More  Dezastru apicol în Beltiug. Peste 300 de familii de albine ucise de pesticide

  Într-un tragic incident ce a avut loc în comuna Beltiug din județul Satu Mare, cel puțin șase crescători de albine au fost loviți de un dezastru apicol devastator. Peste 300 de familii de albine au fost găsite moarte în urma presupusei utilizări a unor pesticide în culturile din zonă.
  Potrivit declarațiilor păgubiților, unii cultivatori de rapiță ar fi utilizat substanțe chimice nocive în tratamentul culturilor, ceea ce ar fi dus la masacrul insectelor. Surse din rândul unor agricultori cu experiență susțin că vinovate ar putea fi pesticidele ce conțin neonicotinoide, substanțe cunoscute pentru efectele lor nocive asupra albinelor. Aceste substanțe pot afecta abilitățile de zbor și navigație ale albinelor, provocând paralizie cerebrală și, în cele din urmă, moartea.
  În contextul acestui incident tragic, se ridică întrebări cu privire la utilizarea responsabilă a pesticidelor și la necesitatea adoptării unor soluții mai sigure pentru agricultură. Se cere o acțiune rapidă pentru identificarea și implementarea unor noi pesticide care să nu pună în pericol sănătatea albinelor și a altor polenizatori, sau care să nu rămână pe plante pentru perioade îndelungate de timp.
  Autoritățile locale sunt așteptate să inițieze investigații amănunțite pentru a stabili exact circumstanțele acestui dezastru apicol și pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente în viitor.
  Din spusele păgubiților, începând din data de 8 aprilie, secția de poliție din Beltiug se va ocupa de caz.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE