Polițiștii sătmăreni, în colaborare cu speciaiști din cadrul ANITP au desfășurat activități de prevenire și responzabilizare a persoanelor vulnerabile în contextul afluxului de persoane din Ucraina. Zilnic, în perioada 4-7 martie a.c., polițiștii din structurile de prevenire, ordine publică, poliție rutieră, relații publice și poliție transporturi, în colaboare cu specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea au desfășurat activități de consiliere și informare a persoanelor ucrainiene care tranzitează județul nostru, în contextul situației din Ucraina.

Activitățile au fost desfășurate în zona punctului de trecere a frontierei Halmeu, dar și în municipiul și județul Satu Mare și pe principalele tronsoane de drum.
Pe parcursul periaodei susmentionate, au fost consiliate peste 300 de persoane, în special doamne și domnișoare, fiind prezentate aspecte legislative și de procedură, purtându-se discuții în vederea reducerii riscului victimal și conștientizării unor pericole pe fondul stării de vulnerabilitate.
În paralel, polițiștii din structurile operative au desfășurat activități de monitorizare a traficului rutier și al transportului de persoane.
În acest context, polițiștii au generat prilejul unei pauze la volan, prin oferirea de cafele și ceaiuri, alături de informații utile pentru un trafic în siguranță.
Polițiștii de prevenire au desfășurat o activitate preventivă la Uniunea Ucrainienilor din Micula.
Activitatea a presupus diseminarea unor materiale informative în rândul voluntarilor din cadrul asociației și transmiterea unor informații utile pentru cetățenii din Ucraina, referitoare la aspecte legate de siguranța lor.
Flyerele cu recomandările preventive, în limba ucraineană, au fost împărțite voluntarilor pentru a fi diseminate și în locațiile unde sunt cazate persoane.
Atât polițiștii, cât și reprezentanții ANITP au distribuit materiale de informare.
Alături de polițiști au fost și translatori și voluntari vorbitori de limbă ucraineană.
Persoanele aflate în tranzit pe teritoriul țării noastre, ca urmare a conflictului din Ucraina, reprezintă un grup vulnerabil care trebuie să fie protejat împotriva:
• violului, mutilării, torturii, tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante, precum și altor amenințări la adresa demnității umane, cum ar fi actele de violență sexuală (prostituția forțată și orice formă de hărțuire);
• sclaviei sau oricărei forme contemporane de sclavie, cum ar fi munca forțată actelor de violență fizică, financiară, și psihologică menite să răspândească teama sau teroarea în rândul persoanelor aflate în mișcare.
Principalele riscuri:
• inducerea în eroare pentru oferirea unor servicii gratuite de cazare sau transport;
• promisiunea unui fals loc de muncă în alt oraș sau în alt stat membru UE;
• solicitarea unor servicii, uneori imorale, în schimbul unui pretins ajutor în vederea reîntregirii familiale;
• metoda “loverboy” – dragostea falsă sau în scopul câștigării încrederii în vederea exploatării ulterioare.
Cei care au suspiciunea cu privire la un astfel de pericol sunt îndrumați să ceară imediat ajutor la numărul de urgență 112.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here