More


  CHRISTUS VINCIT, CHRISTUS REGNAT, CHRISTUS IMPERAT! Spre sărbătoarea Luminii

  - Advertisement -

  Ne despart puține zile de sărbătoarea Paștelui din acest an, moment așteptat drept sărbătoare a Luminii, a păcii, a contemplării unui mister care a schimbat o dată pentru totdeauna sensul profund al umanității: Învierea Domnului. Chiar și acum, aproape două milenii, violența, forța, cruzimea sau ego-ul personal s-au arătat mai presus de valoarea Omului care, deși nevinovat, a fost judecat, hărțuit, pedepsit, răstignit. În mod hilar, aceleași instrumente caracterizează și istoria umanității de astăzi, aflată, mai mult decât ne puteam imagina acum un an sau doi, într-un abis existențial al incertitudinii, al fricii, al războiului fizic și sufletesc care marchează viețile multor semeni și totodată existența noastră.

  „Da, Cristos este din nou pironit pe cruce”

  Au fost cuvintele Papei Francisc, care s-a gândind la „mamele care plâng moartea nedreaptă a soților și copiilor lor. El este crucificat în refugiații care fug de bombe cu copiii în brațe. Este răstignit în bătrânii lăsați să moară singuri, în tinerii lipsiți de viitor, în soldații trimiși să-și omoare frații. Cristos este răstignit acolo astăzi” (Omilia din duminica Floriilor 2022, https: //www.vatican.va/ content/francesco/it/homilies/2022/documents/20220410-omelia-palme.html)

  „Pe drumul Calvarului, se bat cap în cap două mentalități. În Evanghelie, de fapt, cuvintele Lui Isus răstignit se opune celor ale răstignitorilor Săi.

  Ei repetă un refren: «Salvează-te pe Tine însuți». Așa spuneau conducătorii: «Pe alţii i-a salvat; să Se salveze şi pe Sine dacă este Cristosul lui Dumnezeu, Alesul!» (Lc 23,35). Soldații o reiterează: «Dacă ești regele iudeilor, mântuiește-te pe tine» (v. 37). Și în cele din urmă, unul dintre răufăcători, care a ascultat, repetă conceptul: «Nu eşti Tu Cristosul? Salvează-Te pe Tine». A ne salva pe noi înșine, a ne îngriji și a ne gândi doar la propria persoană, nu la ceilalți, ci doar la sănătatea noastră, la propriul succes, la interesele personale; la avere, la putere, la aparență. «Mântuiește-Te»: este refrenul umanității care L-a răstignit pe Domnul”.

  Suntem departe de acea realitate?

  Doar credem. „Însă mentalității sinelui se opune cea a Lui Dumnezeu…”, ne amintește Sfântul Părinte Papa Francisc cu aceeași ocazie, la doi ani de când sărbătorile pascale le trăiam în fața televizorului, acasă, în plină pandemie Sars-Cov19.

  Într-o piață „Sf. Petru” goală, tăcută și ploioasă, pe 27 martie 2020, un om îmbrăcat în alb săruta picioarele Crucifixului marcelin roman, invocând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru lumea întreagă „la fel ca ucenicii Evangheliei, am fost prinși cu nerăbdare de o furtună neașteptată și furioasă, provocată de pandemia Covid.

  Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, toți chemați să vâslim împreună, toți nevoiți să ne mângâiem unii pe alții.”

  (Moment extraordinar de rugăciune în timpul epidemiei, ‘https://www.vatican.va/ content/francesco/it/events/event.dir.html/content/vaticanevents/it/2020/3/27/uniti-in preghiera.html’). În barca aceea… eram cu toții.

  În acest an, pe 25 martie 2022, același Succesor al Sf. Petru, a consacrat Inimii Neprihănite a Mariei lumea întreagă și tot ceea ce trăim în prezent

  Sfântul Părinte a dedicat o intenție specială pentru poporul ucrainean și rus, care o venerează cu afecțiune filială: „În mizeria păcatului, în osteneala și slăbiciunile noastre, în taina fărădelegii răului și a războiului, tu, Maica Sfântă, amintește-ne că Dumnezeu nu ne părăsește, ci continuă să ne privească cu dragoste, dornic să ne ierte și ne ridice din nou. El este Cel care ni te-a dat nouă și a pus în Inima ta Neprihănită un refugiu pentru Biserică și pentru umanitate. Prin bunătatea ta dumnezeiască ești alături de noi,chiar și în cele mai înguste curbe ale istoriei ne conduci cu tandrețe.” (Act de Consacrare la Inima Imaculată a Mariei, ‘https: //www.vatican.va /content/francesco/it/prayers/documents/20220325-atto-consacrazione-cuoredimaria.html’)

  Aceasta pentru că „noi, am uitat drumul care conduce la pace” spune Pontiful, tocmai prin indiferență, lăcomie sau interes personal… O pace pentru care Papa Francisc a făcut apel de fiecare dată, chiar înainte ca acest conflict să escaladeze în apropiata noastră vecinătate: „Să ne rugăm în tăcere pentru pace. Să fie împlinit orice efort în favoarea păcii!” spunea pe 13 februarie a.c. la rugăciunea Îngerul Domnului, din Vatican, îndemnând de nenumărate ori ca „armele să tacă” (27 februarie a.c.), căci „războiul e o nebunie” (19 martie a.c.), invitând la rugăciune oamenii din lumea întreagă ca „să fie oprit războiul, înainte ca acesta să șteargă omul din Istorie”.

  Cu o atenție deosebită pentru refugiații nevoiți să exileze copii, mame în fugă, vârstnici rămași singuri care ne arată că „războiul uită de umanitate” (27 martie a.c.). „Să ne rugăm pentru a ne simți cu toții frați și a implora de la Dumnezeu sfârșitul războiului”, căci atunci „când se folosește violența, nu se știe nimic despre Dumnezeu, care este Tată, nici despre alții, care nesunt frați. Uităm de ce suntem în lume și ajungem să comitem cruzimi absurde. O vedem în nebunia războiului, unde ne întoarcem pentru a-L răstigni pe Cristos.”, a reiterat Papa Francisc în duminica Floriilor (10 aprilie a.c.), invitând de Paște la un armistițiu pentru pace.

  Un ultim gest, pe cât de inedit pe atât de simbolic, propus de același om îmbrăcat în alb, este acela de a parcurge tradiționala Calea Sfintei Cruci de la Colosseum, în Vinerea Mare din calendarul roman, moment care în acest an cade în data de 15 aprilie 2022.

  De asemenea, putem fi alături de Sfântul Părinte Francisc și prin intermediul Mass Mediei, în Sâmbăta Mare, urmărind Slujba Învierii de la ora 20.30, dar și Rugăciunea Angelus din Duminica Învierii, de la ora 13.00, când putem primi Binecuvântarea ”Urbi et Orbi”, ambele momente putând fi trăite prin intermediul canalelor: TVR 2; TVR INTERNAȚIONAL și TVR MOLDOVA.

  Revenind la devoțiunea tradițională a Căii Sfintei Cruci de la Colosseum din Vinerea Mare. În acest an suveranul pontif a invitat o familie din Ucraina și una din Rusia. Deloc întâmplător. Căci aceasta este logica Evangheliei. Ne place sau nu.

  Sărbători pascale în Lumină, cu lumină și pace!

  Mihaela Caba  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img