La patru ore de mers cu maşina din Satu Mare se află comuna Arieseni (graniţa dintre judetele Alba si Bihor), fiind situată la o altitudine de 950 m. Localitatea reprezintă un punct de plecare în traseele de escaladă şi drumetie din Muntii Apuseni. opţiune excelentă pentru o escapada de un weekend în Transilvania. În doar 2 zile, turiştii bine organizati şi cu chef de drumeţie pot vizita atractiile principale din zona – obiective de interes geologic, turistic şi istoric. Totuşi pentru a putea vedea în mai amănunt toate minunăţiile din zonă ai nevoie de ceva mai mult timp.

Vă propunem trei dintre atracţiile principale din zona Arieşeni

Cascada Vârciorog
Una dintre cele mai frumoase si interesante atracţii din Arieşeni e cascada Vârciorog. Cascada Varciorog este o spectaculoasă cădere de apă de peste 15 metri înălţime situată într-o pădure de conifere la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Aceasta se găseşte în Arieşeni, în apropierea satului Vamvuceşti – la 5 kilometri distanţă de centrul comunei.
Cascada şi zona tampon din jurul ei constitue o rezervaţie peisagistică protejată de lege.
Pentru a ajunge la cascadă plecând din centrul comunei Arieşeni urmaţi drumul naţional înspre Vârtop 2,5 kilometri până la un drum pe partea stângă unde găsiţi şi un indicator mare spre cascada (coordonatele GPS ale intersectiei sunt 46.481893, 22.724640). De aici urmaţi drumul ce însoteşte Valea Vârciorog (3 kilometri) şi totodată marcajul punct galben până la cascadă. Distanţa este uşor de parcurs fiind panta mică şi în cea mai mare parte a traseului o să mergeţi prin pădurea verde de molid şi brad.
Vârciorog este una dintre cele mai spectaculoase cascade din Munții Apuseni, fiind şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zona Arieșeni-Vârtop.Acesta oferă  pe timpul primăveri şi începutul verii , un spectacol impresionant,datoriă fluxului de apă care este mai mare în această perioadă.Traseul este accesibil pe tot timpul anului, chiar şi iarna, când zăpada nu este foarte mare.

Zona cascadei a fost declarată rezervație peisagistică, protejată de lege, datorită frumuseţii sale.

În apropierea cascadei puteţi vizita Vârful Piatra Grăitoare, pentru a ajunge la el urmaţi drumul ce urcă destul de abrupt din spatele cascadei, până la o mică aşezare de mutaturi. Apoi treceţi printre ele pe o cărare, traversaţi pădurea de brad şi molid ce urmează până în golul alpin, iar de aici urcaţi până pe creastă şi apoi tot pe creasta până la Piatra Grăitoare. Traseul nu este marcat.

Cascada Pătrăhăiţeşti
Cascada Pătrăhăiţeşti sau Bucniş este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înâlţime.

Cei mai mulţi turişti vizitează această cascadă în perioada de vară din iunie până prin septembrie, însă se poate ajunge la cascadă chiar şi iarna când zăpada este mică. Cascada merita vizitată şi in perioada de primăvară şi toamnă când datorită topirii zăpezilor sau ploilor debitul ei este mult mai mare. De asemenea iarna are un farmec deosebit fiind împodobită de gheaţă.

Pentru a ajunge la cascadă plecând din centrul staţiunii turistice Arieşeni urmaţi drumul naţional spre Vârtop circa 1 kilometru până vedeti un pod de beton pe partea stângă iar lângă acesta un mic indicator “Cascada Pătrăhăiţeşti 5 kilometri”. De aici urmaţi drumul forestier lejer şi marcajul punct roşu până în satul Pătrăhăiţesţi de unde mai aveţi 1,5 kilometri până la cascadă.

În apropierea cascadei puteţi să vizitaţi două muzee – două ateliere de meşteşugărit în care se crează obiecte de artizanat specifice ciubărăritului: tulnice, ciubere, doniţe, pahare de lemn, sărărite, fluiere. Aici puteţi să vedeţi cum sunt create aceste obiecte ş i deasemenea puteţi învăţa să cântaţi la tulnic. Deasemnea la localnici găsiţi produse tradiţionale specifice ţării moţilor: pălincă, afinată, dulceaţă de fructe de pădure . caş de oaie etc.

Cascada Pătrăhăitesti se găseşte la poalele Vârfului Curcubăta Mică, vârf pe care îl puteţi vizita plecând de la cascadă. De sus aveţi cel mai bun punct de belvedere asupra Ţării motilor cu casele răsfirate prin toate poienile munţilor până sus pe creste. Acest traseu nu are marcaj turistic.

Vârful Bihorul
Varful Bihorul este cel mai înalt vârf din Munţii Apuseni, având o altitudine de 1849 metri. Datorită acestui fapt aici a fost amplasat un releu de televiziune şi telecomunicaţii.
Vârful merită vizitat pentru ca de sus aveţi o privelişte spectaculoasă asupra Munţilor Apuseni, Văii Arieşului în judeţul Alba iar în judetul Bihor – în zilele clare – puteţi vedea până în oraşul Stei (fostul Petru Groza) la 40 kilometri distanţă.
Un alt motiv pentru care merită să urcati pe Bihorul este pentru a explora 2 etaje de vegetaţie: cea a pădurii de brad şi molid şi golul alpin. Fiecare dintre acestea având vegetaţie specifică aparte cu plante adaptate la mediul de viaţă. Pădurile şi mai ales poienile şi luminişurile acestora vin cu binecunoscutele fructe de pădure şi ciuperci de care drumeţul se poate bucura de vara până toamna târziu.


Plecând din centrul staţiunii turistice Arieşeni diferenţa de nivel faţă de Vârful Bihorul este de 900 metri. Astfel este destul de mult de urcat – un motiv în plus să faceţi popasuri la fructe de pădure şi pentru a admira peisajul şi a face fotografii.
În mijlocul verii de la jumătatea lunii mai până spre sfârşitul lunii august sus pe creastă întâlniţi herghelii de cai. Ei sunt caii moţilor ce au fost aduşi aici la păşunat până moţii termină de cosit şi de adunat fânul de prin toate fâneţele din poienile munţilor.


Pentru a ajunge în Vârful Bihorul urmaţi drumul naţional DN75 pentru 1 kilometru spre Vârtop apoi mergeţi pe drumul forestier ce se deschide pe partea stângă peste un pod de beton, la intersectia a două văi. De aici urmaţi marcajul banda albastră prin satul Galbena . După ce treceţi de pensiune Montana pe stânga şi de încă o pensiune mai mare în construcţie pe partea dreapta, traversaţi o mică pădure până la un alt pod de beton. De aici cei care urcă pe jos urmează marcajul banda albastră imediat după pod în partea dreapta, iar cei care urcă cu maşina din intersecţia din apropiere urmează drumul ce urcă în partea dreaptă până pe Bihorul.

Nicolae Ghisan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here