More


  Danțu’ la șură- la cea de-a XIII- a ediție

  - Advertisement -

  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, duminică 8 mai 2022, de Ziua Portului Tradițional, a organizat în localitatea Soconzel, cea de-a XIII-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare; Nicolae Cornea – primarul comunei Socond; Radu Roca – prefectul județului Satu Mare, cât și vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare – Cristian Valer Beșeni.

  Organizatorii au mulțumit gazdei – Păcurar Lucian Ilei – cel care a pus la dispoziție șura și gospodăria sa pentru desfășurarea evenimentului, Malvinei Madar Iederan – fiică a satului, de la casa căreia a pornit alaiul în frunte cu ceterașii vestiți ai Codrului, cât și ansamblurilor folclorice participante: Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri sătmărene”; Ansamblul Folcloric „Cununița” și „Cununița Năzdrăvană”; Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” din Ardud; Ansamblului Folcloric din Bicaz, județul Maramureș; Grupul Folcloric din Homoroade; și Dănțăușii din Soconzel și Cuța. Au fost prezenți sute de sătmăreni, și nu numai, dar și mulți primari din întreg județul Satu Mare.

  Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață. “Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img