Nu numai că nici o echipă nu a reușit să se distanțeze la cel puțin două goluri de adversara sa dar în șase din cele opt partide s-au înregistrat scoruri de egalitate. Beneficiarele acestei etape sunt doar Farul și Rapid. Cu excepția jocului de debut al etapei unde s-au înscris șase goluri, în rest porțile Superligii au fost bine protejate de apărări și portari. Aș spune totuși că nu neapărat calitatea apărărilor a fost la înălțime ci mai aproape de adevăr ar fi că atacanții din Superligă sunt de slabă calitate. Câte o victorie au avut atât oaspeții cât și gazdele, fiecare înscriind câte 9 goluri.
Să vedem concret care au fost caracteristicele jocurilor în două trei cuvinte: Botoșani – Gloria 3-3 cică dacă n-ai Budescu nu meriți; Oțelul – Dinamo 1-1 cu câini în cuști (infirmerii, loje…); Hermannstadt – CFR 0-0 anihilare totală de la un cap la altul; FCSB – Petrolul 0-0 când mingea refuză să treacă de linia porții; Farul – Sepsi 2-1 la marginea marilor speranțe; „U” – Univ. Craiova 1-1 statu quo; UTA – Poli Iași 0-0 nu l-am văzut; Slobozia – Rapid 1-2 cu Rareș Pop decisiv.
Dacă ne uităm peste țintarul etapei următoare, cea de-a unsprezecea, putem spune că știm deja liderul de după terminarea celor opt jocuri. Faptul că acesta este din Ardeal n-ar fi o surpriză prea mare. Nici faptul că e din Cluj nu ne miră prea tare. În schimb, prezența unei echipe studențești pe tron ne surprinde și ne încântă. În contrast cu etapa care tocmai s-a încheiat primele două clasate joacă acasă și cinci dintre următoarele șase clasate joacă în deplasare.
Rapid – Oțelul (sâmbătă, ora 21,30) Derbiul etapei. Chiar dacă nu se află printre primele șase clasate, Rapidul dispută pentru a doua oară la interval de două săptămâni derbiul etapei. De data aceasta s-ar putea ca partida să fie chiar determinantă în ceea ce privește viitorul combatantelor. Dorinel Munteanu și-a dat seama după jocul cu Dinamo că nu el joacă, iar Șumudică este pe zi ce trece mai îngândurat chiar dacă ultimul rezultat este pozitiv. Prea multe ratări, iar disputa Kosovo – Muntenegru nu se afișează, dar se simte.
Poli Iași – „U” (sâmbătă, ora 16,45) Prezența liderului în Dealul Copoului nu aduce prea multă liniște în sânul echipei gazde, dar aduce interes și pasiune în tribune pe de o parte și curiozitate și plăcere pe fotolii pe de altă parte. Moțul, după ce a scăpat de Gâlcă se bate în strategii cu un alt oltean, Săndoi (mea culpa pentru cititorii cotidianului nostru de vinerea trecută, când l-am încurcat cu proaspătul botoșenean Neagoe).
Petrolul – Hermannstadt (vineri, ora 18) De data aceasta partida de deschidere a etapei este foarte interesantă și pentru clasament, cele două echipe fiind vecine, fiecare făcând parte însă dintr-un alt calup de însemnătate. Cred totuși că sondorii se află pe un loc superior nu numai valorii intrinseci a componenților, ci și a jocului dezvoltat.
Univ. Craiova – Slobozia (luni, ora 21) După o serie de jocuri cu adversari considerați aprioric dificili și în fața cărora n-au biruit dar nici n-au pierdut, iată că le apare la orizont, tocmai la închiderea etapei, un adversar comestibil. Asta dacă nu intră pe teren prea încrezuți, prea oltenește. N-am găsit alt grad de similitudine.
Dinamo – Botoșani (vineri, ora 21) După ce au scăpat, nici ei nu știu cum, din căngile oțelarilor, „sticleții” cu fes din tabăra gazdelor s-ar putea relaxa în fața unei echipe moldovenești cu un joc deschis dar fără valențe.
CFR – UTA (sâmbătă, ora 19) Cam același lucru ca și la jocul precedent aș putea spune și despre frânarii din Gruia, care, în fața din ce în ce mai ciudatului Rednic, își pot consolida poziția în clasament.
Sepsi – FCSB (duminică, ora 21,30) Măcinați de o minte tulbure oaspeții nu se prea regăsesc în meciurile de campionat. Ar fi natural, ca pentru binele lor și al fotbalului românesc, să treacă la acumulări de puncte și în Superligă. Nu de alta dar nu se știe când i se pune pata pe mintea latifundiarului și lasă vreo două milioane de tineri fără echipă favorită.
Buzău – Farul (duminică, ora 16) Cenușăreasa etapei. Un meci de la care constănțenii ar trebui să aibă multe așteptări. Gazdele, în ciuda rezultatului bun obținut la Botoșani, nu se pot baza doar pe realizările lui Budescu. Până acum el a centrat, el a deviat cu călcâiul și tot el a executat foarfeca.
Opriți războaiele!
Gruiță Ienășoiu