More


  Legalizarea canabisului a ajuns la Camera Deputaților

  - Advertisement -

  O propunere legislativă privind legalizarea canabisului din 2019 și care a trecut de Senat prevede reglementarea folosirii canabisului și derivatelor acestuia în scopuri medicale. În acest scop, este înființată o Agenție care să autorizeze creșterea și vânzarea canabisului și a medicamentelor din această plantă în farmacii, pe bază de prescriptie medicală.

  Substanța, cu un regim special, ar putea fi administrată sub formă de  tinctură, infuzie, ulei sau inhalare.

  Legea este în prezent în dezbatere la Camera Deputaților. Guvernul Cîțu a dat aviz negativ proiectului de lege pe 25 martie 2021. Între timp, mai multe organizații militează pentru legalizarea canabisului, atât  în scop medicinal, cât și în scop recreativ.

  „Prezenta lege se referă în special la componente precum canabicromenul, canabinolul, acidul canabidiolic, canabigerolul tetrahidrocanabivarinul, care pot avea efecte neuroprotectoare, pot contribui la scaderea in intensitate a anumitor simptome care ii afecteaza pe pacienti, precum durerea cronica (in special in caz de cancer), pot determina creșterea apetitului si reducerea pierderii in greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuand simptomele tulburarilor mintale cum ar fi psihoza și sindromului Tourette si simptomele epilepsiei sau ale bolii Parkinson, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodata, la reducerea riscului de diabet si obezitate și la atenuarea durerilor menstruale.”, se arată în proiectul de lege.

  Dacă acest proiect de lege va trece de Parlament, pacienții cu boli cronice ar urma să aibă astfel acces în premieră, în România, la tratamente pe bază de canabis. Proiectul de lege a pornit de la o inițiativă civică –o petiție lansată de o tânără a cărei mamă a murit de cancer.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img