More

    ALERTĂ SANITARĂ ÎN SATU MARE: NOU FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ȘI MĂSURI STRICTE PENTRU PREVENIREA FEBREI AFTOASE

    Prefectul Altfatter Tamás convoacă de urgență CLCB pentru a stabili măsuri de combatere a bolilor

    Un nou focar de Pestă Porcină Africană (PPA) a fost confirmat în localitatea Bătarci, determinând autoritățile să ia măsuri imediate pentru limitarea răspândirii bolii. În cadrul ședinței de miercuri a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), condusă de prefectul Altfatter Tamás, s-au aprobat măsuri stricte de prevenție și control epidemiologic. De asemenea, s-a dispus aplicarea deciziilor naționale privind prevenirea febrei aftoase, o altă boală cu un potențial devastator pentru sectorul zootehnic.

    Confirmarea focarului de PPA și zonele de protecție

    Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Nicolae Dumuța, a prezentat situația epidemiologică privind Pesta Porcină Africană, explicând modalitățile de transmitere a virusului. Ca urmare, CLCB a emis Decizia nr. 4/12.03.2025, prin care se stabilește un plan de măsuri pentru focarul de PPA dintr-o exploatație privată din Bătarci.

    Conform acestui plan, s-au instituit:

    • Zone de protecție pe o rază de 3 km, incluzând localitățile Bătarci, Comlăușa, Șirlău și Tămășeni;
    • Zone de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând și localitățile Bocicău, Tarna Mare, Valea Seacă, Halmeu-Vii, Turț-Băi, Turț, Gherța-Mare, Băbești și Dabolț;
    • Exploatația comercială Dan Agroprim 2014 SRL din Halmeu va rămâne sub monitorizare strictă, fiind situată în zona de supraveghere.

    Măsuri stricte pentru prevenirea febrei aftoase

    Tot în cadrul ședinței, CLCB a adoptat Decizia nr. 5/12.03.2025, care pune în aplicare măsurile stabilite de Centrul Național de Combatere a Bolilor pentru prevenirea febrei aftoase. Acestea vizează restricții severe privind circulația animalelor și produselor de origine animală dinspre Ungaria și Slovacia.

    Printre principalele măsuri impuse se numără:

    • Interzicerea traficului cu animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România;
    • Restricționarea importului de carne proaspătă, produse lactate și subproduse de origine animală din zonele afectate de febra aftoasă;
    • Inspecția fermelor care au primit animale din Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025, cu prelevarea de probe pentru stabilirea statusului epidemiologic;
    • Intensificarea măsurilor de dezinfecție și dezinsecție în ferme și la nivelul mijloacelor de transport de animale.

    Autoritățile locale în alertă maximă

    Prefectul Altfatter Tamás a subliniat importanța vigilenței maxime, având în vedere poziția geografică a județului Satu Mare și riscurile generate de intrarea României în Spațiul Schengen.

    ”În urma aprobării la nivel național a cadrului organizatoric și procedural, începând de astăzi intră în vigoare în mod oficial la nivelul județului Satu Mare toate măsurile menite a preveni apariția febrei aftoase. Noi, la nivel local ne-am organizat de așa manieră începând cu data de 08 martie 2025, în spiritul acestor măsuri. Suntem un județ de graniță și pe relația Ungaria prin Petea traficul rutier de marfă este semnificativ, de asemenea nu trebuie neglijată intrarea prin Urziceni. Contagiozitatea crescută a virusului care produce această boală, gradul ridicat de difuzibilitate al acestei boli, modul de transmitere al bolii, eliminarea controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen sunt factori care concură la pericolul major care ne pândește. Toate instituțiile responsabile rămân vigilente, în colaborare continuă cu DSVSA, solicit tuturor exigență și profesionalism. În același timp, împreună cu autoritățile locale ne pregătim pentru orice scenariu. Rog de asemenea și micii crescători de animale, la nivelul gospodăriilor rurale să respecte toate măsurile de prevenție a apariției și răspândirii acestei crunte boli, care odată confimată produce pagube materiale enorme!”, a declarat prefectul.

    Autoritățile locale, împreună cu DSVSA și structurile Ministerului Afacerilor Interne, vor monitoriza permanent situația și vor interveni prompt în cazul oricăror noi amenințări sanitare. În următoarele zile, vor fi intensificate controalele în ferme și la punctele de frontieră, pentru a asigura respectarea măsurilor impuse.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE