More


  Ascultarea și înțelegerea publicului, succesul garantat al antreprenorului

  - Advertisement -

  Bogdan Burciu este un tânăr sătmărean care iubește să creeze experiențe, să îmbrace interioarele în haine noi, să cunoască povești, să ofere și să devină o versiune mai bună în fiecare zi. Unii îl consideră antreprenor, alții designer, patron, barman, influencer, hipster, da nu e nici una dintre acestea. Este alt turist prin această lume care culege “suveniruri” din fiecare experiență, le combină între ele și crează alte “suveniruri” pentru ceilalți turiști cu care se întâlnește.

  Încearcă pe tot posibilul să evite orice fel de etichete atribuite de societate, asta pentru că „am simțit încă de mic o presiune de a încăpea într-o cutie”. Aceasta presiune l-a determinat sa caute soluții pentru a distruge orice fel de cutii care l-ar putea ține captiv pentru o perioada mai lungă.

  „O parte importantă din misiunea mea este să las copiilor mei un exemplu concret de libertate pe toate palierele, ideea că viața aceasta este un premiu pe care l-am câștigat deja cu toții, un premiu de care avem ocazia să ne bucurăm pentru o scurtă perioadă de timp, făcând predominant lucruri care ne aduc satisfacție.” afirmă Bogdan pentru Gazeta de Nord Vest

   

  Ce te-a motivat sa îți deschizi o afacere?

  Instinctul nativ de a fi liber. Atât din punct de vedere al timpului cât și cel financiar, al relațiilor pe care le dezvolt sau al ideilor care așteaptă să fie puse în aplicare fără permisiunea cuiva. Nu aș spune că “mi-am deschis o afacere” pentru că nici unul din proiectele în care sunt implicat nu ar fi existat fără o echipă puternică în spate.

   

  De ce ai ales Satu mare?

  Nu am ales Satu Mare, Satu Mare m-a ales pe mine pentru prima parte din experiența mea. Aici m-am născut, aici am trăit o mare parte din timp astfel am ajuns să cunosc particularitățile acestui oraș. Există o psihologie aparte în ceea ce privește orașul și cred că este foarte complicat să vi din altă parte și să te aștepți să ai o afacere de succes mai ales când vine vorba de a crea comunități, dacă nu înțelegi psihologia locului.

   

  Cum a început totul?

  Bună întrebare! Eu cred că am câștigat acest premiu. Ocazia de a fi în viață și de a experimenta această lume pentru o scurta perioadă.
  Acum că am realizat că noi suntem aici să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară, să oferim ce e mai bun din noi, să creștem pe toate palierele și să fim dispuși să primim tot ce ni se oferă, mă pot întoarce acolo unde a început tot.

  Am avut întotdeauna o înclinație spre artă, spre a crea ceva din nimic, dar sistemul nostru de învățământ nu a știut să îmi reflecte acest aspect foarte important, astfel până la 19 de ani am fost pierdut prin manuale, meditații și toate lucrurile pe care alții le decideau pentru mine ca și cum ei ar fi știut ce este cel mai bine pentru mine.

  Într-un final ai mei au decis să mă susțină, să ies din acest sistem și am avut ocazia să studiez design interior în UK unde am început să cunosc adevărați mentori care să mă ajute să îmi pun ideile în aplicare.

  M-am întors în oraș în anul în care s-a născut prima mea fetiță, iar prima afacere a pornit pentru că aveam o sete de socializare și o dorință de a redescoperi orașul după 6 ani de pauză.

  Am realizat atunci că tinerii din Satu Mare erau ținuți captivi în trecut din punct de vedere al socializării și al locațiilor destinate timpului liber.

  Am luat experiența acumulata lucrând într-un bar din Cambridge cumulată cu designul interior învățat și am deschis prima cafenea de specialitate.

  După ce am creat o comunitate care a simțit un vibe nou, contemporan lucrurile s-au derulat de la sine.

  Ce înseamnă sa fii un tânăr antreprenor in România?

  Sunt foarte multe tipuri de antreprenori în România tot din cauza sistemului care nu știe să definească sau să pregătească tinerii pentru antreprenoriat. Nu aș putea să spun ce înseamnă să fi antreprenor în general aici, dar în cazul meu înseamnă oportunități infinite. Dacă îți asculți și îți înțelegi publicul, vi cu o soluție la problemele pe care aceștia le au, creezi o comunitate în jurul idei tale de rezolvare a problemei și te ți de planul tău indiferent de obstacole succesul tău este garantat.

   

  Ne poți spune care sunt cele mai mari provocări în domeniul în care activezi?

  Activez într-o mulțime de domenii tocmai pentru a identifica provocările. Doar identificându-le pot rămâne inspirat și motivat să găsesc soluții. Dacă te referi strict la domeniul ospitalității, unde îmi petrec o parte din timp, cele mai mari provocări în cazul meu, vin din partea birocrației și a lipsei de comunicare între stat și antreprenori. Apoi, în cazul nostru mai vin și din partea oamenilor de rea voință care își dedică extrem de multă energie ca să distrugă lucrurile pe care nu le înțeleg. Poate din frustrare, poate din invidie sau pur și simplu din individualism. Cum ziceam, toate aceste provocări ne forțează să găsim soluții, iar de cele mai multe ori aceste soluții grozave vin doar atunci când întâmpina probleme.

   

  Ce atuuri trebuie sa aibă un om care dorește sa își deschidă o afacere în acest domeniu?

  Eu cred că dacă ai ochi să citești sau să asculți acest articol și reușești să îl înțelegi ai deja toate atuurile de care ai nevoie să devii antreprenor. Domeniul în care vrei să activezi este deja în mintea ta. E acel lucru pe care atunci când îl faci, te simți cel mai bine. Totul este să începi. Să lași obstacolele să vină spre tine.

  Bănuiesc că în drumul tău pe plan profesional, ai făcut și greșeli. Care este greșeală din care ai învățat cel mai mult?

  Greșesc zilnic. De multe ori pe zi. Printre cele mai mari greșeli a fost cele în care m-am concentrat exclusiv la bani. Atunci am pierdut cel mai mult. O altă greșeală din care am învățat a fost să am mare grijă cu timpul meu, singura resursă pe care nu o pot recupera. Să fiu atent de ce și cu cine îl petrec.

   

  Cum reușesti să îți păstrezi afacere pe timpul pandemiei, ba mai mult, chiar sa te extinzi?

  Pandemia nu a fost altceva decât un obstacol, iar cum ziceam iubesc obstacolele. În cazul meu toată această perioadă nu a făcut altceva decât să confirme eficienta unui stil de viață care se bazează pe autenticitate, relații construite cu atenție, concentrare pe valori și principii solide. Echipa pe care am creat-o în jurul nostru, relațiile cu toți partenerii și comunitatea strânsă pe care am format-o au fost elementele care au compus scutul nostru ca afacere. Pe lângă tot conceptul cafenelei în care sunt implicat alături de echipă, designul rămâne în continuare o parte importantă în viața mea astfel am putut profita de pauzele oferite prin ordonanțe de urgentă și am dezvoltat o mulțime de proiecte în zona creativă printre care Nooka Space, colaborarea cu o agenție imobiliară unde am putut să îmi încarc bateriile pentru a rezolva și mai eficient problemele generate de pandemie în cazul cafenelei. Extinderea terasei a venit ca răspuns la măsurile impuse și susținere din partea proprietarilor, proiectul OneTap Gaming a venit ca răspuns la dorința unei noi generații de antreprenori formați în echipa noastră, de a porni într-o călătorie contemporană în lumea virtuală. Iar cel mai nou proiect formează o nouă echipă de oameni faini care se concentrează pe detalii mai fine în ceea ce privește zona de cafea și ceai.

   

  Povestește-ne despre noul tău “proiect”

  Cel mai nou proiect în care sunt implicat și care și-a deschis ușile în această perioadă este cum ziceam Coffee Shop-ul, o locație care se vrea a fi o extensie a cafenelei unde pe lângă preparatele esențiale pe baza de cafea, oaspeții își pot achiziționa o gama largă de ceaiuri de specialitate, o mulțime de cafele proaspăt prăjite, dulciuri artizanale și dispozitive de preparare a cafelei și ceaiurilor pentru toate gusturile. Pandemia a determinat oamenii să își petreacă o foarte mare parte din timp acasă, iar noi prin acest proiect dorim să îi ajutăm să își creeze un mini-bar la ei în bucătărie atunci când nu sunt prin oraș. Am observat că foarte multă lume era interesată în achiziționarea cafelei noastre și la aparatele de la birou astfel am creat un loc nou, mai puțin agitat (deocamdata) unde pot degusta, pot povesti cu echipa noastră despre specialitățile pe care le oferim. Poate au nevoie de inspirație pentru un cadou, poate doresc o răcoritoare BIO in drum spre servici sau o bere artizanală după servici. Ne-am gândit la toate!

   

  Ce riscuri ți-ai asumat sa îți deschizi un Coffe Shop în Satu mare?

  Shop-ul nostru este format dintr-o echipă relativ nouă pe care o voi ajuta să crească folosind toată experiența mea de până acum. Nu cred că această echipă pornește la drum cu vreo îngrijorare. Este primul Coffee Shop adevărat din Satu Mare și care are la cârmă doar oameni pasionați, dornici să adune o nouă comunitate a iubitorilor de ceai și cafea. Credem că poate fi de asemenea un punct turistic important pentru vizitatorii orașului și am văzut deja acest lucru din primele săptămâni.

   

  De unde te inspiri?

  În tot ce fac mă inspir din poveștile oamenilor. Ascult nevoile lor și îmi găsesc inspirația în procesul prin care trec pentru a găsi soluții: cărți, podcasturi, mentori, seminarii, work-shopuri sau orice alte surse la care apelez ca să devin o versiune și mai bună în fiecare zi.

   

  Ce te motivează?

  Familia mea.
  Vreau ca prin modul meu de a trăi viața să ofer exemplu copiilor mei că nu trebuie să te chinui, nu trebuie să te stresezi, nu trebuie să ai. Trebuie să fi. Să te bucuri de fiecare zi alături de oamenii pe care tu îi alegi în jurul tău și împreună să facem lumea asta mai bună decât am găsit-o.

  Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?

  Sunt o mie de idei în capul meu în acest moment deci va trebui să facem un nou interviu pe acest subiect. Până atunci continuăm dezvoltarea conceptului localului cu un lucru esențial care lipsește deocamdată: mâncarea. Pe zona de design mă voi concentra mai mult pe conceptele care rezolvă problemele actuale ale societății: mobilitate, închegarea comunităților și mai ales protejarea mediului. Iar un proiect la care lucrez intens de vreo doi ani se concentrează pe programe Mentoriat și Coching adresat celor care vor să își atingă limitele și să le depășească.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img