More


  Altădată reședințe de cavaleri și domnițe, astăzi găzduiesc superbe muzee

  - Advertisement -

  Atunci când ajungi în partea sudică a judeţului Satu Mare, în oraşele Carei şi Tăşnad, e musai să-ţi faci puţin timp să vizitezi muzeele acestor urbe, muzee care-şi desfăşoară activitatea în două edificii, adevărate bijuterii arhitecturale, foste castele.

  Muzeul Municipal Carei
  În centrul oraşului Carei există o bucăţică din istoria noastră, ascunsă printre copaci într-un decor superb. E vorba despre Castelul Karolyi, care găzduieşte un muzeu de arheologie şi istorie, totul fiind încadrat de un parc secular – atmosfera ce te ajută parcă să te întorci în timp. Construcţia datează din anul 1482, când s-a ridicat mai întâi o casă întărită.În anul 1592, în faţa pericolului turcesc, aceasta se transformă în cetate, cu şanţuri de apărare şi bastioane în formă patrulateră. Cetatea este dărâmată în anul 1794, în locul ei fiind ridicat un castel, reşedinţă a nobililor Kàroly. În anul 1894 castelul se reface în forma în care se păstreză şi astăzi. Înfiinţat sub numele de Muzeu Raional, devine muzeu orăşenesc în 1985 şi intră sub administraţia Complexului Muzeal Judeţean. Patrimoniul s-a format prin cercetări şi colectări efectuate în zona Carei. Monument de arhitectură, Castelul Karolyi, în care se află muzeul, a fost construit între anii 1892 – 1894. Castelul de acum a fost iniţial doar o casă nobiliară construită în secolul al XV-lea de către Károlyi László.

  De abia în secolele următoare a căpătat aerul de castel, clădirea fiind extinsă şi fortificată cu ziduri groase şi bastioane de apărare, aşa încât a devenit un obiectiv important pe graniţa de apus a Ardealului. Distrus de un cutremur, imobilul a fost renovat în anii 1890 în stil neogotic, căpătând aspectul de azi, de palat princiar occidental. Din punct de vedere arhitectural, seamănă mai ales cu celebrele castele renascentiste de pe Valea Loirei din Franţa. Castelul a fost reabilitat în ultimii ani, recăpătându-şi aerul clasic de reşedinţă princiară. În prezent, în castel se află un muzeu orăşenesc, cu exponate permanente, dar unde se organizează şi concerte de muzică simfonică şi de sală, prilej cu care poţi simţi exact atmosfera de altădată. La parterul castelului se află o expoziţie împărţită în patru săli cu teme diferite, care încearcă să transpună în faţa ochilor vizitatorului trecutul oraşului Carei. Găsim aici vestigii arheologice scoase la iveală în această zonă din Satu Mare, dar şi mărturii ale evoluţiei localităţii. Sunt expuse fotografii, unelte, icoane, arme, obiecte de artă, ce transmit o frântură din istoria oraşului.

  La primul etaj al castelului, există o expoziţie ce poartă numele “Castelul de altădată. Interioare istorice din perioada modernă“, ce se întinde în zece săli. Aici muzeografii au încercat să reconstituie interioarele istorice – pornind de la mobilier până la obiectele de toaletă. Printre altele, au fost recreate dormitorul stăpânei casei, camera de relaxare a domnilor, camera de toaletă şi cea de muzică, dar şi salonul de bal. Parcul din jurul castelului este şi el impresionant, datând încă din anul 1700. Te poţi plimba pe lângă castel, pe potecile micuţe pe sub coroanele arborilor seculari, printre plantele rare aduse în grădină acum sute de ani, bucurându-te de linişte în acest peisaj de basm.

  Muzeul Orășenesc Tășnad
  La sfârşitul secolului al XV-lea, posesorul oraşului, episcopul Transilvaniei, îşi construieşte un castel, care s-a demolat şi probabil în locul acestuia s-a construit conacul actual în stil baroc, cu o atestare mai exactă din anul 1771, vechea clădire având o funcţie rezidenţială boierească.

  Acest muzeu a fost amenajat în anul 1978, într-un vechi conac nobiliar “Castelul Cserey Fischer”, reconstruit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar Muzeul Orăşenesc Tăşnad cuprinde 4 săli expoziţionale, grupate pe două secţii: arheologie şi istorie locală; etnografie. Reorganizat în anul 1995, muzeul prezintă elemente specifice culturii materiale şi spirituale din zona Tăşnadului, mărturii ale evoluţiei istorice, predominând aspectele creativităţii de tip tradiţional. Muzeul se face remarcat îndeosebi datorită existenţei unor ateliere meşteşugăreşti complexe. În acest sens, sălile expoziţionale sunt structurate pe ideea prezentării principalelor ocupaţii şi meşteşuguri practicate în zonă, aducând astfel în faţa privitorului înţelepciunea şi îndemânarea arhaică, simţul formelor şi culorilor, ingeniozitatea şi măiestria meşterului ţăran.

  Patrimoniul arheologic provine din săpăturile efectuate în zona limitrofă oraşului Tăşnad şi cuprinde vestigii ale epocilor: neolitic, bronzului, perioada dacilor liberi. Diverse obiecte şi documente din epoca feudală şi epoca modernă întregesc colecţia de istorie. Regiunea etnografică a Tăşnadului este parte componentă a zonei de “Codru”, având, pe lângă particularităţile proprii, şi elemente etnoculturale specifice Sătmarului şi Sălajului. Expoziţia de etnografie pune în evidenţă principalele aspecte ale culturii materiale şi spirituale specifice Tăşnadului. În circuitul expoziţional este inclusă şi o sală de expoziţii temporare, care reprezintă un cadru optim de prezentare a celor mai semnificative aspecte din istoria şi cultura oraşului şi a judeţului. Expoziţia de etnografie cuprinde o gama variată de obiecte din ceramică de uz gospodăresc şi ceramică decorativă, produse în centrele de olărit din Tăşnad, Vama, Băiţa, Cehu Silvaniei, unelte agricole tradiţionale, unelte folosite în atelierele meşteşugăreşti, specializate în prelucrarea lemnului, a fierului şi a pieilor.

  Dispunând de mijloace tehnice rudimentare, cu materiile prime avute la îndemână, industria casnică textilă din zona Tăşnadului a produs valori artistice de un remarcabil bun gust şi rafinament. Prin varietatea obiectelor expuse (ştergare, aşternuturi de pat, feţe de masă, feţe de pernă, costume populare tradiţionale), prin gama largă de motive decorative utilizate în ornamentarea acestora, colecţia de textile a muzeului este purtătoarea unor creaţii artistice deosebit de valoroase şi originale.

  Nicolae Ghișan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img