More


  VICEPREȘEDINTELE ANSVSA, LA SATU MARE. Marile magazine, controlate la sânge

  - Advertisement -

  La invitația prefectului Radu Roca, dar și a intervenției președintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, luni, 5 decembrie, s-a aflat la Satu Mare vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA), Ioan Oleleu. Vizita sa la Satu Mare vine în urma acțiunii de protest a fermierilor sătmăreni care a avut loc săptămâna trecută. Cu această ocazie, Ioan Oleleu a afirmat că în perioada următoare va începe o amplă campanie de curățare a marilor magazine în ceea ce privește comercializarea produselor alimentare.

  Întâlnire la Prefectură
  În prima parte a zilei de luni, prefectul Radu Roca alături de subprefectul Altfatter Tamás, de secretarul general, Cosmin Dorle și de directorul de Cancelarie, Radu Iancu au avut o întâlnire cu vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA) , Ioan Oleleu.

  La întâlnire a participat și directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, dar și președintele PSD Satu Mare, Mircea Govor.
  Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu a avut și o ședință de lucru la DSVSA Satu Mare și apoi o întâlnire cu reprezentanții Uniunii de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP.

  Se va face ordine
  În conferința de presă care a urmat după aceste întâlniri, vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, a declarat că la nivel național a fost demarată o amplă campanie de controale în marile magazine. Au fost găsite deja primele nereguli și au fost aplicate amenzi.

  ”În urmă cu câteva zile a fost efectuată o acțiune la nivel național pentru a identifica unele practici nelegale în ceea ce privește producerea și comercializarea de produse lactate. Au fost verificate 710 unități, au fost prelevate 731 de probe care au fost analizate în laboratoare. S-au înregistrat neconformități, unele destul de grave. Acțiunile au avut rolul de a identifica neconformități legate de declarațiile în ceea ce privește calitatea produselor, declarații care trebuie să însoțească produsele la raft, modul de etichetare. Au fost aplicate, în urma neregulilor constatate, un număr de 34 de sancțiuni contravenționale în valoare de 186 de mii de lei, 46 de avertismente și s-a reținut cantitatea de 6.380 de kilograme de produse lactate”, a spus Ioan Oleleu.

  Vicepreședintele ANSVSA a mai spus că în perioada următoare ”se va continua cu acțiuni de monitorizare a neconformităților”, iar sancțiunile vor fi ”mult mai drastice”.

  ”Un obiectiv important al nostru a fost creșterea capacității analitice, astfel încât produsele care fac obiectul comercializării să fie analizate într-o pondere mai mare, iar începând cu jumătatea lunii decembrie va fi funcțională o capacitate de analiză a grăsimilor vegetale, grăsimi care au fost reclamate ca fiind un factor important în ceea ce privește falsificarea anumitor produse din zona produselor lactate”, a mai declarat vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

  Ultimatum pentru marile magazine
  Președintele Cooperativei Samus Lact, Daniel Frei, a lansat un ultimatum marilor magazine să se conformeze. El a adăugat că, în urma acțiunii de protest a fermierilor, care a avut loc săptămâna trecută, doar un singur retailer a făcut ordine pe rafturi.

  ”Din nefericire, doar un singur retailer a făcut ordine pe rafturi după acțiunea noastră de protest. Celorlalți retaileri le oferim trei săptămâni pentru a-și face ordine, alt-fel vom fi nevoiți să luăm măsuri drastice. Vom face conferințe de presă chiar în fața acestor magazine și vom prezenta produsele neconforme pe care le comercializează”, a spus Daniel Frei.

  Mesajul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP
  ”Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-BOVICOOP și-a propus încă de la înființare un obiectiv în avantajul fermierilor mici și mijlocii care întregesc lanțul alimentar scurt prin procesarea materiei prime în produse lactate finite. Pe lângă scopul fundamental al Uniunii de Ramură, de a apăra interesele membrilor cooperatori, înainte de orice, prioritizăm sănătatea populației. După cum bine știm, în România educația alimentară se află în stare incipientă, astfel că ne revine responsabilitatea de a informa consumatorii asupra unor produse alimentare care datorită conținutului neconform, pot să afecteze sănătatea consumatorilor. În fapt, este vorba despre un ingredient frecvent utilizat în produse de origine lactată și nu numai, anume grăsimile vegetale hidrogenate (AGT). Cunoscând implicațiile clinice printr-un consum repetat a acestor produse cu grăsimi vegetale hidrogenate în conținut, propunerea noastră în calitate de asociație națională, către autoritățile dumneavoastră de control este aceea de a crea un mecanism de evidență asupra importurilor de grăsimi vegetale hidrogenate, poate chiar implementarea unei taxe/cantitate și în același timp un sistem de identificare a conținutului de AGT din produsele fabricate sau comercializate. Pentru siguranța consumatorilor, considerăm esențial ca produsele alimentare, în speță de origine lactată și chiar vegană să fie frecvent controlate printr-un examen de laborator, care să identifice cu exactitate cantitatea de acizi grași hidrogenați din conținut, ca mai apoi să poată fi comparat rezultatul examinării cu limita maximă admisă conform legislației în vigoare. Avem senzația că ne-am întors în timp, atunci când untul era un lux alimentar și contextul geopolitic înspăimântător, astfel procesatorii au trebuit să se reinventeze. Trendul internațional care promovează alimentația bazată exclusiv pe produse vegane poate să fie pe cât de ”sănătos” promovat, pe atât de periculos. Din nefericire, acest ingredient nebenefic pentru organism se regăsește în produse vegene, alternative vegane din carne, lactate vegane și produse de post. Este alegerea fiecărui consumator, însă important este să o facă conștient și nu în funcție de marketing sau preț. U.C.S.T.-BOVICOOP va promova întotdeauna consumul produselor alimentare naturale și românești spre sănătatea noastră și a urmașilor noștri, acțiune care sperăm să fie susținută și de către dumneavoastră ca și instituție națională reprezentativă de control și siguranță alimentară”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare