More


  VACANȚĂ. Cum să îți faci bugetul de călătorie în 2022

  - Advertisement -

  De o perioadă bună de timp, pandemia nu mai impune restricții, așa că plecările par mai accesibile și mai ușor de organizat. Totuși, după cum am putut observa, vara aceasta călătorii se lovesc de prețuri mai mari și de zboruri anulate sau modificate.

  Astfel, bugetul de călătorie este mai dificil de estimat, iar un city break sau o vacanță implică noi provocări. Având în vedere că un număr însemnat de sătmăreni aleg să plece în vacanță în străinătate, în special în Grecia, Turcia, Spania, este recomandată estimarea unui buget.

  “Consider că turiștii aleg să meargă în Grecia din cauza raportului excelent calitate-preț (calități plajă cu nisip fin, curată, lată, intrare lină în mare, șezlonguri, peisaj, unități de cazare curate și aproape de malul mării, posibilitatea de a alege de la cazare în hotel cu all inclusive până la vila confort lux pe plajă în sistem self catering, transport cu autocarul la tarif bun).

  Sezonul acesta mulți turiști au ales Grecia, Turcia, Egipt, Spania.”, a transmis Magda, agent de turism, din Satu Mare.

  Cum să-ți pregătești bugetul de călătorie în 2022:

  1. Cheltuielile de dinainte de călătorie
  Înainte să pleci în vacanță, vei avea diverse cheltuieli , pe care trebuie să le incluzi în buget. De exemplu, asigurarea de călătorie, pașaportul (dacă destinația îl cere și încă nu îl ai), o potențială viză și eventuale vaccinuri, dacă este vorba despre vacanțe exotice.

  Este util să incluzi și câteva cumpărături înainte să pleci: un costum de baie nou, o baterie externă, un troller.

  2. Biletele de avion
  Chiar dacă și ele fac parte tot din categoria cheltuielilor de dinainte de plecare, nu sunt de neglijat. Cu siguranță, ai observat că, în 2022, prețurile zborurilor (și nu numai) au crescut semnificativ. De vină este, pe de o parte, scumpirea combustibilului, iar pe de altă parte, vorbim despre o creștere a cererii și o imposibilitate a operatorilor de a face față.

  De aceea, este mai recomandat ca niciodată să îți cumperi biletele de avion din timp, cu minimum o lună înainte de plecare – mai ales dacă destinația este una dintre cele mai accesibile. Iar dacă biletele sunt scumpe, poți rezerva zborurile cât mai aproape de data plecării, astfel scăzând riscul ca acestea să se anuleze.

  3. Cazarea
  Deja știi acest lucru din pandemie: regula de aur atunci când cauți cazare în 2022 este să rezervi o cameră pe care o poți plăti la destinație sau o cameră cu anulare gratuită. Este recomandat să cauți pachetele printr-o agenție de turism. Astfel vei avea o garanție în cazul anulării și asistență pe durata călătoriei.

  4. Transportul la destinație
  Mulți călători omit acest detaliu, considerând că acei 5 euro cheltuiți pe autobuz sunt insignifianți. Cu toate acestea, unele orașe presupun costuri mult mai mari în ceea ce privește transportul public. De exemplu, o capitală europeană foarte mare va necesita mai multe drumuri cu metroul sau autobuzul. Un sătuc remote din zona rurală franceză va necesita drumuri cu trenul, iar drumul de la un aeroport mai îndepărtat până în orașul de destinație va costa mai mult de câțiva euro. Fă research și estimează sumele corecte!

  5. Experiențele la destinație și biletele de acces
  Dacă urmează să vizitezi muzee și alte atracții turistice și cu siguranță o vei face – este necesar să calculezi cât de mult te vor costa biletele de acces și să incluzi această sumă realistă în buget.

  Iar dacă vrei să economisești, încearcă să vizitezi muzee în intervale de timp gratuite și să rezervi biletele online, căci deseori ele au un preț mai mic decât la ghișeul fizic.

  Nu uita să treci pe listă și experiențele gastronomice – un weekend de street food va fi mai ieftin decât un weekend de prânzuri și cine la restaurante cu stele Michelin. Bucură-te de ceea ce îți place, dar calculează bugetul în mod realist!

  Alte cheltuieli care se pot include în bugetul de călătorie :

  -Suveniruri
  -Bilete de acces pentru atracții pe care nu le-ai planificat

  -Gustări și băuturi pe parcursul zilei

  -Un tur ghidat găsit în oraș

  -Tips pentru restaurante, baruri și alte servicii

  -Un fond de urgență pentru situații neprevăzute și cheltuieli suplimentare. Recomandat să îl ai pregătit sub formă de cash și să-l păstrezi împărțit, în două piese diferite de bagaj!

  Adriana Nistor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img