More


  Videoeditorial in exclusivitate: CEAINĂRIA DE LA ÎNCEPUTUL SĂPTĂMÂNII – Episodul II

  - Advertisement -

  Bună ziua iubiți cititori … și bine ne revedem la ”Ceainăria de la început de săptămână”…. vă salută Ina Hudea și Valeriu Ioan.

  Ina, hai să ne invităm cititorii la un … la ”five tea o’clock” de final de școală … deoarece pentru mulți dintre micuții noștri elevi din preuniversitar, fie că sunt la final de clasa a VIII-a, sau la final de a XII – a, cât și pentru studenții dinaintea examenelor de Sesiune, Licență sau Master există un ajun al emoțiilor de examen, care vor suna DEȘTEPTAREA spre o altă etapă a vieții.

  Într-adevăr … aceștia vor da piept cu viața, atât prin continuitate, cât și prin schimbarea de gândire și maturitate … și … știi Vali … m-am gândit ca azi să dezbatem un subiect frumos, dar de multe ori tabu pentru tinerele noastre vlăstare dar și pentru lumea adulților … subiectul IMAGINAȚIEI.

  Am stat într-o zi și m-am gândit, că nu există nici o altă viețuitoare pe pământ, în afară de om, care să posede capacitatea de a-și imagina … imaginația fiind ceea ce ne face unici vis-a-vis de celelalte ființe … și neintrând în detaliile mecanismelor psihice care produc acest proces, am să proclam că doar imaginația este prezentă mereu în noi și în jurul nostru.

  Practic nu putem trăi fără ea … gândiți-vă măcar la momentele în care beneficiem din plin de imaginația celorlalți prin manifestări culturale, științifice, literatură, etc. … tot ce ține de artă și de divertisment conține, sau ar fi normal să conțină, în doze mari, imaginație.

  Totuși cred … dragă colegă … că subiectul imaginației necesită o atenție specială în ceea ce privește discriminarea și distribuirea imaginilor negative sau pozitive din mentalul nostru, care ne pot ajuta sau duce în final la depresie … altfel riscăm să cădem în ispitele proiecționismului mental … adică, să fim marcați de fel și fel de proiecții mentale false, atât în ceea ce privește analiza gestionării trecutului, printr-o analiză prea negativistă a propriilor pseudo – eșecuri prin care trecem, cât și în ceea ce privesc genurile de așteptări pe care ni le asimilăm.

  Vali … dacă toate aceste lucruri care ne înconjoară nu ar fi plămădite din imaginație, ele nu ne-ar atrage, nu ar reprezenta nici un interes pentru noi. Astfel, printr-o deducție simplă, ne dăm seama că n-am putea exista fără imaginație; viața noastră ar fi extrem de monocromă, toate alegerile noastre, pornind de la cele mai simple … legate de vestimentație, gusturi culinare, preferințe pentru un anume gen de artă … ajungând chiar și până la alegerea unui partener de viață … toate, dar toate au nevoie de imaginație.

  De ce au copiii atât de multă imaginație? … pentru că ei nu sunt supuși limitărilor logicii și experienței de viață … astfel, mintea lor este liberă, imaginația lor poate să zburde fără nici o îngrădire!

  Ce se întâmplă, însă, pe măsură ce cresc? Pentru că, treptat, intrând în miezul lucrurilor și înțelegând rostul existenței, imaginația pălește ușor, ușor, la unii dintre ei, chiar stingându-se. Un lucru este esențial … cred eu … dezvoltarea imaginației copiilor și tinerilor, prin educație, acest aspect fiind destul de neglijat în peisajul educațional românesc, în care informația primează în fața imaginației.

  Sunt de acord cu această abordare … mai ales că spiritele libere sunt formate și educate de dascăli cu spirite libere … dar acest mod de lucru necesită muncă suplimentară și surplus de gândire … de îmbinare a părții de informare a elevului / studentului cu partea de trăire și descoperire a propriului ”Eu”.

  Cred că există posibilitatea fascinantă de a combina informația cu imaginația, iar în momentul în care le vom utiliza pe termen lung împreună, vom constata niște rezultate incredibile, atât în ceea ce privesc performanțele procesului de învățare, dar mai ales cele legate de dezvoltarea tinerilor pe partea spirituală, afectivă și emoțională. Nu ar trebui să existe dascăli lipsiți de imaginație … deși, cred că fiecare om posedă această abilitate, doar că nu este antrenat să o folosească. Felul în care îmbrăcăm lucrurile pentru a le face cunoscute celorlalți, ține de noi și de felul în care reușim să imaginăm o prezentare, un curs, un spectacol sau – de ce nu? – simple evenimente de viață pe care dorim să le dăruim altfel, celor din jur.

  Gândește-te numai … la cât de iubite ar fi științele exacte, chiar și de acei copii care nu au o înclinație spre ele, dacă ar fi predate cu imaginație. Poate vei spune:” o formulă e doar o formulă, rezultatul unui exercițiu este același mereu”… da, dar abordarea poate fi diferită … se pot scorni atâtea lucruri ghidușe, interesante, care să facă aceste materii ”rigide”, mai ușor de ”înghițit”. Sau … la fel cum sportivii de performanță, sau artiștii, trăiesc în momentul unui concurs, sau al jocului pe scenă senzații intense, produse de adrenalină, endorfine și emoții … și noi, cei care ne folosim frecvent imaginația, vom trăi în urma rezultatelor acesteia, o stare de voluptate nemaiîntâlnită, o voluptate a descoperirii … a descoperirii unui lucru cu o altă față, într-o altă formă, cu un alt sens.

  Acea descoperire aparține imaginației noastre, ne aparține, nașterea ei miraculoasă aducând bucurie celor cu care o împărtășim. În momentul în care uităm să ne jucăm, uităm să ne imaginăm, înseamnă că ne-am desprins de toate acele lucruri care nu țin de cotidian, ci de frumusețea lumii noastre interioare.

  Le spun mereu studenților mei: imaginația este un fel de mușchi, pe care dacă nu-l antrenezi, nu-l provoci și nu-l supui la încercări din ce în ce mai mari, el se va atrofia și nu îți va mai fi de nici o trebuință. Pe de altă parte, îi încurajez să fie curioși, îndrăzneți, să absoarbă tot ce pot din jur, ca să poată inventa, la rândul lor, frumusețe, magie, bucurie … și cred că este greșită concepția persoanelor care susțin că doar cei din domeniile artistice ar trebui să își folosească imaginația; … nu prietene … oricine ai fi și orice ai face în viață, în momentul în care știi să te bucuri de imaginația ta, ești un om mai bogat pentru că poți dărui mai mult, pentru că din perspectiva mea, o viață fără imaginație este o viață fără culori … un film mut, alb-negru, în care apar din când în când câteva cartonașe anoste cu mesaje succinte.

  Da Ina, ai dreptate … în lipsa unei Imaginații productive intervin proiecțiile mentale negative, atât prin fabricarea de analize faustiene ale propriilor acțiuni trecute, cât și prin pasarea soluțiilor pe anumite planuri de viitor nerealizabile … și de-o parte … și de alta a taberei, finalul fiind trist.

  Exact Vali … completându-te … pot spune că cei care își folosesc mai puțin imaginația, visează mai mult pe negativ, în direcția a ceea ce ai spus înainte. De ce?! Pentru că imaginația este ca un mic motoraș, care atunci când se simte nefolosit, nebăgat în seamă, te atenționează: ”folosește-mă, folosește-mă!” … exact ca în povestea ”Alice în Țara minunilor” a lui Lewis Carroll, … este un lucru de care ai nevoie, chiar dacă nu conștientizezi asta.

  Așa că cei care nu visează când dorm, visează când sunt treji … imaginația e de vină … iar cei care își vor folosi mereu imaginația, vor fi cei mai fericiți oameni … vor putea trăi în realitate dar și în atâtea lumi, câte pot ei să-și imagineze … imaginația nu are limită … nu are punct. Este o experiență pe care n-ar trebui să o rateze nimeni!

  Aici ne oprim mica noastră discuție cu tema IMAGINAȚIEI. Fiți alături de noi iubiți cititori și nu uitați că … un om care știe cum să gândească este un om mai liber.

  Pe curând!

  Ina HUDEA

  Valeriu IOAN

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img