More


  GALERIA FOTO. În 15 iunie a trecut la cele veșnice românul despre care avea să se spună ca a fost românul absolut

  - Advertisement -

  Astăzi la Satu Mare, au fost rostite ultimele versuri ale lui Eminescu în cadrul evenimentului care a marcat 132 de ani de la moartea poetului geniu. La eveniment au fost prezenți scriitori, poeți și oameni de cultură din Satu Mare, printre care îi amintim pe scriitorul Felician Pop și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo.

   Așa cum a intrat deja în tradiția sătmărenilor, în fiecare an, la 15 iunie este comemorat Mihai Eminescu. Astăzi, la bustul amplasat în fața Colegiului Național Mihai Eminescu, sătmărenii l-au omagiat pe marele poet, la împlinirea a 132 de ani de la trecerea în nemurire. Evenimentul a debutat în această dimineață la ora 10:00, la bustul poetului, iar mai apoi a urmat un moment omagial la Monumentul Limbii Române de la Muzeul de Artă.

  Scriitorul Felician Pop a recitat una din poeziile neștiute ale marelui poet, în cadrul evenimentului. Se spune ca imediat după moartea lui Mihai Eminescu, medicii au gasit in halatul poetului un carnetel cu versuri. Acestea reprezinta ultimele versuri ale poetului, scrise în ultima oră de viață.

  Nu e păcat?

  Ca să se lepede

  Clipa cea repede

  Ce ni s-a dat?

  “In 15 iunie a trecut la cele veșnice românul despre care avea să se spună ca a fost românul absolut. Cred ca de la Eminescu purced toate. Ce mai înseamnă mândria de a fi român? Cum ne raportăm la această mândrie și ce facem pentru asta? Fiecare dintre noi să își pună în suflet măcar o literă din opera lui Eminescu. Vă asigur că această literă ar putea să lumineze toate cuvintele”, declară președintele Asociației Scriitorilor Nord-Vest, Felician Pop.

  Directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo. a condus ceremonia de depunere a jerbelor atât în cadrul evenimentului de la Colegiul Național Mihai Eminescu cât și la monumentul Limbii Române de la Muzeul de Artă. Acesta a întărit afirmația lui Eminescu “ Cel mai frumos grai al limbii române se vorbește în Sătmar”.

  “Atmosfera din acest an a fost deosebită, ca în fiecare an am adus un omagiu marelui poet Mihai Eminescu. Am avut parte și de un moment artistic în care elevii de clasa a 5-a și clasa a 8-a ne-au încântat cu poezii și cântece”, mai declară Robert Lazlo.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img