More  CANICULĂ. Temperaturi tropicale la Satu Mare. Cod Galben

  Județul Satu Mare se va afla n cursul zilei de miercuri sub incidența unui cod galben de caniculă. Astfel că, la orele amiezi, în județul nostru vor fi înregistrate temperaturi tropicale. În aceste condiții autoritățile sanitare fac o serie de recomandări pentru vârstnici, copii, dar și pentru cei meteo-dependenți. 
  Val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat
  Potrivit meteorologilor, valul de căldură care se manifestă în zona de sud a României se va extinde miercuri, 19 iunie, în toată țara. În nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă.
  Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități.
  Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
  În același timp, valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicatep entru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
  Plan anticaniculă la Satu Mare
  La finele săptămânii trecute, prefectul Ioan Tibil a convocat Comitetului Județean  pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare. În cadrul acestei întâlniri a fost prezentat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare, prin Lt.col. Sergiu Buzduga, inspector șef al  ISU Satu Mare,   ”Planul  judeţean de măsuri şi acţiuni pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei”.
  Întâlnirea a avut ca scop asigurarea principalelor măsuri specifice pe timp de caniculă pentru protecţia populaţiei judeţului Satu Mare precum și completarea Planului Județean cu atribuțiile Inspectoratului Teritorial de Muncă ( I.T.M.) privind controalele la agenții economici care desfășoară activități în aer liber.
  Recomandări generale pentru populaţie în caz de caniculă:
  Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
  Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
  Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
  Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, magazine);
  Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
  Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
  Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
  Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
  O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
  Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
  Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
  Recomandări pentru angajatori :
  Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
  -reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  -asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
  – alternarea efortului dinamic cu cel static;
  -alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
  Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
  -asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
  -asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  -asigurarea de duşuri.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE