More  Operă în concert la închiderea stagiunii

       A venit vara. O dată cu razele nemiloase ale soarelui ce pârjolesc tot ce prind în cale au apărut și ploile de vară, bucuria ciupercilor și fericirea bucatelor necoapte încă. Inclusiv a viței de vie. Viță din care la toamnă vom picura „Elixitul dragostei” din acest an controversat. Asta ca să culegem ce-am sădit. Altfel spus să judecăm tabloul aleșilor.

      Interesantă alegerea făcută de conducerea Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare pentru acest sfârșit de stagiune. Joi, de la obișnuita oră 19, vom aplauda opera în concert „Elixirul dragostei” a lui Gaetano Donizetti. Pentru această ultimă reprezentație a stagiunii 2023-2024 sunt valabile abonamentele cu nr. 42. Totodată vă anunțăm că pentru acest spectacol biletele au preț unic: 42 de lei.

      Dirijorul care sa încumetat să țină piept „Orchestrei simfonice a Filarmonicii Dinu Lipatti” este mai vechea noastră cunoștință (vezi nr. din 21 feb. 2022) craioveanul Mihnea Ignat, Pentru paragrafele de îmbunătățire a cunoștințelor noastre culturale am ales să redau mai jos, folosind ca sursă Wikipedia, datele generale și acțiunea din opera compozitorului italian. Am adăugat doar prezența scenică a invitaților pe care îi vom urmării în sala filarmonicii sătmărene.

   Elixirul dragostei

  În italiană „L’elisir d’amore” este o operă în 2 acte, pe un libret de Felice Romani, muzica de Gaetano Donizetti. Premiera operei a avut loc la Milano, la „Teatro Cannobiana”, în ziua de 2 mai 1832.

  Personaje

   Adina – o țărancă bogată și frumoasă (soprană) este interpretată de Gebe Fügi Renata, violonista de la Opera Maghiară din Cluj care n-a ținut cont de rugămintea noastră din 10 ianuarie anul curent de a-și trece biografia pe site-ul instituției culturale clujene și în limba română. Să fie dezinteres sau politică de firmă.

  Nemorino – un tânăr țăran (tenor), interpretat de vocea deosebit de plăcută a clujeanului Eusebiu Huțan aflat, după cunoștițele mele, pentru prima oară pe scena filarmonicii sătmărene.

  Belcore –  sergent (bariton), căruia i-a dat voce Mihai Damian care reprezintă atât Opera Națională din Timișoara cât și „Filarmonica Transilvania” dun Cluj, cel care pentru acest spectacol a lăsat pianul, unul din hobby-urile sale, și bagheta (este dirijor cu acte-n regulă) ca să ne impresioneze cu vocea sa.

  Dulcamara – un șarlatan (bas buffo), întrupat de clujeanul Cristian Hodrea, cel care a obținut titlul de doctor în muzică tocmai cu teza: „Basul buffo – caracter reprezentativ al bel canto-ului italian”.

   Giannetta – tânără țărancă (soprană), pusă în scenă de admirabila cântăreață de muzică populară Georgiana Necșa. Pe când Georgiana un concert de muzică populară la Satu Mare? Întrebată odată „ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost” timișoreanca, membră a corului Operei Naționale Române din Timișoara, a răspuns „Nu-mi imaginez viața fără artă și nici în alt spectru”

  Actul I

  Tabloul 1

  Țăranii se odihnesc în miezul zilei. Adina le citește dintr-o carte povestea lui Tristan, care a făcut-o pe Isolda să-l iubească dându-i să bea din elixirul iubirii. Nemorino ar fi dorit să fie și el iubit de Adina, dar nu știe cum să procedeze, pentru că ea se poartă indiferent cu el. Indiferența Adinei e prefăcută. Ea nu dorește altceva decât să înfrânga timiditatea lui Nemorino.

  Și iata că se iveste un prilej: în sat sosește o mică unitate militară, în frunte cu sergentul Belcore, venit să facă recrutări. Adina se bucură de atențiile curtenitoare ale țanțoșului sergent, pentru a provoca declarația lui Nemorino. Dar acesta parcurge drumul numai până la jumătate, fiindu-i teamă că va fi luat în râs.

  Tabloul 2

  În piața satului descinde „doctorul” Dulcamara, care oferă tuturor leacuri dulci-amare pentru orice boală. Nemorino îi cere elixirul dragostei pe care Dulcamara i-l oferă cu ușurință, sub forma unei sticle cu vin. Încălzit de vinul băut, Nemorino prinde curaj, refuzând să mai priveasca pe Adina pâna a doua zi, când “elixirul” trebuie să-și facă efectul.

  Adina e intrigată de purtarea lui și, pentru a-l forța să ia o hotărâre, primește cererea în căsătorie a lui Belcore, anunțând nunta chiar pentru acea seară. Sergentul, care trebuia să plece a doua zi, invită fetele și băieții la petrecere.

  Actul II

  Tabloul 3

      Invitații petrec, beau și se veselesc. Dulcamara, invitat și el, se dovedeste a fi un plăcut nuntaș care nu s-ar da în lături de la o aventură chiar cu mireasa. Dar iată că Nemorino îi cere disperat un sfat pentru a amâna nunta Adinei pâna când își face efect elixirul. Dulcamara îl convinge că o nouă doză ar putea să grăbească efectul. Dar Nemorino nu mai are bani cu ce să mai cumpere.

      Belcore apare ca un salvator: el va da bani tânărului țăran în schimbul înrolării în trupele sale. Pentru a obține suma necesară, Nemorino primește, și astfel obține și doza promisă de Dulcamara, încă o sticlă de vin.

  Tabloul 4

      După ce bea vinul, Nemorino se pomenește asaltat de fetele din sat care au aflat că acesta moștenește pe un unchi al său. El e convins că toate acestea se datorează efectului băuturii. Până și Adina, geloasă pe comportarea fetelor, pare că și-a schimbat atitudinea.
      Nunta cu Belcore nu mai are loc. Acesta părăsește satul, dar fără noul recrut, căci Adina a restituit banii primiți în schimbul contractului. Această dovadă de dragoste a Adinei, provoacă și hotărârea lui Nemorino. Ei se vor căsători după plecarea lui Dulcamara, cel care le-a dăruit tuturor adevăratul “elixir al dragostei”.
      Opriți războaiele!

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE