More


  EVENIMENT. Vernisaj și conferință, „Bradul – Axis mundi-ul lumii tradiționale”

  - Advertisement -

  Odată cu data de 7 decembrie, Muzeul Județean din Satu Mare a organizat la Muzeul de Artă, două evenimente sub egida aceleiași tematici, „Bradul – Axis mundi–ul lumii tradiționale”, respectiv un vernisaj și o conferință, de la orele 16.00 și 17.00.

  Tânăra Laura Tătăran a lansat o provocare colegilor săi muzeografi prin tematica aleasă, într-un singur titlu, având trei simboluri foarte puternice, respectiv bradul, axis mundi și cultura tradițională.

  „Pentru ea, fiind la începutul carierei sale de etnograf, a fost și o provocare, dar cred că Laura face și va face față cu succes acestor genuri de provocări, deoarece îi cunosc bine pregătirea profesională”, a precizat director al Muzeului Județean din Satu Mare, Daniela Bălu.

  În cadrul evenimentului au fost invitați ca parteneri două instituții importante la nivel național, Muzeul Național al Țăranului Român din București și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.

  La conferința ce a avut loc de la ora 17.00, invitați speciali au fost Dr. Delia Suiogan, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității de Nord din Baia Mare și de asemenea, Gabriel Ștefan Solomon, profesor asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

  „Atunci când am văzut titlul expoziției, desigur, central, Bradul, probabil și mulți dintre dumneavoastră, când ați văzut titlul, v-ați gândit la celebrul cântec „O, brad frumos” și mă gândeam, cred că nu se potrivea o expoziție mai bine decât cea cu această tematică pentru Laura, deoarece și ea este un om frumos”, a mărturisit directorul Muzeului Județean din Satu Mare, Daniela Bălu.

  Bradul – Axis mundi-ul lumii tradiționale, vernisaj
  Vernisajul expoziției „Bradul – Axis Mundi” a avut loc la Muzeul de Artă din Satu Mare miercuri, 07 decembrie 2022, de la ora 16:00 și a fost organizat de Muzeul Județean.

  „Suntem bucuroși să o sprijinim pe Laura cu această idee inedită. Văd aici o expoziție expresivă, o expoziție care expune după mijloacele moderne a le muzeologiei, și aici își pune amprenta tânăra generație. Este bine să îi lăsăm să experimenteze și să valorificăm patrimoniul pe placul generației tinere. M-a surprins la intrarea în sală această introducere în rețelele de socializare care ne invită să vizităm și altfel, am observat subtil expuse codurile QR. Cred că o mare parte din vizitatorii noștri așteaptă și o astfel de vizualizare”, a spus Monica Mare, directorul Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare.
  Expoziția „Bradul – Axis Mundi” și-a propus o inițiere a vizitatorului în lumea mitică, dar și simbolică a universului magic pe care Bradul l-a creat în jurul său.

  În parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, cei de la Muzeul Județean Satu Mare au ales spre expunere obiecte de patrimoniu ornamentate cu simbolul bradului, cum ar fi blide, oluri, ceramică de nuntă, dar și funerară. Lingurare încrustate cu frunza bradului, dar și celebrele lăzi de zestre cu „pomul nunții”, cămeși și spăcele brodate cu „pana bradului”, tezaurizate în cuprinsul colecțiilor muzeale, la care au adăugat citate din lirica tradițională românească, ce oglindesc importanța bradului.

  În unele reprezentări iconografice crucea apare înconjurată de crengi de brad, o idee a Arborelui – Cruce, iar la limită, prin asociere, însuși Hristos devine Arbore al lumii, un„axis mundi”. Crucea are, de asemenea, o funcție ambivalentă, aceea de pedeapsă, dar și de izbăvire, prin moarte spre viață, „per crucem ad lucem”, prin cruce la lumină. Această reprezentare este o formă de sincretism a fenomenului de asimilare dintre dendrolatrie-creștinism.

  „Această expoziție a fost pentru mine un examen și am o legătură foarte sentimentală cu acest simbol, l-am aleas pentru că încă din primul an de facultate, la primul seminar, trebuia să ne alegem o lucrare de final, iar pe mine bradul m-a atras cel mai mult. Este special pentru că nu face parte doar din simbolistică, ci este și ca o mărturie, atât la naștere, ceea ce nu prea se mai practică, la nuntă încă se păstrează steagul de nuntă din brad făcut nu doar din lemnul acela ci și ca simbol”, a precizat Laura Tătăran.

  Expoziția se poate vizita până în data de 20 ianuarie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 09.00 și 17.00, iar duminică între 10.00 și 14.00, la sediul Muzeului de Artă din Piața Libertății, nr. 21.

  Conferința „Bradul – Axis mundi – ul lumii tradiționale”
  Muzeul Județean Satu Mare a organizat o conferință în cadrul evenimentului „Bradul Axis mundi-ul lumii tradiționale”, ce a avut loc în data de 7 decembrie 2022, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă.

  Conferința a reunit personalități din domeniul etnografiei, religiei și artei, care au susținut prelegeri tematice despre simbolistica bradului.

  Au luat cuvântul Dr. Delia Suiogan, Conf. Univ. la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare, dar și etnolog de renume, în dialog cu drd. Gabriel Ștefan Solomon, iconograf, cadru asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeș – Bolyai.

  De asemenea, evenimentul a fost marcat de vernisarea unei expoziții ce valorifică simbolistica și semnificațiile bradului, printr-un număr de lucrări aparținând unor studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, printre ei numărându-se și membri ai asociației „Chip și Asemănare”.

  Conferința s-a dorit a fi o incursiune în lumea simbolisticii ancestrale, alături de explicarea necesității cunoașterii semnelor și simbolurilor cu semnificații deosebite, precum cel al bradului, care a trecut de la o simplă reprezentare grafică, realizată cu scopul obținerii unui decorativism desăvârșit, căpătând putere de „simbol”.

  Karina Brodi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare