More


  AJUTOR. Prin intermediul centrului de intervenție, victimele vor fi preluate, ajutate și încurajate să înfrunte situația

  - Advertisement -

  Proiectul ”Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România” va fi finanțat din granturi norvegiene iar beneficiariele vor fi victimele care ajung să fie protejate instituțional în contextual violenței sexuale. Acesta a fost discutat în cadrul ședinței de Consiliu Județean din data de 26 mai și urmează a fi implementat.

  Proiectul este în valoare totală de 2.500.000 de euro, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul programului Justiție, gestionat de către Ministerul Justiției din România în calitate de Operator de Program. În tară se vor înființa 10 centre, luându-se în considerare anumite statistici. Partenerii sunt Consiliul Județean, Spitalul Județean, DGASPC.

  Înființarea unui astfel de centru la nivelul județului Satu Mare vine să schimbe percepția asupra victimelor violenței sexuale și modalitatea de intervenție în situațiile de violență sexuală, în sensul asigurării unor servicii integrate pentru victime prin furnizarea de examinări medicale și medico-legale.

  “Este vorba de un proiect finanțat din granturi norvegiene. Vom avea un centru de intervenție cu personal de specialitate. Se va amenaja si un cabinet ginecologic în acest sens, unde se pot certifica aceste abuzuri asupra victimelor. Acesta va fi amplasat în structura spitalului dar activitatea va fi cordonată și de către DGASPC în parteneriat cu Medicina Legală. Vom avea toata aparatura necesară pentru depistarea eventualelor abuzuri”, declară Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean.

  În cadrul centrului vom lucra atât cu femei cât și cu copii
  “Se dorește înființarea unui centru în ambulatoriul de specialitate ori în cadrul Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean. Se presupune că victimele abuzurilor se prezintă la UPU, dacă se prezintă rapid și acolo li se asigură asistența medicală în prima fază. De aici persoanele agresate se îndrumă către serviciile de specialitate. Vom avea si psihologi care vor putea să ofere consiliere și personal care să insoțească victimele pe toată durata procesului de revenire.

  Recuperarea victimelor poate cere timp și urmărim să cream un program în care se vor desfașura periodic întâlniri cu psihologii specializați din domeniu. În cadrul centrului vom lucra atât cu femei cât și cu copii”, declară Constantin Demian președintele OAMGMAMR Satu Mare.

  Se întâmplă rar ca agresorii să fie reclamați, de teama consecințelor. Noi ne facem datoria și anuntăm poliția
  “În legătura cu recuperarea, din punct de vedere medical, dacă a fost cineva și a suferit o leziune traumatică, dacă necesită recuperare din punct de vedere al tulburărilor psihice , psihomotorii, timpul depinde de disponobilitatea persoanei. Noi avem statistici ale persoanelor abuzate, la registrul de urgențe. Sunt multe persone agresate care vin cu leziuni, dar nu reclamă, noi nu putem face nimic.

  Se întâmplă rar ca agresorii să fie reclamați, de teama consecințelor. Noi ne facem datoria și anuntăm poliția însă dacă victimele continuă cu reclamația, asta nu avem de unde să știm. Noi dorim ca prin intermediul centrului să fie preluate, ajutate și încurajate să înfrunte situația, inclusiv să îl denunțe pe agresor. Pe plan psihic, femeile și copiii suferă cel mai mult din cauza traumelor.

  Obiectivele ar fi stoparea efectele dăunătoare ale agresiunilor, prevenirea altor agresiuni, educarea victimelor și a agresorilor. Dorim să oferim consiliere ambilor parteneri pentru a trata și cauzele. Am dori chiar să sugeram terapie de cuplu, “, mai declară Constantin Demian.

  Presiunea și agresiunea atât asupra femeilor cât și asupra minorilor este frecventă
  “Trebuie lucrat cu foarte multă grijă. Am întâlnit și copii care sunt agresați atât verbal cât și fizic. Traumele se pot adânci chiar și dacă au fost martori la agresiuni fizice în familie. De aici pot porni depresiile și alte afecțiuni psihice. Presiunea și agresiunea atât asupra femeilor cât și asupra minorilor este frecventă.

