stat Raul Pop și-a continuat vizita în teren, la Depozitul regional pentru deşeuri nepericuloase Doba.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img