More


  Preasfințitul Timotei în prima zi de Paște la Biserica  Sfinții Împărați Constantin și Elena  

  - Advertisement -
  Azi 24 Aprilie în prima zi de Sfintele Paști ,Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a fost prezent la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elene .Aici s-a sărbătorit pe lângă prima zi de Paște și 30 de ani  de existență a Sfintei Bisericii.Un eveniment extrem de reușit ,Biserica a fost plină de credincioși iar printre aceștia l-am zărit pe prefectul județului Satu Mare, Radu Roca.
  A fost o slujbă cu o încărcătură emoțională deosebită.

  Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

  Cea mai importantă sărbătoare din an cu o încărcătură emoțională impresionantă o reprezintă Paștele Ortodox. Miracolul Învierii Domnului este celebrat peste tot în lume prin tradiții și obiceiuri dintre cele mai frumoase, iar slujba Învierii reunește an de an miliarde de oameni. Sărbătoarea aduce liniște sufletească, pace și armonie. În prima zi de Paște, după slujbă, oamenii merg la casele lor și se strâng în jurul meselor îmbelșugate alături de toți cei dragi.

  După ce creştinii și-au arătat recunoștința prin post şi rugăciune față de patimile şi Răstignirea lui Iisus Hristos în Săptămâna Patimilor, iată că duminică, în ziua sfântă a Paştelui, se celebrează Învierea lui Iisus, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul Său.

  Învierea Domnului semnifică în primul rând victoria lui Iisus Hristos asupra morții. Este cea mai mare sărbătoare a creștinismului, o sărbătoare a bucuriei depline, a luminii divine și a sufletului. Atmosfera din noaptea Învierii, pacea și căldura emanate de acest moment, reuniunea familiilor și participarea tuturor la serbarea Învierii, toate acestea sunt impresionante și cu adevărat emoționante.

  Pentru creştini sărbătoarea de Paşte durează trei zile, perioadă în care au avut loc Răstignirea, Moartea şi Învierea lui Hristos, fapte amintite în biserică din Joia Sfântă până în Duminica Învierii. Creştinii nu sărbătoresc în fiecare an la aceeaşi dată Paştele şi, de asemenea, există date diferite de sărbătorire a Paştelui la catolici şi alte rituri creştine apusene, pe de o parte şi ortodocşi, pe de altă parte.

  Povestea Învierii Domnului

  Din evanghelii aflăm că în prima zi a săptămânii, duminică, femeile mironosite au venit cu miresme la mormântul lui Hristos, cu care aveau de gând să ungă, după obicei, trupul lui Iisus. Maria Magdalena, venită cu celelalte femei, ajunge prima la mormânt și uimită de vederea pietrei ridicate și a mormântului gol, nu le mai așteaptă pe celelalte femei și aleargă să le vestească apostolilor cele petrecute. Ea nu mai vede îngerul, care le întâmpină pe celelalte femei și nici nu-i ascultă mesajul – că Hristos a înviat.

  Pe când femeile mironosite mergeau către apostoli să vestească cele întâmplate, sunt întâmpinate de Hristos cu următoarele cuvinte: “Bucurați-vă” și “Nu vă temeți”. El le repeta îndemnul dat de înger: “Duceți-vă și vestiți fraților Mei, să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea”.

  La mormânt ajung și Ioan și Petru. Deși Ioan sosește primul, el intră în mormânt după Petru. În afară de prezența giulgiului și a mahramei, care indicau că Hristos a înviat, apostolii au văzut în mormânt ceva minunat. A fost o experiență învăluită în taină, care a constituit o adevărată iluminare. Din această clipă, Ioan a crezut fără șovăială în Învierea lui Hristos. Cei doi apostoli vor merge să vestească și celorlalți Învierea lui Hristos. Maria Magdalena, care îi urmase pe cei doi ucenici, nu pleacă de la mormânt, rămâne aici să plângă. Gândul ei era că trupul lui Iisus fusese furat. Pe când plângea, potrivit Scripturii, i se arată doi îngeri. După puțin timp, i se arată și Hristos, pe care Îl aseamănă pentru început cu un grădinar, căruia îi cere să-i vestească unde a fost pus Hristos. După ce are loc recunoașterea lui Hristos primește misiunea să meargă și să vestească ucenicilor: “Mergi la frații Mei și le spune: Mă voi sui la Tatăl Meu și Tatăl vostru”.

  De prima zi de Paște se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri.

  Astfel, se spune că la masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, pentru că el aduce sănătate pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea.

  Un alt obicei în prima zi de Paşte este ca, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină, pentru a fi „curaţi ca pasca, sănătoşi ca oul şi graşi ca porcul”.Lumânarea Învierii, luată de la biserică, se păstrează în casă pentru a fi la îndemână când apar necazuri.

  Paște fericit!
  Hristos a inviat!


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img