More

    Lansare de carte la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare

    În cursul zilei de 8 iunie, începând cu orele 13.00, a avut loc la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare lansarea cărții de excepție „Biserica Ortodoxă și Clerul Militar din Monarhia Habsburgică între pacea de la Carlovița și Primul Război Mondial”, semnată de dr. Mirce-Gheorghe Abrudan.

    Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”.

    Amintim faptul că lansarea de carte și dezbaterea tematicii au avut loc la prima biserică românească ortodoxă construită în orașul Satu Mare, cu sprijinul Armatei Române, prin eforturile preotului militar Meletie Răuțu, cel care a înființat Prima parohie ortodoxă din oraș în 1919, primul Protopopiat Ortodox în 1930, fiind și primul protopop ortodox al Sătmarului.

    Autorul cărții, dr. Mirce-Gheorghe Abrudan, este cercetător științific III al Institutului de Istorie „Gheorghe Barițiu” al Academiei Române- Filiala Cluj Napoza, doctor în Istorie și în Teologie, a publicat șase cărți de autor, este coautor a 11 cărți, a semnat opt volume ca editor și coordonator, sute de studii de specialitate și articole de popularizare, evocări, recenzii apărute în România și străinătate.

    Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a acordat Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitripoliei Clujului, în semn de recunoșțință și apreciere pentru bogata activitate de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE