More


  Caravana sănătății plămânilor, prezentă două zile la Călinești-Oaș

  - Advertisement -

  Caravana sănătății plămânilor a Institutului Marius Nasta din București a fost prezentă timp de două zile la Călinești-Oaș, respectiv în 18 și 22 iunie 2021, între orele 10 și 16.  Au fost efectuate RADIOGRAFII PULMONARE GRATUITE, pentru persoanele de peste 18 ani. Caravana a fost amplasată în centrul comunei Călinești-Oaș, la Ciupercă, cu racordare la rețeaua electrică a acesteia.

  Rezultatul acțiunii este unul  de apreciat: unui număr de  161 cetățeni din Lechința, Pășunea Mare, Coca și Călinești-Oaș le-au fost efectuate radiografii pulmonare. De remarcat că dacă în 18 iunie li s-au făcut radiografii la 61 de cetățeni, în data de 22 li s-a efectuat radiografii pulmonare la exact 100 de persoane.

  Le-au fost efectuate radiografii pulmonare și celor 20 de angajați ai Primăriei Călinești-Oaș, în frunte cu primarul Dinu Birtoc și viceprimarul Vasile Cicău.

  Persoanelor suspecte a fi bolnave de tuberculoză li s-au luat și probe de salivă, cu acordul celor în cauză, desigur.

  Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 (cu o oarecare întârziere datorită pandemiei de COVID-19) și presupune Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

  Mobilizarea cetățenilor s-a făcut prin medicii de familie, de către cadre ale Primăriei Călinești-Oaș, prin preoți, telefonic și prin Facebook.

  N-ar fi fost rău dacă în același timp doritorii din comună și satele aparținătoare puteau să se și vaccineze împotriva COVID-19… căci comuna nu stă încă bine în privința vaccinării, cu toate că primarul Dinu Birtoc și soția sa s-au vaccinat și primarul i-a îndemnat pe toți să-i urmeze exemplul.

  De la Călinești-Oaș Caravana sănătății plămânilor a plecat la Tarna Mare.

  Vasile Mic  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img