- Advertisement -

Dr. Sergiu Ioan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, a precizat într-un interviu acordat postului de televiziune Nord Vest TV că numărul de pacienți bolnavi de tuberculoză a fost foarte ridicat în trecut, cu timpul a crescut și numărul pacienților cu alte cazuri de pneumologie, adaugându-se și boli din sfera de patologie a somnului. Acesta a mai adăugat că la Spitalul TBC tratarea pacienților se face după boală, nu după starea materială a acestora.
40 de bolnavi de TBC la suta de mii de locuitori
Un lucru îngrijorător este faptul că circa 40% din populație suferă de tuberculoză (TBC). Politica sanitară deficitară din perioada comunistă aplica cenzura și pentru cazurile de tuberculoză, românii crezând că această boală era eradicată. Acum, în România, aproximativ 40 % dintre cetățeni suferă de o anumită formă de tuberculoză.
”Pe perioada pandemiei a fost o cădere artificială la 25% din cauza covid, însă după încheierea pandemiei, incidența TBC a crescut înapoi la 40%. Acum asistăm la o tendință de scădere, fapt care poate fi atins doar cu obiective mari, realizabile și chiar optimiste”, a mai precizat Sergiu Ioan.
Bărbații tind să fie mai ”neascultători” în acest caz, fiind mai predispuși la nerespectarea tratamentului.
Ponderea mai mare la tuberculoză lovește persoanele de vârstă activă (20-50 ani), în special bărbați din mediul rural.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare este de părere că numărul cazurilor de pneumoftiziologie vor scădea dar, din păcate, numărul cazurilor acute de pneumonie nu vor dispărea. Dar, îi îndeamnă pe cetățeni că, pentru a evita întâlnirile și drumurile la spitalul TBC, pacienții trebuie să respecte sfaturile medicilor, să evite autodiagnoza, să aibă o alimentație corectă, să consulte un medic specialist, să aibă răbdare în momentul în care se află la spital, pentru că medicii pot trata doar un pacient o dată, pentru a avea o eficiență cât mai apropiată de 100%.
Spital Covid de linia a II-a
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare a precizat că, în perioada pandemică, această unitate spitalicească a devenit ,,de linia II-a” , primind bolnavii de Covid, la final având un număr foarte mare de paturi pregătite pentru pacienți.
Pe perioada pandemică au existat schimbări mari de protocol medical, din cauza gravității situației și a nepregătirii medicale.
Dr. Sergiu Ioan a mai afirmat că, tot în perioada pandemică, pacienții au creat mai multe probleme pentru personal și spital decât bolile. Și în această unitate au fost pacienți cu mai puțină răbdare care au făcut probleme. Au fost certuri, nu foarte grave.
”Din fericire, nu am avut parte de incidente majore în incintă, dar au fost și cazuri în care nu doar pacienții au cauzat probleme dar și însoțitorii acestora.
Mulți pacienți și însoțitori s-au plâns de faptul că în incinta spitalului condițiile nu sunt ca și în Vest, însă să nu uităm faptul că nici bugetul și investițiile nu sunt ca și în Vest. Mulți pacienți nici măcar nu sunt asigurați medicali și sunt nemulțumiți de condiții”, a mai spus dr. Sergiu Ioan.
Clădirea spitalului așa numit TBC din Satu Mare a fost construită în anul 1926, fiind una relativ tânără, față de dispensarul TBC din Tășnad, care a fost construit în anii 1800.
Noutăți în tratamentul bolilor pneumonologice
Terapiile bilogice în astmul bronșic. Pe lângă remediile clasice au apărut inhalatoare cu triplă îmbinație, tratamente care acționează la nivelul molecular pentru tratarea unor fenomene declanșatoare ale alergiilor și ale crizelor de astm bronșic. Avantajul este administrarea prin injectare o dată la opt săptămâni, ceea ce reduce numărul consultațiilor la care trebuie să asiste pacientul.
Spitalul din Satu Mare este dotat cu aparatură radiologică aproape de cele din Vest. Procesul de trimite a datelor Satu Mare-Bixad este unul de actualitate, având o colaborare bună și cu Spitalul Județean, fiind interconectate, ceea ce le permite o transmitere extrem de rapidă a datelor între instituții.
Cine este medicul Sergiu Ioan?
Doctorul Sergiu Ioan a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj 1988. Stagiar până în anul 1991 în Constanța, din 91 și 95 fiind medic de familie la Bixad, în 2004 devenind medic primar TBC la Satu Mare, având și competențe în alte specializări cum ar fi somnoligia.
Participă și la simpozioane și congrese din domeniul medical, pentru a fi la actualitate cu toate medicamentele și tratamentele noi, moderne ,,din vest”.
Activând și la secția de pneumoftiziologie din Bixad, medicul Sergiu Ioan era presat de timp, dar din anul 2004 cele două spitale de TBC (Satu Mare și Bixad) au fuzionat, urmat de reabilitarea structurilor pentru binele și confortul pacienților. Structura Bixad a fost renovată în 2022.
Din 1 martie 1999 până la mijlocul anului 2003, Sergiu Ioan a fost director la spitalul din Bixad, ocupând, din 2006, postul de manager al Spitalului TBC Satu Mare.
Programul cu pacienții se încearcă să fie terminat până în jurul orei 14:00, după care urmează atribuțiile administrative, o zi de lucru terminându-se atunci când este tratat ultimul pacient pe acea zi.
Din păcate, familia medicului este cea care suferă în urma acestui program supraîncărcat care uneori poate să se întindă pe un program de muncă dublu în acea zi.
Molnar Gergő-Istvan