More

    Planul de restricții și folosire a apei în perioadele deficitare în spațiul hidrografic Someș-Tisa, prezentat și avizat în cadrul ședinței Comitetului de Bazin


    Ședința Comitetului de Bazin a avut loc astăzi, 27 iunie, la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, cât și în sistem hibrid, pe o platforma online. La ședință au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai operatorilor de apă, ai instituțiilor publice, ai agenților economici și ai ONG-ului pentru protecția mediului, din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa (județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj).

    În acest an, evenimentul face parte din seria manifestărilor care celebrează Ziua Internațională a Fluviului Dunărea, sărbătorită anual pe data de 29 iunie. Pentru cele 18 orașe românești pe care le străbate, Dunărea este o sursă directă și importantă de apă, hrană, hidroenergie, transport și habitat: Moldova Nouă, Orșova, Drobeta-Turnu Severin, Calafat, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Fetești, Cernavodă, Hârșova, Brăila, Galați, Isaccea, Tulcea și Sulina. Întreaga țară capătă, însă, importanță strategică datorită bătrânului fluviu și valoroaselor resurse ale acestuia.

    Al doilea ca lungime după Volga în Europa şi al 29-lea din lume, fluviul Dunărea este singurul de pe continent care curge de la Vest la Est și joacă un rol determinant în transportul de mărfuri, aflându-se printre primele 10 coridoare de transport naval din lume.
    În cadrul ședinței a fost prezentat și avizat “Planul de restricții și folosire a apei în perioadele deficitare în spațiul hidrografic Someș-Tisa”. Acest plan este un instrument în gospodărirea apelor care prezintă sistemul de analiză și urmărire pentru sesizarea din timp a situațiilor de restricții în alimentarea cu apă a folosințelor sub aspect cantitativ și calitativ, cuprinzând următoarele: principii de bază ale tehnologiei pentru determinarea situațiilor carcateristice privind satisafacerea cerințelor de apă, caracterizarea resurselor de apă, parametrii statisitici, condiții generale privind satisfacerea cerințelor de apă cantitative, secțiuni de control, sectoare și zone de curs, determinarea debitelor minime necesare în secțiunile de control, modul de acțiune pentru folosirea rațională a resurselor de apă în diferite situații caracteristice, modul de raportare privind aplicarea sistemului de semnalare a situațiilor de restricții, criterii de restricţionare pentru elaborarea planului preliminar de restricții, program de restrictii în alimentarea cu apă în caz de secetă, surse de impurificare ce pot periclita în situatii de ape mici funcționarea celorlalte folosinţe de apă.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE