More

  Unde dai amenda, unde crapă porcu și goana presei după senzațional!

  În luna în care în România , încă, în România se mai sacrifică porcii pentru că altfel nici Ignatu și nici Crăciunu nu mai e tradițional am încercat să aflu direct de la sursă, mai precis de la directorul DSVSA Satu Mare cum stă treaba cu caltaboșu, cârnatu, toba sau sângeretele pe care abia așteptăm să0l punem pe masă și care musai trebuie să fie din carnea lui ”Ghița nost” crescut la noi în coteț.

  Așa că aseară la Actualitatea sătmăreană l-am avut în studio pe Nicolae Dumuța , șeful Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare ca să lămuresc , cel puțin pentru telespectatorii mei cum stă treaba cu amenda primită de un sătmărean pentru că și-a sacrificat luna trecută porcu-n propria curte.

  Cum la vremea amenzii am făcut revista presei și am găsit titluri de genul…“Tai porcul în curte și te trezești cu o amendă usturătoare! 6.000 lei”- Cotidianul sau “Gospodar amendat cu 6.000 de lei pentru că și-a tăiat porcul în curte”- Agrointeligența , “ANSVSA a ieșit la controale! Amenzi pentru cei care taie porcul în gospodărie”- Agro TV. Culmea cei de la Fanatik, care mai degrabă ai zice că se ocupă de oile lui Gigi Becali sau de investițiile lui Mitică Dragomir au fost cei mai aproape de adevăr… “Ce amendă a primit un ardelean care și-a tăiat porcul în curte. Greșeala pe care o fac mulți crescători de animale!”… Și aș mai putea pune un șir interminabil de titluri alarmiste date de toată presa națională.

  M-am gândit la apariția titlurilor că în DSVSA Satu Mare a dat subit boala băgatului în seamă. Că oamenii musai au vrut să fie vedete naționale și să-i bage pe români în sperieți înainte de Crăciun. În sperieți că vor rămâne cu porcii nesacrificați și că de Crăciun vor mânca lăcuste și gândaci tradiționali made în UE.

  Ei bine în primele cinci minute ale emisiunii de aseară s-a lămurit “povestea porcului” și a amenzii. Ai zice c-am fost în vremea știrilor de la Radio Erevan. E adevărat că omul a fost amendat, însă și-a recunoscut greșeala. Pentru că gospodăria era în zona de protecție de 3 km din cauza apariției unui focar de pestă porcină , omul nostru avea obligația conform legii de a anunța veterinarul în momentul în care dorește să și sacrifice animalul. N-a făcut-o …Și colac peste pupăză după verificări ( inclusiv la frigider) s-a constatat că porcul sacrificat avea și pestă porcină…

  “Persoana respectivă și-a recunoscut vina. Putea să anunțe veterinarul din localitate și nu primea amendă ci îl despăgubeam pentru animalul bolnav. E nevoie de front comun din partea tuturor, a autorităților, a crescătorilor a UAT-urilor aflate în zonele afectate pentru a lupta împreună împotriva pestei porcine. Dacă apare o fisură în acest lanț nu vom reuși să scăpăm de focarele din județ. Și vom avea mereu astfel de restricții!” a explicat directorul DSVSA Satu Mare care i-a asigurat pe sătmăreni că nu există restricții la sacrificarea porcilor în gospodării, doar obligația de a duce carnea la analize și de a fi sigur că animalul e sănătos înainte de sacrificare.

  Apropo de analize… atenție mare și la trichineloză. Deja în minivacanța de 1 Decembrie, în două zile s-au sacrificat peste 700 de porci, cel puțin după analizele de trichineloză făcute de veterinarii de la DSVSA. Și au apărut și trei cazuri de boală. Dacă pesta porcină afesctează doar animalul în schimb atenție la trichineloză…ea e periculoasă la om.

  Și ca să încheiem materialul cu o concluzie a știrii cu amenda de 6000 de lei… uneori parcă nu ajunge să dai doar copy-paste la un comunicat. Și să pui un titlu senzațional! Așa cum aseară directorul DSVSA Satu Mare a lămurit cum s-a ajuns la amendă, tot așa cred c-ar fi făcut-o și după trimiterea comunicatului. Căci deh, telefonul omului e mereu deschis!
  S-avem un Crăciun fericit și porci sănătoși!

  Florin Mureșan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE