More


  ECOLOGIE. Agricultura ecologică se dezvoltă

  - Advertisement -

  Fresh organic farmers market fruit and vegetable on display

  Agricultura ecologică, numita și agricultura organică, are scopul de a produce hrană curată cu ajutorul unor practici care să se alinieze ideii de a conserva și dezvolta mediul înconjurător. Produsele agroalimentare rezultate trebuie sa fie proaspete, fara să se intervina asupra factorilor naturali de dezvoltare.

  Prin agricultura ecologică se dorește dezvoltarea durabilă a agriculturii, cresterea activitaților economice dar si sporirea interesului față de dezvoltarea spațiului rural prin valorificarea resurselor naturale valabile.

  Agricultura ecologică încurajează:

  • utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale;

  • conservarea echilibrelor ecologice regionale;

  • păstrarea biodiversității;

  • creșterea fertilității solului;

  • menținerea calității apei.

  Culturile ecologice necesită mai multe lucrări și mai multă grijă
  Normele privind agricultura ecologică încurajează un standard ridicat de bunăstare a animalelor și le impun fermierilor să răspundă nevoilor lor comportamentale specifice.

  Reglementările Uniunii Europene privind agricultura ecologică urmăresc să ofere o structură clară pentru producția de produse ecologice pe întreg teritoriul UE. Acestea au fost elaborate pentru a răspunde cererii consumatorilor de produse ecologice în care să poată avea încredere și, în același timp, pentru a asigura o piață pentru producători, distribuitori și comercianți.

  Pentru ca agricultorii să simtă beneficiile alegerii agriculturii ecologice ca metodă de producție, consumatorii trebuie să aibă certitudinea că sunt respectate normele privind producția ecologică. Prin urmare, UE menține un sistem strict de control și de asigurare a respectării normelor privind produsele alimentare ecologice.

  Alin, fondatorul fermei “Vraja legumelor” consideră că agricultura ecologică aduce perspective de viitor. Acesta declară:

  “Am început cu agricultura ecologică de 3 ani, iar cu culturile de căpșuni de anul trecut. Culturile ecologice necesită mai multe lucrări și mai multă grijă. Calitatea și gustul sunt însă, superioare. Facem livrări în piață și la ferma noastră. O cultură de căpșuni rezistă 3 ani, apoi trebuie plantate altele noi. Avem doar soiuri de căpșuni din România, cum ar fi soiul Premial.

  Pe viitor, ne-am dori să facem și dulceață, să comercializăm în afara județului și în afara țării. Așteptăm de la începutul anului să achiziționăm utilajele de procesat, vom încerca să atragem si fonduri de la Uniunea Europeană. Consider că agricultura ecologică are viitor, oamenii sunt tot mai deschiși și au înțeles că produsele ecologice sunt mai sănătoase.

  Practicile agriculturii ecologice
  Datorită misiunii de a crea un echilibru între industrie si biodiversitatea naturii, producția alimentelor se desfasoară sub o serie de reguli stricte.

  În etapa de productie, fermele nu folosesc:organisme modificate genetic, fertilizante si pesticide sintetice, stimulatori de crestere,hormone, antibiotice.

  În etapa de procesare, nu se folosesc: aditivi alimentari, substante complementare ori chimice de sinteza.

  Prin urmare, avand la baza obiectivele Consiliului European, trecerea de la agricultură convențională la cea ecologică va avea un impact pozitiv atat asupra mediului cât și a producătorului si consumatorului. Asadar, prin eliminarea substantelor chimice, mai ales a pesticidelor, produsele agricole vor fi supuse unui risc scazut de contaminare si vor fi mai sigure pentru consumul uman si animal.

  De asemenea, apa potabilă nu va mai fi expusa riscului de contaminare cu nitrati si bacterii iar biodiversitatea va deveni mai variată si va trece peste pericolul la care este supusă astăzi.

  “Este o agricultura care promite, trebuie să avem grijă ce fel de alimente consumăm. Consider că și România trebuie să se dezvolte în această privință”, declară Bogdan, un cumpărător.

  Ce trebuie făcut pentru a putea vinde sub eticheta de produse ecologice/bio/organice
  Pentru a putea comercializa produse sub eticheta de aliment biologic, producătorii trebuie sa respecte cu strictete legislatia impusă de Consiliul European. Normele de productie sunt cuprinse în Regulamentul (CE) nr. 889/2008 și urmăresc clarificarea proceselor din agricultura ecologica pentru ca produsele rezultate sa respecte obiectivele Consiliului și să câștige încrederea populației în consumarea de produse bio.

  De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pus la dispoziție setul de ordonanțe la nivel national pe care orice agricultor care dorește conversia la agricultura ecologică să le parcurga si să le urmeze pentru a obtine certificarea în industrie.

  Doar urmărind aceste norme, agricultorii vor putea să comercializeze produse ecologice cu etichetele și siglele specifice. Pe eticheta aplicata unui produs ecologic următoarele menţiuni sunt obligatorii: referirea la producția ecologică, siglele, numele și codul organismului de inspecție si certificare care a efectuat inspectia și a eliberat certificatul de produs ecologic. Etichetarea se completează cu sigla naționala “ae”, proprietate a MADR, specifică produselor ecologice.

  Avantajele certificării produselor ecologice
  Practicarea agriculturii ecologice certificate ofera garantii privind durabilitatea mediului înconjurător, bunăstarea animalelor și sănătatea consumatorilor. De asemenea, certificarea garantează calitatea produsului eco și se aplică tuturor operatorilor economici din lanțul alimentar și îi ajută pe consumatori să diferentieze usor produsele eco adevărate de cele contrăfacute.

  Bineînțetes există un avantaj financiar pentru fermieri. Costurile inițiale de investitie sunt mult mai mici prin eliminarea necesarului de cantitate de fertilizant si pesticid utilizat în agricultura convențională. Cu toate că, de-a lungul procesului randamentul este mai mic, prețurile de pe piata produselor bio compensează efortul depus.

  Procesul de certificare
  Pentru a obține certificarea în domeniul agriculturii ecologice, producătorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite atât în legistația natională cât și în cea comunitară. Aceștia trebuie să permită vizitele realizate de organismele de inspecție cu scopul de a controla și de a se asigura că activitățile agricole se derulează în conformitate cu prevederile legilor în vigoare privind producția ecologică.

  Organismele de inspectie și certificare din România au fost aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale în functie de criiterile de independență, imparțialitate și competență, stabilite in Ordinul nr. 895/2016 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecție și certificare.

  Produsele bio certificate conțin minimum 97% ingrediente ecologice.

  Sigla UE pentru produsele ecologice
  Sigla oferă o identitate vizuală coerentă pentru alimentele ecologice produse și vândute în UE. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai ușor produsele ecologice, iar fermierii le pot promova și vinde în toate țările din UE.

  Sigla poate fi utilizată numai pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de către o agenție sau un organism autorizat de control. Pentru aceasta, trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte de producție, transport și stocare.

  Agricultura ecologică românească merge în direcţia cea bună, însă mai avem până când vom reduce din decalajul consistent faţă de economiile statelor vestice. Totuși, de mai bine de 10 ani, produsele bio au intrat puternic în preocupările de business ale producătorilor, distribuitorilor și retailerilor.

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img