More


  Presa tipărită va rămâne, totuși, nemuritoare…

  - Advertisement -

  Cred că presa tipărită va merge mulți ani ,,mână-n mână” cu presa virtuală. Ar fi o mare imprudență să se renunțe la presa tipărită, chiar dacă aceasta ,,a pierdut teren” în fața presei virtuale. Unul din principalele argumente, care mă face să cred că presa tipărită va dăinui peste vreme este acela că ea poate păstra cuvântul scris, pe suport de hârtie, sute și sute de ani. Dacă un cititor dorește să afle ce s-a întâmplat în secolul XIX, în timpul poetului și ziaristului de excepție Mihai Eminescu, va deschide paginile îngălbenite ale ziarului TIMPUL și va intra cu mare curiozitate în lumea de atunci, cu frământările ei politice și sociale controversate… Presa virtuală are o arhivă, dar în cazul în care, din cine știe ce pricini tehnice, memoria calculatorului va fi distrusă, se vor pierde extrem de multe documente valoroase. Nu e de mirare că în instituții nu s-a renunțat la păstrarea documentelor scrise…Ele există și pe suport virtual, dar documentul scris este ,,sfânt”… Presa scrisă și cărțile pe suport de hârtie vor rămâne peste vreme mărturii palpabile ale evoluției umane, cu ,,luminile și umbrele ei…”

  Colega noastră de breaslă Liliana Moldovan, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), a realizat un scurt interviu cu scriitorul și jurnalistul NICOLAE BĂCIUȚ, care a fost premiat la GALA PREMIILOR UZPR 2020 – SENS ȘI CONTRASENS ÎN MASS MEDIA , intitulat sugestiv: ,,De la Premiul UZPR (2021), la viitorul presei scrise din România”. Printre altele, jurnalistul Nicolae Băciuț a spus: ,,Soarta presei tipărite s-a decis mai de mult. Agonia s-ar putea să fie mai lungă sau mai scurtă. Când va dispărea generația de cititori îndrăgostiți de mirosul de cerneală tipografică și va domina generația tehnologiei, lumea va opta pentru o informare rapidă și cât mai facilă. Despre nostalgicii care mergeau la chioșc în fiecare dimineață, ori își luau gazeta preferată din cutia poștală se va mai vorbi doar în literatură… E o luptă inegală. Tehnologia domină, copleșește, ademenește, deturnează. Nu dau nici douăzeci și cinci de ani până la moartea presei tipărite. Un volum de versuri de Mircea Dinescu se cheamă „Moartea citește ziarul”. Va veni o vreme când doar moartea va mai citi ziare pe hârtie. Lumea e grăbită, nu mai are timp de lecturi tihnite de ziare, reviste… Vor fi genuri publicistice care vor supraviețui, altele care vor dispărea odată cu presa scrisă. Când se poate face comunicare în timp real, e greu de imaginat că se vor mai găsi fani ai așteptării informației de a doua zi, ca să se lămurească despre vreun eveniment sau altul.”

  La o întâlnire cu o seamă de jurnaliști, scriitori, oamenilor de cultură și iubitori de carte, care a avut loc în Satu Mare cu câteva luni în urmă, un coleg de breaslă a recunoscut că: ,, …în România au cam dispărut chioșcurile de ziare și, este adevărat, presa virtuală a intrat masiv în viața comunităților noastre prin intermediul Internetului…”. Pentru a echilibra această stare de fapt, jurnalistul nostru a mai spus că în SUA a început o revigorare în ceea ce privește presa scrisă pe suport de hârtie. Americanii se pare că sunt dornici să citească un ziar, o revistă sau alte publicații pe suport de hârtie…la fel ca în urmă cu peste 50 de ani. Chiar și la noi, ziarele și revistele continuă să fie cumpărate de la chioșcurile de ziare, care au supraviețuit ,,invaziei” de nestăvilit a presei virtuale. Mai sunt încă români, care vor să cumpere un ziar, unde au apărut în diferite ipostaze… sau care conține unele evenimente memorabile petrecute în viața comunității locale, pe care vor să-l păstreze pentru generațiile viitoare. Nu cred că va dispărea vreodată din România sau din lume, presa tipărită!

  Jurnalistul profesionist Nicolae Băciuț, a mai spus în scurtul său interviu: ,,Condiția jurnalistului de mâine va trece, oricum, prin revizuiri drastice, jurnalistul „tradițional” va rămâne o amintire.Totul e într-o schimbare uluitoare – lumea, oamenii, tehnologiile…, iar jurnalistul de mâine trebuie să intre în rezonanță cu imperativele vremurilor ce vor veni! În acest teritoriu nu se mai poate face opinie separată. Te adaptezi sau dispari”.

  Din fericire, ,,condiția jurnalistului” din zilele noastre este una optimistă, care se află încă ,,la linia de plutire” a presei românești. Avem jurnaliști profesioniști, care se ,,încăpățânează” să tipărească pe suport de hârtie ziare și reviste, foarte căutate de unii cititori, chiar dacă presa virtuală este tentantă, iar din comoditate nu mai merg mare parte dintre cititori la un chioșc de ziare să cumpere cotidienele sau revistele tipărite pe suport de hârtie. Una este să citești un ziar, pe care mai apoi să-l așezi în arhiva personală, pentru copii și nepoți, existentă în biblioteca de acasă, și alta este să citești un ziar online, pe care, dacă e posibil, eventual, poți să-l salvezi pe calculatorul propriu. Dacă salvezi anumite ziare online pe un CD sau alte documente, acesta s-ar putea deprecia în timp, iar peste câțiva ani poate deveni ineficient, în sensul că nu va mai putea fi accesat pe calculator. Mai există iubitori de presă scrisă, care tipăresc ziare sau reviste din fondurile bănești personale sau din sponsorizări. Dacă ne gândim la diverse anunțuri de familie, care imortalizează în ziar un eveniment monden personal, oricare ar fi el, membrii familiei doresc să aibă ca amintire ziarul în care au fost tipărite informațiile cu fotografiile aferente. Nu, nicidecum, presa scrisă nu va dispărea în fața presei virtuale, orice ar spune toți cei care nu cred în viitorul ei. Nu va avea impactul specific anilor 1990…, dar ea își va menține locul binemeritat în ,,constelația de aur” a presei scrise românești. Dacă ar fi să mă refer la presa virtuală în mod expres, de unde poate dispărea scrisul, în eter, la un moment dat, îmi trec prin minte ca niște ,,vulturi” cuvintele proverbului latin: ,,Verba volant, scripta manent” , adică: ,,Vorbele zboară, scrisul rămâne”…sute de ani…tipărit în nemuritoarele ziare clasice…

  Dumitru Țimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img