  Noi dorim să oferim victimelor prima parte de ajutor iar mai apoi în caz de necesitate dorim să oferim găzduire până în momentul când acestea decid să se întoarcă acasă, sau până în momentul când se recuperează. Acest proiect se va realiza în colaborare cu alte centre și instituții cum ar fi Primăria și DGASPC. Noi, de la Spitalul Județean ne ocupăm de partea medicală, spatiu și de personalul specializat”, mai declară Constantin Demian.

  Obligațiile si responsabilitățile Spitalului Județean de Urgență Satu Mare
  1. Desemnează o persoană responsabilă care va avea rol de coordonator al Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale.
  2. Asigură spațiul adecvat funcționării Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale.
  3. Gestionează buna desfășurare activității Centrului.
  4.Asigură buna administrare și gestionare a bunurilor și echipamentelor cu care ANES va dota Centrul de intervenție pentru victimele violenței sexuale, achiziționate din bugetul proiectului și răspunde pentru pierderea sau distrugerea acestora.
  5. Asigură buna administrare a kiturilor pentru prelevarea probelor biologice conform metodologiei elaborate în cadrul proiectului.
  6. Realizează evaluarea inițială a victimelor violenței sexuale care se prezintă la spital.
  7. Asigură victimelor violenței sexuale care se prezintă la spital, îngrijiri medicale de urgență și îngrijiri medicale de specialitate.
  8. În cazul identificării unei victime a violenței sexuale, se va proceda la aplicarea procedurii de intervenție integrată în cazuri de violență sexuală, referind victima către Centru
  9. Asigură preluarea victimei de către coordonatorul centrului în vederea informării/consilierii cu privire la următoarele etape ale parcursului socio-medico-legal.
  10. Asigură funcționarea Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, atât pe durata de implementare a proiectului, cât și pentru o perioadă de cel puțin 5 ani după aprobarea de către OP a raportului final al proiectului.
  11.Asigură elaborarea semestrială a unui raport cu privire la numărul cazurilor de violență sexuală înregistrate în cadrul Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale, pe care îl transmite ANES.
  12. Participă la activitățile de informare a personalului cu privire la metodologia de intervenție integrată în situații de violență sexuală, ce vor fi organizate de către ANES.
  13. Promovează acțiunile comune desfășurate în cadrul proiectului prin toate mijloacele aflate la dispoziție.
  14. Asigură prin Serviciul Județean de Medicină Legală Satu Mare personal specializat pentru funcționarea Centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale, în vederea examinării medico-legale a victimelor, inclusiv pentru utilizarea kiturilor pentru prelevarea probelor biologice conform metodologiei elaborate în cadrul proiectului.
  15. Colaborează cu DGASPC Satu Mare în vederea acordării serviciilor sociale/măsurile de sprijin necesare pentru victimele violenței sexuale, în funcție de nevoile victimei, în situațiile în care se impun.

  Obligații și responsabilități ale DGASPC SATU MARE
  1. Desemnează o persoană de contact responsabilă cu gestionarea derulării prezentului protocol de colaborare;
  2. Colaborează cu Spitalul Județean de Urgență din Satu Mare în vederea acordării asistenței necesare victimelor violenței sexuale în ceea ce privește consiliera și furnizarea de servicii sociale/măsuri de sprijin specifice, în funcție de nevoile victimei, în situațiile în care se impun.
  3. Răspunde la solicitarea Spitalului Judeţean de Urgenta Satu Mare cu privire la intervenția in cazurile de violenta sexuală, respectiv existenta unei posibile victime a violentei sexuale identificata la nivelul spitalului
  4. Asigură informarea și orientarea victimelor către servicii sociale și de sprijin destinate victimelor violenței domestice

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img