More


  Butka Gergo, managerul Centrului Cultural “G.M Zamfirescu” : Sătmărenii să se aştepte la o vară fierbinte în evenimente culturale

  - Advertisement -

  După doar cinci luni de la ocuparea funcţiei de manager al Centrului Cultural G.M Zamfirescu, Gergo Butka este hotărât să aducă un suflu nou, proaspăt, urban, în viaţa culturală din Satu Mare în care tinerii să joace un rol hotărâtor.

  Am dorit să aflăm la ce să se aştepte sătmărenii, în acest an, în perspectiva evenimentelor culturale şi care sunt cele mai semnificative festivaluri la care vor putea participa.

  GNV – Cât de importantă este o instituţie culturală într-o urbe şi care este rolul ei într-o comunitate?
  G.B – Vreau să vă spun că niciodată nu a fost mai importantă o instituţie de acest gen , ca în momentul de faţă în vremurile complicate pe care le trăim.După 15 luni de pandemie această instituţie este cea care trebuie să redea viaţa urbei şi să o animeze. Atunci când am aplicat pentru această funcţie ştiam că perioada de post covid va fi una foarte grea, cu mari provocări pentru instituţia pe care o menageriez deoarece sătmărenii aşteaptă să revină la viaţa plină de evenimente culturale.

  GNV – Am remarcat un suflu nou, tineresc, în activităţile derulate până acum cum de alfel şi echipa cu care te-ai înconjurat este una în care pulsează sânge proaspăt.
  G.B – Da, aşa este. Când am discutat proiectele mele, cu primarul Kereskenyi Gabor, înainte de a prelua mandatul de manager la Casa de Cultură, una din primele cerinţe a fost de axare pe tineri care să aibă factori de decizie. Primăria este cea trebuie şi poate să ofere o infrastructură pentru tineret şi pentru dezvoltarea oraşului iar noi să oferim cireaşa de pe tort prin evenimentele adresate tinerilor, acel suflu proapăt de care avem cu toţii nevoie.

  GNV- Aţi ales ca majoritatea evenimentelor culturale să se desfăşoare la Turnul Pompierilor, noul kilometru 0 al culturii sătmărene. De unde acestă idee?
  G.B – Nu este o idee ci o necessitate deoarece proiectele din fondurile europene ce vizează reabilitarea Centrului Nou şi Vechi avansează, aşa că Turnul Pompierilor, altădată lăsat în izbelişte, a devenit o zonă interesantă mai ales şi pentru simbolistica ce o are în mentalul sătmărenilor. Aşa că am conceput aici o zonă care se doreşte a oferi o cât mai multă stare de bine cu evenimente culturale cât mai diversificate.

  GNV – Ai rămas în mentalul sătmărenilor ca organizatorul Street Music Festival, un festival foarte apreciat de locuitorii ubei şi nu numai , dar care din motive de pandemie nu a mai putut fi organizat. La ce să ne aşteptăm anul acesta?
  G.B – Noi colaborăm şi avem schimburi de idei şi cu alte festivaluri de acest gen din Europa care urmează să se deruleze iar în mod cert, la începtul lunii septembrie, când sperăm ca restricţiile anticovid să fie şi mai puţine, şi să putem să ne bucurăm în totalitate de acest festival. Nu dorim să îngrădim bucuria oamenilor prin tot felul de restricţii ci vrem să-i vedem îmbrăţişaţi şi intreacţionând cu artiştii stradali, aşa cum s-a întâmplat la ediţiile trecute.

  GNV – Un alt eveniment de anvergură şi foarte aşteptat de sătmăreni este festivalul de jazz, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Cu ce noutăţi veniţi?
  G.B – Trebuie să vă spun că în acest an la Satu Mare se va desfăşura primul festival de jazz din ţară pe a cărui scenă vor urca artişti internaţionali. După noi vor fi festivalurile de la Gărâna, Jazz TM, Smida Jazz, Jazz in the Park, Sibiu Jazz, aşa că noi vom deschide pentru iubitorii acestui gen muzical şirul festivalurilor. Capul de afiş va fi Avishai Cohen din Israel, un super star al jazzului mondial care va sosi la Satu Mare însoţit de de pianistul Elchin Shirinov din Azerbaidjan și tânăra artistă de origine israeliană, Roni Kaspi, la tobe. Suntem siguri că vor oferi un concert de mare ţinută la fel ca şi ceilalţi artişti. Atmosfera relaxantă și încântătoare a festivalului va fi completată de vinurile de calitate ale regiunii.

  GNV – Vor exista ceva resticţii aticovid?
  G.B – Ca şi la celelalte evenimete desfăşurate până acum şi aceste concerte vor fi cu publicul pe scaune, purtarea măştilor şi distanţarea obligatorie. Nu se va impune prezentarea testului PCR sau a vaccinului.

  GNV – Ce surprize le mai pregătiţi sătmărenilor pentru această vară?
  G.B – Sătmărenii să se aştepte la o vară fierbinte de evenimente culturale şi să se obişnuiască cu faptul că vor exista exista programe în fiecare weekend. De asemenea dorim să le oferim sătmărenilor o alternative regândită şi o variantă premium a Zilelor Oraşului.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img