More


  Marți, la Satu Mare, ALEXANDRU TOMESCU transformă TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS 2022 într-un „PAGANINI MAGIC”

  - Advertisement -
  Ajuns laediția a XV-a, TurneulInternațional Stradivarius din acest an estePAGANINI MAGIC”și se desfășoarăîn perioada26iunie  16iulie 2022. Esteun turneudedicat mareluimuzician Niccolo Paganini,considerat, pe lângă„cel mai virtuos violonist”și un virtuos la chitară,care a scris multe sonateși concerte inedite. Nemulțumit, a început săscrie sonate pentru vioarăși chitară, triouri și cvartete împreunăcu instrumente cu coarde,a scris pentru chitara cușase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi dubleși unasingurăîn partea superioarănumităcantino), iar acest lucru explicăflerul său în pizzicatoul crepitant de la vioară.

     Violonistul Alexandru Tomescu spune: “Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe. Fiecare ediție este o nouă provocare și parcă un pariu pe care îl pun cu mine însumi, în primul rând, cât de departe pot să merg de data asta? Și propunerea din acest an, la a XV-a ediție a Turneului Stradivarius, nu va face excepție! În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printrun concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio
  prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua
  de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa  și nu vioara! Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoș ILIE, un muzician remarcabil și un artist de primă mână, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de al asculta live, la chitară clasică, la noi acasă.

    Turneul Stradivarius din acest an  “PAGANINI MAGIC” va împlini un proiect al lui Paganini din ultimile sale zile de viață, pe patul de moarte, răpus de tuberculoză, acesta plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten. Moartea însă nu a mai așteptat. Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole pot duce la îndeplinire una dintre ultimile dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitării. Doresc să vă mulțumesc din toată inima dumneavoastră, publicului, că sunteți alături de noi și în această nouă călătorie muzicală și vă urez audiție plăcută!”

   
     Turneul Internațional Stradivarius2022PAGANINI MAGICdeschide seria de concerte pe 26iunie, ora 19:00, laOradea la Catedrala GrecoCatolică“Sfântul Nicolae”; 27iunie, ora 18:30, la Bădăcin (Sălaj) la Casa Memorială“IULIU MANIU”; 28iunie, ora 18:30, SatuMare la Filarmonica “Dinu Lipatti”;30iunie,ora20:00 Bistrița la CrameleJelna;1iulie,ora19:30,Siret (Suceava) laBiserica RomanoCatolică;2iulie,ora12:30,Mihăileni (Botoșani) –la CăminulCultural;3iulie,ora19:00, Iași la Palatul Culturii în SalaVoievozilor; 5iulie, ora19:30, GhimeșFăget (Bacău) la BisericaRomanoCatolică; 6iulie, ora 19:00, Brașov la Biserica Neagră; 7iulie, ora 19:30, Sibiu la Muzeul Brukenthal; 8iulie,ora19:30,Sebeș la CatedralaReformatăLutherană;10iulie,ora20:00, TârguJiu în Parcul „Coloana fărăsfârșit” a lui Brâncuși; 12iulie, ora 20:00, București la Catedrala “Sfântul Iosif”; 13iulie, ora 19:00, București la Sala Radio; 14iulie, ora 18:30, București în Cărturești Carousel; 16iulie, ora 11:00 la Cabana CARAIMAN (Munții Bucegi).
     DragoșIlie, chitarăclasicădeclară: ”Este e o experiențăcu adevărat deosebităsăcânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneul de multăvremeși sunt foarte entuziasmat sămăalătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult. Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, datși de faptul căcelebrul virtuos a dedicat o mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care la indragit foarte mult. Pentru mine, bucuria esteși mai puternică, de fiecare datăcând măîntorc înțară, mai ales când amșansa săcânt pentru publicul de acasă. Săcânt întrun numar atât de mare de orașe în România, întrun turneu atât de așteptatși aplaudat de public, este un vis devenit realitate.”
   

  Programul“PAGANINI MAGIC”are o duratăde 75 minuteșicuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112 6 sonate pentru vioarăși chitarăclasică:
  Sonata nr. 1 in la minor

       – Introduzione. Larghetto
         – Allegro maestoso; Tempo di marcia
       – Rondoncino. Allegro
  Sonata nr. 2 in Re major
       – Adagio cantabile
      – Rondoncino. Andantino. Tempo di Polacca
   
    Sonata nr. 3 in Do major
     – Introduzione. Prestissimo
       – Larghetto cantabile
     Sonata nr. 4 in La major
        – Adagio cantabile Rondo
      – Andantino. Allegretto
     Sonata nr.5 in Mi major
        – Allegro assai
       – Andantino. Vivace
     Sonata nr. 6 in La major
         – Larghetto cantabile
  – 
  Rondo.Allegro assai

     Și în acest an,Turneul Internațional Stradivariuseste dedicat unei cauze de interes public  „Conectați la muzică, conectați la fapte bune”.Propunem publiculuisăse impliceși săacționeze în sprijinul tinerilor artiști ucrainieni afectați de război. Paceași Libertatea nu sunt gratis în Ucraina. Imaginea războiului înfăţişând femeişi copii plângând în staţiile de metrou din Kiev, care sau adăpostit acolo pentru a se feri de bombele ruseşti sau mameși copii refugiați în lumea largă, înseamnăsacrificiulsuprem pentru valorile democrațieiși libertății.Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img