More


  Eveniment. Concert de colinde și cântece patriotice la Negrești-Oaș

  - Advertisement -

  Catedrala Ortodoxă „Duminica Tuturor Sfinților” din Negrești-Oaș a fost în seara de 1 decembrie, de la ora 18:00, gazda unui eveniment deosebit, prilejuit de sărbătorirea Zilei Naționale a României, pe de o parte, iar pe de altă parte, de începutul cel duhovnicesc al interpretării colindelor străbune.

  Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, și în prezența Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, în catedrala orașului a avut loc un concert extraordinar de colinde și cântări patriotice.
  În prima parte a evenimentului, au concertat grupurile tradiționale și locale: Maria Tripon și Ansamblurile „Oașul” și „Sânzienele”, grupul de copii „Edutopia”, grupurile vocale ale școlilor gimnaziale coordonate de doamna prof. Luciana Bledea și corurile reunite ale parohiilor din Negrești-Oaș.

  În cea de-a doua parte a evenimentului, Corala bărbătească „Armonia” din Constanța, dirijată de Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru a susținut un concert extraordinar de colinde și imne patriotice.

  Spre finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt duhovnicesc care a făcut referire la tradițiile poporului român, la Ziua Națională a României, precum și la însemnătatea cântărilor patriotice.

  Cu acest prilej, doamna Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș, a înmânat Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul și preacucernicului părinte Marcel Malanca, protopopul Oașului și parohul bisericii mai sus amintite, câte o Diplomă de recunoștință „în semn de aleasă mulțumire și deosebită gratitudine pentru toată munca intelectuală, pastorală, administrativă și filantropică desfășurată în slujba Bisericii lui Hristos”.

  „Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că iată, după un an greu, ne-a ajutat să fim împreună și să sărbătorim Ziua Națională a României. Sărbătorim cu aceeași credință pe care au avut-o și înaintașii noștri, credință cum că în gândire există o forță spirituală care străbate peste veacuri mărturisind ceea ce are neamul nostru mai de preț, credință, tradiție și verticalitate, dar mai presus de orice, azi, de 1 Decembrie, suntem bucuroși că putem să sărbătorim împreună. Ce poate să fie mai frumos decât să fim în acest lăcaș al credinței împreună la un concert extraordinar de colinde, după o zi plină de bucurie și emoție în care am sărbătorit Ziua Națională, colinde care, pe lângă tradițiile noastre, sunt și un balsam pentru sufletul nostru”, a precizat Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești-Oaș.

  În încheiere, toți participanții au interpretat la unison colindul „O, ce veste minunată”, apoi, de pe esplanada catedralei, au urmărit aprinderea iluminatului festiv al orașului.

  Karina Brodi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare