More


  TRADIŢIII | Momentul de Sâmbră, sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui

  - Advertisement -
  Dacă în prima parte a deschiderii oficiale au  fost organizatorii,prezentatorii și oficialitățile în prim plan ,a urmat momentul de Sâmbră ,sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui . Sâmbra Oilor“ marchează începutul sezonului pastoral pe aceste meleaguri nordice.

  Este un bun prilej pentru o frumoasă petrecere câmpenească, unde, după ce s-au pus la punct problemele legate de oierit, se mănâncă şi se bea.

  Înainte de a urca pe munte, atât oile cât şi stăpânii lor sunt stropiţi cu apă sfinţită pentru purificare, iar scăldatul în apa curată a pâraielor de munte, spălatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale sau pronunţarea de formule magice fac parte din obiceiurile locale ale sărbătorii.

  Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă va primi fiecare pe parcursul acestui an.
  Termenul sâmbră semnifică o înţelegere, o reglementare gospodărească, un protocol asupra treburilor majore ale oieritului. Încă de la Sfântul Gheorghe şi până la sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena, crescătorii de oi din toate cele 23 de sate oşeneşti se adună în fiecare localitate pentru a stabili împreună unde vor face stânele în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. La începutul lunii mai toate mioarele din sat sunt duse la stână. Înainte însă, pentru ca animalele să fie sănătoase şi să dea lapte mult, sunt binecuvântate de preot. Însă nu acesta este secretul pentru ca oile să dea mult lapte. Ciobanii spun că mioarele trebuie dezmierdate. Din laptele lor gospodarii vor face caş şi alte soiuri de brânză. Reţeta nu este complicată, dar este secretă. Şase litri de lapte la un kilogram de caş. Acesta este pus la stors, iar după ce treaba este terminată, toata lumea trece la dans de sâmbra oilor.

  Anul acesta Stefanu Bodi sau Boda Oșanu cum este cunoscut în tot județul a explicat tuturor tradiția și ia îndemnat pe cei prezenți să guste din produsele tradiționale și gustoase.Ministrul Agroculturii și dezvoltării rurale ,Adrian Cheșnoiu ,aflat la Sâmbră a ascultat cu interes prezentarea făcută de Ștefanu Bodi și a gustat din brânza produsă de ciobanii din Oaș.


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img