More


  Erau vremuri când mâncam fotbal pe pâine, azi sportul rege ne creează doar nervi și dezamăgiri!

  - Advertisement -


  Ca orice băiat fotbalul a fost de mic sportul meu preferat și ori de câte ori aveam ocazia să bat mingea eram extrem de fericit. La orele de sport, în pauze, în spatele blocului, pe maidan. Ideea este că peste tot erau băieți fericiți că după ore și învățat pot să “încingă” o miuță. Nu conta vârsta! Țin minte că în spatele blocului sau pe teren la Eminescu sau Unio eram copii de toate vârstele. Doamne, ce bucurie aveam când auzeam pe unul care ne chema la “lobdă” (așa îi zicea doamna Ardelean, diriginta mea în clasele V-VIII, mingii de fotbal). Țin minte că o țară întreagă se uita la meciurile naționalei! Câtă fericire la victorii, la Campionatul Mondial din 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță a ei de până acum, atingerea sferturilor de finală. Ieșit în stradă, fericire. Ce mai, lumea uita de tot, de orice neplăceri. Vorbeam la școală cum au fost meciurile. În 1998 România a participat pentru a șaptea oară și a treia oară consecutiv la turneul final. A evoluat în Grupa G, unde a învins Columbia în primul joc, scor 1-0 (gol marcat de Adrian Ilie), apoi reprezentativa Angliei cu 2-1 în meciul doi. Golurile tricolore au fost marcate de Viorel Moldovan și Dan Petrescu. Deja calificată în faza eliminatorie, România a remizat în ultimul meci din grupă, 1-1 cu Tunisia, prin golul marcat de Viorel Moldovan.

  În optimile de finală, România a întâlnit la Bordeaux pe Croația. Unicul gol al meciului a fost reușit de Davor Suker din penalti în prelungirile primei reprize și Croația a mers mai departe.

  Apoi, Euro 1996, 2000. Fotbaliștii erau modele și toți jucam fotbal ca să ajungem ca și ei! Dar s-a terminat cu generația de aur și din 2002 ne cam uităm la turneele finale doar la televizor. De ce? Fotbaliștii noștri cum se fac un pic remarcați se tatuează, își cumpără “bolizi” de lux, le place viața mondenă, șprițurile și mai “marchează” doar la “bombe sexy”, că în poarta adversă cam slabe șanse.

  După toate aceste lipsuri și probleme ne bucurăm că batem și noi la națională în ultimul meci. Declarații la televizor! Pușcas fericit că a marcat de două ori, Edi Iordănescu că acum formăm o echipă! Ce joc bun!

  Băi, băieților, nu mai mâncați rahat! Am bătut într-un meci fără miză, unde adversarul a băgat în teren doar o parte a titularilor. Dacă cauți pe minunatul google e plin de bancuri cu naționala României. În cele ce urmează o să pun câteva și apoi revin cu o concluzie:

  “După un oribil accident rutier, întreaga echipă de fotbal a României, care se afla într-un autocar, ajunge în faţa porţii Raiului.

  – Doamne, zice Sfântul Petru, eu zic să-i primim pe toţi.
  – Eu cred că glumeşti, i-am auzit mereu înjurând.
  – Au înjurat, Doamne, dar nu au bătut pe nimeni.

  Ce face România după ce câştigă Cupa Mondială?
  – Închide playstationul şi se duce la culcare.

  Apostolul Petru deschide şi vede un jucător de fotbal.
  – Tu cine eşti?
  – Sunt jucător în naţionala României.
  – Şi cum de ai nimerit poarta?

  Cum poate câștiga România la fotbal?
  Dacă joacă în 11 și adversari în maxim 6!”

  E bine ce se întâmplă? E bine că am ajuns în urna a treia la tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor din preliminariile EURO 2024? E bine că am ajuns să fie netul plin cu bancuri la adresa naționalei?

  E bine pe dracu!

  Sigur că aici sunt mai mulți factori care au contribuit la aceste lucruri. De la proasta organizare a Federației Române de Fotbal, lipsa investițiilor în centre de copii și juniori, lipsa unor facilități fiscale pentru investitorii autohtoni, lipsa banilor, amatorismul conducătorilor de cluburi, indiferent de ce guverne au fost nu au investit în sport și câte și mai câte. Noi, românii, mai avem o problemă : nouă ne place să moară capra vecinului! Nu contează că a noastră îi slabă, urâtă! Nu putem și nu știm să ne unim forțele! Avem 2 echipe Steaua! Când aveam una da bună câștigam Cupa Campionilor Europeni! Sunt 2 echipe Dinamo! Acum nu se pregătesc de Champions League că la ora aia dorm că au meciurile dimineața! Craiova are 2 în Liga I, vă dați seama dacă și-ar uni forțele? Ce de bani, ce conducători, ce antrenor, ce echipă! Ce mai, și în Satu Mare avem 2 echipe Olimpia, una a suporterilor și una a municipalității! Aici ce să mai vorbim?! Nu am mai fost la stadion nici nu țin minte de când! Și sincer nici nu știu câtă lume mai merge.

  Problema este că lipsa de “idoli”, lipsa de rezultate au făcut ca tinerii de azi să nu mai aibă o atracție spre sportul rege! De acord că și netul, social media și calculatoarele sunt în mare măsură o problemă!

  Revenind la Olimpia noastră ce pot să spun este că respect ambele cluburi. Cunosc și pe unii și pe ceilalți, dar părerea mea e că ar trebui să își unească forțele că altfel nu au nici una, nici alta mare viitor! Și ar trebui după modelul spaniol. Ce vreau să zic? Să fie ambele părți proprietari, dar o conducere neutră și profesionistă!

  Rapidul a înțeles că unde sunt doi puterea crește!

  Așa ar trebui toate cluburile menționate mai sus să facă. Ce frumos am merge la Olimpia la un derby cu Steaua în prima Ligă. Să vedem jucătorii care joacă în primăvara europeană! Ce bun ar fi un meci cu Rapid să îl vedem pe Mutu pe bancă! Ce bine ar fi pentru dinamoviști să se mai pregătească și ei de Champions League!

  Din păcate, ca în orice domeniu la noi, de la afaceri, politică și în sport suntem individualiști și nu ne putem uni forțele!

  Poate, poate !

  Răzvan Govor  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare